Lederne: Ambitiøst uddannelsesudspil med både potentialer og risici
Både regeringens ønske om at tiltrække flere udenlandske studerende og introduktionen af en ny, erhvervsrettet gymnasieuddannelse (EPX) er godt nyt for manglen på kvalificeret arbejdskraft. Men øgede adgangskrav til det almene gymnasium kan få uheldige konsekvenser.
Regeringen har i dag præsenteret sit længe ventede uddannelsesudspil, som består af de nok største uddannelsesreformer i nyere tid.
Udspillet lægger blandt andet op til, at der skal oprettes 400 nye pladser på engelsksprogede erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelser på de såkaldte STEM-uddannelser (inden for naturvidenskab, teknologi, ingeniørvidenskab og matematik).
”Det er helt rigtigt set, at især STEM-uddannelserne på denne måde tilgodeses, da det er et af de områder, hvor danske virksomheder lider under alvorlig mangel på kvalificeret arbejdskraft. 400 ekstra studiepladser fordelt over hele landet er dog kun en del af løsningen,” siger Lars Bo Henriksen, politisk chef for uddannelse og ligestilling hos Lederne, som er landets største faglige organisation for ledere.
”Tiltrækningen af de udenlandske studerende er første skridt. Men der er også behov for at sikre, at de efterfølgende får lettere adgang til at fortsætte og blive fastholdt på det danske arbejdsmarked,” understreger han.
Tilvalg frem for tvang
Et andet centralt punkt i regeringens uddannelsesudspil er forslaget om indførelsen af den erhvervs- og professionsrettede gymnasieuddannelse, EPX.
Det er positivt med en mere praksisrettet gymnasial uddannelse med et velfungerende ungdomsmiljø, som kan være mere attraktiv for studerende med interesser for praktiske færdigheder.
”EPX’en kan rumme et stort potentiale for at få flere unge til at vælge en erhvervs- og professionsuddannelse, og vi ser frem til at følge den nye uddannelse blive udfoldet. Men skal den blive en succes, kræver det, at unge tilvælger EPX-uddannelsen, fordi den er fagligt attraktiv, relevant og har gode rammer,” siger Lars Bo Henriksen.
Regeringen ønsker i samme ombæring at hæve karakterkravet for at komme ind på HHX og STX til karakteren 6 Det vil sortere henholdsvis 25 procent og 16 procent af eleverne fra.
”På den måde risikerer vi at skabe et a- og et b-hold, hvor særligt drenge, ikke-vestlige indvandrere og efterkommere samt elever fra ikke akademiske hjem får sværere ved at indfri deres potentiale i uddannelsessystemet. Også dem med lavere karakterer fra gymnasiet fuldfører en videregående uddannelse. Og ansporer vi til et kønsopdelt uddannelsessystem allerede på ungdomsuddannelserne, vil det brede sig til arbejdsmarkedet, som i sidste ende går glip af talent og den diversitet, som er helt nødvendig for at sikre den innovation, vi har så stor brug for,” siger Lars Bo Henriksen.
”Vi ved fra Ledernes nylige generationsanalyse, at rigtig mange unge bliver mere motiverede i deres arbejde af at være en del af en mangfoldig arbejdsplads. Vi ved også, at de har det sværere på uddannelserne, når de er minoritetskøn. Ved at fjerne forudsætningerne for mangfoldige uddannelsesmiljøer på de videregående uddannelser vil virksomhedernes rekrutteringspulje skrumpe,” siger Lars Bo Henriksen.
Endelig foreslår regeringen fri efteruddannelse til dem, som har en erhvervsakademiuddannelse og en professionsbacheloruddannelse.
”Livslang læring er godt, fordi det skærper arbejdsstyrkens kompetencer og samtidig kan være med til at løse manglen på kvalificeret arbejdskraft,” understreger Lars Bo Henriksen.
Nøgleord
Kontakter
Yderligere oplysninger:
Jesper Melgaard, pressechef hos Lederne - mo.: 27 69 45 69
Følg pressemeddelelser fra Lederne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Lederne
Finanslov mangler konkrete tiltag, som kan sikre mere arbejdskraft22.11.2024 10:14:20 CET | Pressemeddelelse
Dagens finanslov rummer en række fornuftige initiativer men skøjter for let hen over en af de største udfordringer netop nu – manglen på kvalificeret arbejdskraft. Lederne opfordrer ikke mindst til at styrke mulighederne for at hente flere hænder og hoveder uden for EU’s grænser.
Giv kandidatreformen et frikvarter20.11.2024 16:05:02 CET | Pressemeddelelse
Dagens rapport fra Kandidatudvalget viser, at den kommende universitetsreform rammer de forkerte uddannelser og bliver for uoverskuelig for studerende og deres kommende arbejdsgivere. Derfor bør reformen gentænkes, vurderer Lederne.
COP29: Verden lytter til danske ledere11.11.2024 06:05:00 CET | Pressemeddelelse
Skal det lykkes at redde klimaet, er der brug for konsekvent og modig ledelse, som samler alle generationer. Det er budskabet fra Lederne under FN’s klimatopmøde, som bliver indledt i Baku i Aserbajdsjan i dag.
Ungeløfte uden støtte til succesrigt projekt22.10.2024 16:39:44 CEST | Pressemeddelelse
Det netop præsenterede ungeløfte er desværre uden støtte til initiativet Lederalliancen, som indeholder præcist det, politikerne efterspørger – nemlig en håndholdt indsats, der hjælper de unge ind på arbejdsmarkedet. Det er skuffende, mener Lederne.
Britt Meelby Jensen er Årets Leder 20243.10.2024 12:38:12 CEST | Pressemeddelelse
Ambus topdirektør leverer overbevisende resultater gennem sin ledelse og imponerer alle omkring sig. Derfor er hun Årets Leder, siger Ledernes administrerende direktør, Bodil Nordestgaard Ismiris, der er en del af Lederjuryen bag prisen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum