Ny, uafhængig analyse af finanslovsforslaget for 2025 og dansk udviklingsbistand: Afrikas år
Den danske regering har udnævnt det 21. århundrede til at være ”Afrikas århundrede”. Det er i hvert fald titlen på den Afrikastrategi, regeringen fremlagde kort før, finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret. Timbuktu Fonden præsenterer årets analyse, der ser på, om finanslovsforslaget nu også gør 2025 til Afrikas år.

Svaret på dét spørgsmål er ifølge analysen både ja og nej. Nej, fordi regeringen gør Ukraine til det første af fire hovedspor i det danske udviklingssamarbejde – med Afrika som nummer 2. Og fordi Ukraine også i 2025 bliver det suverænt største modtagerland af dansk bistand med langt over det dobbelte af den bistand, det største modtagerland i Afrika kan se frem til. Som i de seneste år og formentlig flere år frem.
Men svaret er også ja, fordi der samtidig er tegn på, at 2025 faktisk godt kan blive Afrikas år: Regeringen lægger op til rekordhøj bistand til kontinentet mod syd og vil åbne tre nye ambassader i Afrika. Ganske vist lukker den samtidig ambassaderne i to andre afrikanske lande – Mali og Burkina Faso, men fortsætter bistanden til de to lande. Og det diplomatiske korps i Afrika forstærkes. Hele fem eksisterende danske ambassader styrkes.
Regeringen siger, den ønsker et mere ligeværdigt partnerskab med Afrika. Paradoksalt nok synes Danmark i fuld gang med – også med FFL25 – at udvande de partnerskaber, Danmark har haft med en række afrikanske lande i form af de mangeårige, bilaterale programsamarbejder, der har været en hjørnesten i det danske udviklingssamarbejde. Analysen rejser spørgsmålet, om dansk udenrigspolitik er på vej til at overtrumfe udviklingshensyn i Danmarks forhold til Afrika? Og den konkluderer, at svaret på dét spørgsmål også rummer svaret på, om 2025 og de kommende år bliver Afrikas år i det danske udviklingssamarbejde.
Analysen viser blandt meget andet også, hvorfor den samlede danske udviklingsbistand vil falde i 2025 i forhold til 2024, selv om Danmark bliver rigere. At der – trods øget klimabistand – ikke er udsigt til nye danske bidrag til den nye fond for klimaskabte tab og skader. At der faktisk endnu ikke er givet formelt tilsagn om det opsigtsvækkende danske bidrag til fonden fra 2023. Og at udgifterne til at modtage flygtninge i Danmark dykker. Men at regeringen har afsat en diskret milliardreserve på FFL25, hvis de igen stiger.
”Afrikas år” udgives af Timbuktu Fonden og er skrevet af freelancejournalist Jesper Heldgaard, der i mere end 20 år har dækket udviklingssamarbejde. Den følger op på tidligere års rapporter startende med ”Engang verdens bedste” til og med ”Tilbage i det gode selskab” (2023). Trykt version af analysen kan rekvireres ved henvendelse til Lisbeth Cardoso lica@dca.dk eller 50 60 40 75.
Kom til fyraftensmøde, hvor analysen fremlægges og diskuteres
Torsdag den 10. oktober 2023 kl. 16.30-18.30 præsenteres analysen af forfatteren, journalist Jesper Heldgaard. Den diskuteres og sættes i perspektiv af Anne Mette Kjær, professor ved Aarhus Universitet og formand for Udviklingspolitisk Råd, og af Silke Birkenborg Andersen fra Dansk Ungdoms Fællesråd, der som FN-ungdomsdelegat kan holde finanslovsforslaget op mod konklusionerne fra FN’s Summit of The Future. Og så følger debat med et panel af udviklingsordførere fra Folketinget.
Mødet holdes hos Folkekirkens Nødhjælp, Meldahlsgade 3, København V og arrangeres i samarbejde mellem IDA Global Udvikling og Timbuktu Fonden. Tilmeld dig her.
Nøgleord
Kontakter
Jesper HeldgaardFreelancejournalist
Tlf:20 43 58 18JHELDGAARD@GMAIL.COMFølg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp
Frivillige samlede 13 millioner ind i det lune forårsvejr9.3.2025 18:01:54 CET | Pressemeddelelse
Dagens resultat oversteg forventningerne hos Folkekirkens Nødhjælp, der holdt landsindsamling søndag. 'Jeg er helt blæst bagover,' siger generalsekretæren.
Historisk mange unge samler ind til mennesker i nød7.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Rekord mange unge har tilmeldt sig til Folkekirkens Nødhjælps landsindsamling søndag d. 9. marts.
Folkekirkens Nødhjælp tvunget til at skære støtten til 1,1 mio mennesker28.2.2025 12:33:46 CET | Pressemeddelelse
Folkekirkens Nødhjælp er tvunget til at skære støtten til 1,1 mio. mennesker i nød på grund af det amerikanske bistandsstop. Samtidig har organisationen sat gang i en stor spareøvelse, der blandt andet betyder afskedigelser af omkring 10 procent af organisationens ansatte ude og hjemme. På hovedkontoret i København blev der i denne uge nedlagt 14 stillinger, og der skal nedlægges i alt 150 stillinger. “Det er dybt fortvivlende og surrealistisk. Behovet for nødhjælp til mennesker i krig og konflikt har aldrig været større. Men vi og mange andre humanitære organisationer er tvunget til at skære i hjælpen til verdens mest udsatte på grund af det amerikanske bistandsstop,” siger Jonas Nøddekær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp. “Vi må afvikle store dele af vores arbejde med at fjerne landminer i DR Congo, stoppe uddelingen af kontanter til familier på flugt i Sydsudan og skære dybt i madrationerne til flygtninge i det nordlige Etiopien.” Den amerikanske regering stod for 15 procent
Lokale ildsjæle samler ind, hvor Trump lukker ned13.2.2025 13:01:13 CET | Pressemeddelelse
Tusindvis går på gaden i deres hjemby, når Folkekirkens Nødhjælp samler ind. Behovet for lokal opbakning er større end nogensinde, efter verdens rigeste mænd har straffet verdens fattigste lande.
Folkekirkens Nødhjælp advarer: USA's bistandsstop truer globale nødhjælpsindsatser21.1.2025 12:32:41 CET | Pressemeddelelse
Jonas Nøddekær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, udtrykker stor bekymring over Trumps beslutning om at indefryse den amerikanske udviklingsbistand. "USA er en stor og vigtig donor, som hjælper millioner af mennesker i verdens brændpunkter, og deres bidrag er afgørende for et stærkt civilsamfund," siger Jonas Nøddekær. Han understreger, at USA ikke blot er en vigtig bidragsyder til Folkekirkens Nødhjælps arbejde med at bekæmpe fattigdom og klimaforandringer, men også en essentiel støtte for mange lokale samarbejdspartnere. "Folkekirkens Nødhjælp modtager ca. 150 millioner kroner i støtte fra den amerikanske regering. Hvis indefrysningen af amerikansk bistand bliver en permanent løsning, vil det ramme civilbefolkninger i de lande, hvor vi og vores partnerorganisationer arbejder, ekstremt hårdt. Det kan ikke understreges nok, hvor alvorlige konsekvenserne vil være," udtaler han. Jonas Nøddekær opfordrer EU og Danmark til at tage lederskabet i kampen for global udvikling: ”EU, og d
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum