Ny forskning: Limfjorden er losseplads for mikroplast
Forskere fra Aalborg Universitet har fundet store mængder mikroplast på bunden af Limfjorden. Forureningen er markant ved spildevandsudløb og ud for Aalborg. Det kan have alvorlige konsekvenser for mennesker og dyrs sundhed og presse økosystemerne i fjorden, hvis mikroplast hober sig op på havbunden og i vandet. Fundet danner derfor basis for videre forskning og handling.

Forskere fra instituttet BUILD på Aalborg Universitet (AAU) har fundet høje niveauer af mikroplast i Limfjorden. De dokumenterer en udbredt tilstedeværelse af mikroplast i alle undersøgte områder af fjorden, som forbinder Nordsøen med Kattegat og strækker sig i Nordjylland over 1500 kvadratkilometer. Mikroplasten ender på havbunden, hvor der per volumenenhed er omkring 100.000 gange mere mikroplast end i vandet.
"Limfjorden er blevet en losseplads for ophobet mikroplast, som er en alvorlig forureningskilde, der truer både dyreliv og menneskers sundhed. Det er derfor nødvendigt med yderligere forskning og handling for at afbøde disse skader", siger forskningsleder og professor Jes Vollertsen fra instituttet BUILD på Aalborg Universitet.
Mikroplastforureningen kan skade hele økosystemer ved at ændre fødekæder, forstyrre reproduktion og vækst hos marine arter og påvirke biodiversiteten. Forskernes nye beregninger viser, at der kan ligge et sted mellem 4 og 165 ton mikroplast fordelt på Limfjordens bund.
Der er især fundet store mængder mikroplastforurening i nærheden af Aalborg og de steder, hvor der er udløb fra spildevandsanlæg. Forureningen kan have langsigtede konsekvenser for både havmiljøer og de mennesker, der er afhængige af dem til føde og indkomst. Det nye fund i Limfjorden er derfor bekymrende.
"Hvis vi ikke forstår omfanget af forurening med mikroplast, kan vi ikke vurdere de potentielle risici, der er for natur og mennesker. Den ny viden om mikroplast i Limfjorden er derfor afgørende for, at vi kan træffe de rigtige beslutninger om, hvor vi skal sætte ind, og hvordan vi skal løse problemet", udtaler forskningsleder og professor Jes Vollertsen fra AAU.
Avanceret udstyr bag resultaterne
Forskerne fra AAU har i dette projekt fokuseret på at få et overblik over omfanget af forureningen i Limfjorden. De har benyttet avancerede, analytiske teknikker, der har gjort det muligt præcist at identificere og kvantificere forskellige typer mikroplast.
"Vi har med vores tekniske udstyr fundet partikler, der er mindre end diameteren på et menneskehår. Denne detaljegrad er afgørende, fordi forskellige plasttyper har unikke kemiske sammensætninger, som påvirker forskelligt både miljømæssigt og sundhedsmæssigt", forklarer forskningsleder og professor Jes Vollertsen fra AAU.
Musling på menuen kan betyde mikroplast i kroppen
Undersøgelserne er foretaget i løbet af 2020 til 2024 og viser, at mikroplastforureningen er hobet op i fjordens sedimenter. Sedimenter er partikler aflejret på bunden af fjorden, og de kan bestå af en række forskellige materialer som eksempelvis mineraler, organisk materiale og rester af marine organismer.
Dyr og organismer, der lever her, risikerer at blive ramt af kemisk forurening, fysiske skader og underernæring, hvis de indtager mikroplast. Mennesker kan blive eksponeret for mikroplast gennem fødevarer som eksempelvis muslinger og via drikkevand, hvilket kan føre til sundhedsproblemer, som forskningen endnu ikke kender de fulde konsekvenser af.
Mere forskning i fjorden
Set i lyset af den store mængde mikroplast i Limfjorden mener forskerne fra AAU, at mikroplastforureningen kræver øget opmærksomhed og handling for at beskytte både økosystemer og folkesundhed.
"Det er tvingende nødvendigt med mere overvågning og forskning for at vurdere effekterne på Limfjordens økosystem og for at kunne vejlede om effektive forvaltningsstrategier", slutter professor Jes Vollertsen fra AAU.
Kontakter
Professor Jes VollertsenInstitut for Byggeri, By og Miljø (BUILD) på Aalborg Universitet
Tlf:28959195jesvollertsen@build.aau.dkLaura Simon SanchezPost. Doc.Institut for Byggeri, By og Miljø (BUILD) på AAU
Tlf:50378000lasisa@build.aau.dkJeannette BylovPresserådgiver, Aalborg Universitet
Tlf:24230566jmb@adm.aau.dkBilleder



Links
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Ny forskning: "Vi straffer mere, flere og hårdere"1.7.2025 14:15:10 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra AAU har for første gang kortlagt alle ændringer af den danske straffelov siden 1980. Resultatet viser over 900 lovændringer. De fleste ændringer har fundet sted efter år 2000 og har en skærpende karakter.
Forsker: Bonusklubber og nye regnemodeller kan redde den kollektive trafik1.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Vejdirektoratet vurderer, at det vil koste fire trafikdræbte mere hvert år, når 17-årige i dag får lov til at køre bil uden ledsager. Lektor Laura Bang Lindegaard fra Aalborg Universitet peger på nye økonomimodeller og bonusklubber som tiltag, der kan bringe busser og tog ud af den nedadgående spiral.
Undseelig fisk fra 500 mio. år gammel slægt fundet i stort antal i nordjysk bæk30.6.2025 10:09:54 CEST | Pressemeddelelse
Fisken stammer fra de allerførste hvirveldyr, der kom til verden før dinosaurerne. Navnet er bæklampret, og forskere fra Aalborg Universitet har fundet den lille fisk i stort antal i en nordjysk bæk, hvor den ikke tidligere er fundet.
Ny chatbot hjælper unge med at vælge det rette studie30.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Forud for ansøgningsfristen til videregående uddannelser på kvote 1 den 5. juli er mange unge i syv sind over deres uddannelsesvalg. Aalborg Universitet præsenterer nu en ny AI-studievælger, som skal hjælpe unge i deres søgen efter den rette karrierevej.
Ny database fra AAU skal hjælpe myndigheder, virksomheder og andre med klimaberegninger26.6.2025 07:01:46 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt gratis værktøj udviklet af forskere fra bl.a. Aalborg Universitet skal gøre det nemmere for en række organisationer at sikre bæredygtighed i deres arbejde
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum