Lægevagtens Natberedskab er kommet godt fra start

Del

Det første halve år med en ny model for lægehjælp om natten i Region Midtjylland er gået godt.

Lægevagtens Natberedskab er kommet godt fra start.
Lægevagtens Natberedskab er kommet godt fra start. Præhospitalet, Region Midtjylland

Siden 1. marts har midtjyderne fået hjælp af Lægevagtens Natberedskab, hvis de har haft brug for sundhedsfaglig hjælp om natten.

Efter seks måneder har den nye ordning, der drives af Præhospitalet i Region Midtjylland, stået sin prøve, og konklusionen er klar:

- Vi er lykkedes med at skabe en ny model for sundhedsfaglig hjælp til borgerne om natten, hvor vi bruger de personalemæssige ressourcer bedst muligt uden at gå på kompromis med behandlingen. Det er jeg stolt af, og jeg vil gerne sende en stor ros og tak til de dygtige og dedikerede medarbejdere, som har fået det til at fungere, siger Susanne Buch (SF), formand for Udvalget for Nære Sundhedstilbud i Region Midtjylland.

Nemmere at rekruttere

Region Midtjylland overtog i sin tid telefonerne om natten fra de praktiserende læger, blandt andet for at sikre bedre tid hos de praktiserende læger i dagtimerne.

Den nye ordning med Lægevagtens Natberedskab bygger på en bred sammensætning af personale med forskellige sundhedsfaglige kompetencer, og det virker positivt – også for rekrutteringen.

Borgernes opkald besvares for eksempel både af læger og af erfarne sygeplejersker, som har mulighed for at konferere med lægerne. Det samme kan de erfarne paramedicinere, ambulancebehandlere og sygeplejersker, som kører på hjemmebesøg i Præhospitalets gule biler. Vigtige er også de tekniske kørselsdisponenter, som fordeler sygebesøgsbilerne.

Borgerne kan også, efter forudgående konsultation, få hjælp i to natåbne konsultationer i henholdsvis Gødstrup og Aarhus. Konsultationerne er bemandet med en læge, der samarbejder med en sygeplejerske fra akutmodtagelsen.

- Vi kan med den model udnytte faggruppernes forskellige styrker til borgernes gavn. Det betyder også, at vi ikke er afhængige af kun én personalegruppe, hvilket har gjort det nemmere at rekruttere til ordningen, som vi oplever stor interesse for, siger Niels-Christian Emmertsen, som er cheflæge i Præhospitalet og blandt andet har ansvar for Lægevagtens Natberedskab.

Nye teknologiske muligheder

Derudover gør Lægevagtens Natberedskab en dyd ud af at bruge nye teknologiske muligheder. Blandt andet har medarbejderne i sygebesøgsbilerne et stort udvalg af måleudstyr med, som de kan bruge til at tage prøver hos patienterne.

Lægerne i visitationen har også fået adgang til sygehusenes journalsystem, EPJ, og kan derfor se borgernes tidligere indlæggelser. Sammen med øget brug af video er det med til at styrke visitationen, så borgerne får den rigtige hjælp.

Samtidig nyder Lægevagtens Natberedskab godt af et tæt samarbejde med AMK-Vagtcentralen, som ordningen ligger dør om dør med.

- Derfor er der aldrig langt til akuthjælp, hvis situationen kræver det, siger Niels-Christian Emmertsen.

Organiseringen af Lægevagtens Natberedskab bliver stadig fulgt og vurderet tæt frem til slutningen af 2025, hvor ordningens projektfase stopper.

Kontakter

Kontaktoplysninger på medlemmer af regionsrådet

Regionsrådets 41 medlemmer er valgt for 1. januar 2022 til 31. december 2025. Alle har egen side med oplysninger om politikeren.

link.rm.dk/Regionsr%C3%A5detsmedlemmer

Følg pressemeddelelser fra Region Midtjylland

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Midtjylland

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye