Nyt projekt skal styrke børns bevægelse og fællesskab

Del

Guldborgsund Kommune ønsker at lancere et nyt projekt, Sportstasken, der fra 2025 vil sikre, at alle børn i kommunens dagtilbud og samtlige privat- og folkeskoler får adgang til foreningsbaserede bevægelsesaktiviteter og fællesskaber gennem deres opvækst og skolegang. Projektet, som er inspireret af et lignende og aktuelt koncept i Guldborgsund, Dannelsesrygsækken, skal fremme fysisk aktivitet, social trivsel og mental sundhed for børn og unge på tværs af kommunen.

Landdistrikter, Kultur og Fritidsudvalget i Guldborgsund Kommune vil have det lokale idrætsforeningsliv på skoleskemaet.
Landdistrikter, Kultur og Fritidsudvalget i Guldborgsund Kommune vil have det lokale idrætsforeningsliv på skoleskemaet. Søren Malmose / DGI Media

Et struktureret forløb skal sikre, at børn i kommunen møder foreningsbaserede bevægelsesaktiviteter som en del af deres skole- og institutionsliv. Projektet er døbt Sportstasken, og der er nu givet grønt lys fra Landdistrikter, Kultur og Fritidsudvalget til at arbejde videre med det som koncept. Initiativet skal fremme både fysisk aktivitet og sociale fællesskaber for børn og unge og er et led i kommunens indsats for at styrke sundheden blandt de yngste borgere

Med udgangspunkt i Bevæg Dig For Livet-indsatsens erfaringer, vil Sportstasken skabe rammer for, at børn fra tidlig alder kan stifte bekendtskab med det lokale foreningsliv. Målet er, at hvert barn hvert år får mulighed for at deltage i op til fire forløb, hvor de gennem organiserede aktiviteter hos lokale foreninger oplever både bevægelse og fællesskab. Dette vil give børnene mulighed for at finde deres egen idræt og opbygge færdigheder i en ny aktivitet, samtidig med at de introduceres til det lokale fritidsliv.

Aktiviteterne vil spænde bredt fra traditionelle sportsgrene som fodbold, gymnastik og håndbold til friluftsliv, kampsport og ro- og sejlsport. På denne måde vil Sportstasken sikre, at der er noget for enhver smag, og at alle børn og unge får muligheden for at finde netop deres interessefelt.

Styrkelse af både fysisk og social sundhed

Ved at bringe børn og unge tættere på foreningslivet er ambitionen at styrke ikke kun deres fysiske aktivitet, men også deres sociale færdigheder og mentale sundhed. Ifølge Bevæg Dig For Livet kan den type fællesskaber forebygge ensomhed, forbedre trivsel og øge børn og unges evne til at indgå i sociale relationer.

Projektet vil primært foregå i de lokale foreninger, hvor børnene får mulighed for at prøve forskellige sportsgrene og aktiviteter. Dette vil give dem mulighed for at danne relationer i nye sammenhænge og opleve fællesskaber uden for skolen. Samtidig vil den geografiske nærhed til foreningerne gøre det lettere for børnene at fortsætte i en forening efter endt forløb. Guldborgsund Kommune vil i tæt samarbejde med lokale foreninger koordinere projektet.

“Projektet bygger på det gode erfaringer fra Dannelsesrygsækken, som har været og er en stor succes for kommunens elever. Ved at videreføre nogle grundprincipper og arbejdsmetoder fra Dannelsesrygsækken over til Sportstasken, tror vi, at det her nye projekt er et vigtigt skridt i retningen mod at sikre, at børn i Guldborgsund får mulighed for at være aktive og indgå i stærke, lokale fællesskaber. Vi ved, at foreningslivet spiller en stor rolle for børns udvikling, og med dette projekt kan vi skabe en indsats, der styrker både den fysiske og mentale sundhed hos alle vores børn og unge” udtaler Ole. K. Larsen, formand for Landdistrikter, Kultur og Fritidsudvalget.

Få fondsmidler fra realisering

Landdistrikter, Kultur og Fritidsudvalget har godkendt en treårig finansiering på 75.000 kr. årligt på betingelse af, at de resterende midler til projektet findes via fondsmidler, og at projektet som helhed godkendes af andre relevante politiske udvalg.

Sportstasken forventes at blive rullet ud i hele kommunen fra 2025, så indsatsen allerede fra næste skoleår kan bidrage til at skabe en endnu stærkere sammenhæng mellem skolernes undervisning og foreningslivets mange tilbud. For at sikre, at forløbene er af høj kvalitet og opfylder de ønskede mål, er ønsket at ansætte en fuldtidskoordinator, der skal udvikle aktiviteterne, koordinere besøgene og understøtte samarbejdet mellem skoler og foreninger.

Om Dannelsesrygsækken

Kulturtjenesten har siden 2019 koordineret et obligatorisk læringsforløb, kaldet Dannelsesrygsækken, der sikrer, at børn fra daginstitution til 9. klasse oplever kultur som en naturlig del af hverdagen. Forløbene er tilpasset aldersgrupper og behov og foregår på kulturinstitutioner, hvor børnene oplever kunst, historie, natur, musik og teater.

Dannelsesrygsækken koordineres af Kulturtjenesten, der er et samarbejde mellem kulturinstitutioner, skoler, dagtilbud og kommuner i Guldborgsund og Lolland. Målet er at styrke børns læring gennem kreative forløb og nem adgang til viden og erfaring.

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye