Cepos

CEPOS om Vismandsrapporten: Behov for mere fokus på reformer der øger produktiviteten

Del

Jes Brinchmann, direktør i CEPOS, har følgende kommentarer til Vismandsrapporten efterår 2024

Jes Brinchmann - Foto: Jakob Melgaard
Jes Brinchmann - Foto: Jakob Melgaard Foto: Jakob Melgaard

CEPOS tilslutter sig flere af Vismandsrapportens centrale vurderinger. Men det er afgørende for dansk økonomi, at der besluttes flere vækstskabende reformer. Den underliggende økonomiske vækst er for beskeden. Produktivitetsvæksten i Danmark ligger på et historisk lavt niveau.

Produktivitetsvæksten står stille

”Det enkeltstående største bidrag til at øge velstanden er produktivitet. Det er derfor meget bekymrende, at produktivitetsvæksten i de private byerhverv uden for medicinalindustrien har stået stille siden 2019. Vi er afhængige af en højere produktivitet for at løfte velstand, og her kunne det være oplagt at diskutere reformer, der reducerer bureaukrati og løfter investeringer, som kan stimulere produktivitetsvæksten,” siger Jes Brinchmann, direktør i CEPOS.

Erhvervsstøtte skal konverteres til strukturelle forbedringer

"Det er afgørende, at vi tager fat på en generel reduktion af erhvervsstøtten og i stedet prioriterer en indsats, der styrker incitamenter til strukturelle vækstskabende investeringer. Vi deler vismændenes opfattelse af, at en forhøjelse af F&U-fradraget fra 110 pct. til 120 pct. ikke har en dokumenteret samfundsøkonomisk gevinst. Det ville være nærliggende at reducere F&U-fradraget til 100 pct. og allokere finansieringen til lavere kapitalbeskatning,” siger Jes Brinchmann, direktør i CEPOS.

Statsstøtte må ikke stå i vejen for grøn innovation

"Vismandsrapporten argumenterer for, at grøn industripolitik kan fordyre omstillingen. Det er kompliceret, men statsstøtte bør kun prioriteres, hvis der er veldokumenterede markedsfejl. Det er derfor vigtigt at undgå, at statsstøtte bliver en hæmsko for innovation af grøn teknologi, som verden får brug for,” siger Jes Brinchmann, direktør i CEPOS.

Beskæftigelsespolitik skal hjælpe folk med værdige forløb

”CEPOS bakker op om regeringens planlagte besparelser på 3 mia. kr. på beskæftigelsesindsatsen. Den nuværende beskæftigelsesindsats har i for høj grad fokus på at ’beskatte fritid’ gennem obligatoriske samtaler, cv-kurser, aktivering mv. Et bedre alternativ er at styrke den enkelte lediges mulighed og gevinst ved at tage et job,” siger Jes Brinchmann, direktør i CEPOS.

Finanspolitik, håndværkerfradrag og offentligt forbrug

”Vismændene anbefaler strammere finanspolitik og foreslår blandt andet at droppe håndværkerfradraget. Det er vi enige i, men vi mener også, at det er relevant at kigge på den høje vækst i det offentlige forbrug, som regeringen planlægger. En vækst på 1,8 pct. i 2025, korrigeret for forsvarsudgifter, er meget højt og skubber unødigt til presset på fremtidig finansiering gennem højere skatter,” siger Jes Brinchmann, direktør i CEPOS.

For uddybende kommentarer bedes du rette kontakt til pressechef i CEPOS Jens Holmberg på 53 53 32 61.

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Cepos

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Cepos

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye