Sådan ser kønsfordelingerne ud i toppen af den offentlige sektor

Del

For første gang er det muligt at dykke ned i konkrete offentlige institutioner og virksomheders kønssammensætning i bestyrelser, og som noget nyt, også i de øverste ledelsesniveauer.

Nu er det muligt at danne sig et overblik over kønsfordelingerne i både bestyrelser og den øverste ledelse i det offentlige på den nye hjemmeside ligestillingiledelse.dk.

Her viser tallene blandt andet, at den gennemsnitlige kønssammensætning i offentlige bestyrelser er 45 procent kvinder og 55 procent mænd. For første gang opgøres også kønssammensætningen på de øverste ledelsesniveauer. Her er der gennemsnitligt 47 procent kvinder og 53 procent mænd på tværs af staten, kommuner og regioner.

Der er overordnet en ligelig kønsfordeling. Men kigger man nærmere på de enkelte institutioner, er der stadig plads til forbedring. I knap halvdelen af bestyrelserne og cirka en tredjedel af ledelserne er det ene køn underrepræsenteret, og oftest er det kvinderne.

”Det er helt afgørende, at både kvinder og mænd er med til at træffe beslutninger og sætte retning for vores samfund. Samtidig skal vi have alle talenter i spil, og både piger og drenge skal kunne se sig selv i en lederposition. Vi har i vid udstrækning en ligelig kønssammensætning i toppen af den offentlige sektor. Det er positivt. Men zoomes der ind på den enkelte institution, er der fortsat plads til forbedringer. Med den styrkede lovgivning på området forpligter vi institutionerne til at blive ved med at arbejde med kønsbalancerne, og med hjemmesiden giver vi alle mulighed for at følge med i udviklingen og ambitionsniveauet.” siger minister for ligestilling, Magnus Heunicke.

De offentlige institutioner og virksomheder, der ikke har ligelig kønssammensætning i deres bestyrelse eller den øverste ledelse, er forpligtet til at opstille måltal og udarbejde en politik for at opnå en ligelig fordeling. Cirka halvdelen af de forpligtede offentlige institutioner og virksomheder mangler stadig de nødvendige måltal og politikker.

Nøgletallene giver status for 2023 og er de første, der indeholder kønssammensætningen for øverste ledelsesniveauer i hele den offentlige sektor – det vil sige statslige institutioner og virksomheder, ministerier, styrelser mv, kommuner, kommunale fællesskaber, regioner og regionale sygehuse.

De indberettede resultater kan findes på den nyoprettede interaktive hjemmeside, der giver alle mulighed for at dykke ned i data for de enkelte institutioner og virksomheder.

Få overblik over nøgletallene for 2023 her eller dyk ned i data på hjemmesiden her.

Nøgletallene, som er lavet af Rambøll Management Consulting for Miljø- og Ligestillingsministeriet, giver en status over kønssammensætningen i de offentlige institutioner og virksomheders bestyrelser og på de øverste ledelsesniveauer. Desuden gives en status for deres måltal og politikker for kønssammensætning i de øverste ledelsesniveauer.

Den nye hjemmeside og nøgletallene følger op på den seneste ændring af ligestillingsloven, der trådte i kraft den 1. januar 2023.

Yderligere oplysninger:

Miljø- og Ligestillingsministeriets pressetelefon +45 2091 5991 (kan ikke modtage SMS) eller mail: presse@mim.dk

Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet

Miljøministeren vil gøre hele Lillebælt til en marin naturnationalpark20.9.2024 09:13:19 CEST | Pressemeddelelse

I dag begynder forhandlingerne om etablering af de første to marine naturnationalparker i Danmark. Miljøminister Magnus Heunicke har tidligere meddelt, at han vil arbejde for, at hele Øresund inklusiv Køge Bugt skal udpeges som en marin naturnationalpark. Nu foreslår miljøministeren, at den anden marine naturnationalpark skal dække hele Lillebælt fra Nordfyn og Juelsminde hele vejen ned til Als og Ærø samt Vejle Fjord.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye