Kræftens Bekæmpelse

Nye tal: Studievejledere føler sig ikke godt nok rustet til at hjælpe elever i sorg

Del

En ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og Epinion viser, at studievejledere på landets gymnasier mangler tid, viden og kompetencer for at kunne hjælpe unge i sorg.

Hvert år mister 1400 unge mellem 16 og 21 år en forælder, og mange tusinder unge oplever, at en forælder bliver kritisk syg
Hvert år mister 1400 unge mellem 16 og 21 år en forælder, og mange tusinder unge oplever, at en forælder bliver kritisk syg Kræftens Bekæmpelse

Ny undersøgelse blandt 178 studievejledere fra landets gymnasier viser, at de fleste ikke føler sig godt nok på klædt til at støtte elever i sorg.

75 procent af studievejlederne siger, at de kun i nogen eller lav grad er klædt på til situationen.

41 procent af dem erkender, at deres gymnasium kun i nogen grad kan hjælpe eleverne.

Det er bekymrende tal, mener Kræftens Bekæmpelse.

- Ingen unge bør stå alene med deres sorg. Unge, der ikke får tilstrækkelig hjælp, har mere fravær, mistrivsel og sværere ved at gennemføre en uddannelse. Derfor er det vigtigt, at studievejlederne føler sig klædt på til at støtte eleverne, siger Martin Lytje, projektleder og psykolog i Kræftens Bekæmpelse.

Undersøgelsen, der er gennemført af Epionion og Kræftens Bekæmpelse, peger på, at det primært er mangel på tid (70 procent), viden (61 procent) og kompetencer (55 procent), der gør det svært for studievejlederne at yde den nødvendige støtte.

Studievejlederne svarer også, at de sorgramte elever har koncentrationsbesvær, øget fravær, manglende motivation, angst og depression, mistrivsel og lavere karakter, men der mangler konkrete tilbud, der hjælper eleverne på deres gymnasium.

Derfor lancerer Kræftens Bekæmpelse flere initiativer, der skal hjælpe studievejlederne til mere og bedre sorgstøtte på landets gymnasier.

- Vi vil gerne være med til at sikre, at de unge får den nødvendige støtte. Derfor har vi udarbejdet en ny vejledning til gymnasierne med en række anbefalinger og råd til, hvordan man udarbejder og implementerer en sorghandleplan. Vi håber, at gymnasierne vil tage godt imod det nye materiale om sorg, og at det kan gøre nytte i deres arbejde med de unge, siger Martin Lytje.

Find alle materialer på Sorg i gymnasiet - Kræftens Bekæmpelse (cancer.dk)

Om undersøgelsen
”Sorg i gymnasiet – en spørgeskemaundersøgelse om sorgberedskabet på danske gymnasier” er gennemført af Epinion og Kræftens Bekæmpelse blandt studievejledere på danske almene gymnasier med en STX-linje.

Dataindsamlingen er sket mellem 25. maj – 31. august 2023 – og der er i alt indsamlet 178 besvarelser fordelt på fem regioner.

Undersøgelsen er bearbejdet og udgivet i 2024.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Hvert år mister 1400 unge mellem 16 og 21 år en forælder, og mange tusinder unge oplever, at en forælder bliver kritisk syg.
Hvert år mister 1400 unge mellem 16 og 21 år en forælder, og mange tusinder unge oplever, at en forælder bliver kritisk syg.
Foto: Kræftens Bekæmpelse
Download
Ny undersøgelse blandt 178 studievejledere fra landets gymnasier viser, at de fleste ikke føler sig godt nok på klædt til at støtte elever i sorg
Ny undersøgelse blandt 178 studievejledere fra landets gymnasier viser, at de fleste ikke føler sig godt nok på klædt til at støtte elever i sorg
Foto: Kræftens Bekæmpelse
Download

Vedhæftede filer

Om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse er Danmarks største sygdomsbekæmpende forening. Vi arbejder med forskning i kræft, forebyggelse og støtte til patienter og pårørende. Vores mål er, at færre får kræft, at flere overlever kræft - og at flere får et bedre liv med og efter kræft.

Besøg os på Cancer.dk.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye