Værkmestre: “Vi står for en stor del af indsatsen for at drive fængslerne”

Del

Værkstederne er nødt til at lukke, så værkmestrene kan aflaste fængselsbetjentene i Nyborg.

Værkmester Lasse Reinholdt i trykkeriet på Nyborg Fængsel.
Værkmester Lasse Reinholdt i trykkeriet på Nyborg Fængsel. Fængselsforbundet

Nyborg Fængsel er historien om humlebien, som ikke kan flyve, men gør det alligevel.

Til trods for, at der er alt for mange indsatte og alt for få betjente, kører driften stadig. En af årsagerne til, det kan lade sig gøre, er det arbejde, som værkmestrene udfører. De tager sig nemlig af opgaver, som fængselsbetjente normalt klarer ude på afdelingerne.

Værkmester Lasse Reinholdt forklarer: ”Vi står for en stor del af indsatsen for at drive fængslet. Ideen er egentlig, at værkmestrene skal klare beskæftigelsen af de indsatte, men sådan er det ikke længere. Nu bliver vi trukket ud til afdelingsarbejde. Derfor lukker værkstederne.”

Faktisk har arbejdsdriften været påvirket lige siden corona-epidemien ramte for fire år siden. Dengang blev værkstederne lukket på grund af smitterisikoen. Nu er det personalemanglen, som lægger forhindringer i vejen.

”Vi har godt nok åbent i dag,” siger Lasse Reinholdt midt i fængslets trykkeri, hvor omkring 30 indsatte er i gang med at arbejde: ”Men det er meget usædvanligt. Det er første gang i flere måneder.”

Værkmesteren er med på, at alle medarbejdere skal bidrage til at få tingene til at fungere, men det er uholdbart, når nødløsninger bliver en permanent tilstand.

”Vi vil gerne snart tilbage til en normal hverdag igen, men vi ved ikke, hvornår det sker.”

Rammer de indsatte
Formålet med værkmestrenes arbejde er at give de indsatte egenskaber, som kan hjælpe dem med at begå sig på arbejdsmarkedet. Det er en af de vigtigste grundsten i Kriminalforsorgens resocialiserende formål. Fængslet har derfor blandt andet et grafisk værksted, montage, lager, havehold og isproduktion.

Men hverdagsstrukturen er væk i øjeblikket: ”Vi taber tråden, når driften hele tiden stopper. Nogle indsatte spørger, om de skal på arbejde næste uge, når vi møder dem. Andre er glade for deres lediggang og de ventepenge, de får, og så bliver de utilfredse, når de så pludselig skal arbejde for pengene. Den manglende struktur er træls, og det smadrer også vores mulighed for at være en stabil leverandør til vores kunder udenfor fængslet. Vi kan ikke levere til tiden, når vi ikke ved, om værkstederne er åbne eller lukkede,” siger Lasse Reinholdt.

”Vi har prøvet med beskæftigelse på afdelingerne, men det er noget møg.”

Hvad laver de indsatte så?

”De sidder bare på deres celler og ser tv og ryger den fede.”

Ny værkmestertitel?
Lasse Reinholdt mener, at det er på tide at udskifte værkmestertitlen, og har også et forslag: ”Jeg foreslår, at vi i stedet hedder beskæftigelsesbetjente. Så vil folk vide, hvad vi laver. Der er jo ingen uden for Kriminalforsorgen, som ved, hvad en værkmester laver.”

To typer job
Lasse Reinholdt peger på, at værkmestrene skal opbygge gode relationer med de indsatte, men at arbejdet undergraves af, at værkmestrene også skal fungere som fængselsbetjente på afdelingerne.

”Det kan godt være lidt forvirrende, at du som værkmester skal danne to forskellige former for relationer med de indsatte. Det er ikke det, man sagde ja til. Vores håb er, at vi snart bliver fuldtidsværkmestre igen.”

Det ser dog ikke ud til, at det sker foreløbigt. Her i oktober er fængslet ekstra presset af, at mange elever er på skole, mens andre ansatte har efterårsferie.

Ikke optimalt
Institutionschef Henrik Marker kalder det ’ikke optimalt’, at værkmestrene i Nyborg Fængsel ikke kan bruge hele deres arbejdstid med beskæftigelse i værkstederne.

”Vi forstår de frustrationer, som det skaber. Det kriminalitetsforebyggende arbejde er vigtigt, og vi gør alt for at frede det. Desværre er der mangel på fængselsbetjente i Nyborg Fængsel, ligesom vi er udfordret i forhold til bemanding i resten af Kriminalforsorgen. Derfor er vi midlertidigt nødt til at inddrage værkmestrene i andre opgaver, for at få enderne til at mødes.”

Institutionschefen peger på, at belægget i Kriminalforsorgen er historisk højt, og at der mangler uniformeret personale: ”Men vi arbejder intensivt på den korte og lange bane for at løse udfordringerne. Både i forhold til at øge rekrutteringen og fastholde de medarbejdere, som hver dag leverer en ekstraordinær indsats – ikke mindst i Nyborg Fængsel. Vi er meget taknemmelige for den store indsats, som vores medarbejdere yder. Det er et langt og sejt træk at komme tilbage i balance,” siger Henrik Marker.

Nøgleord

Kontakter

Links

Følg pressemeddelelser fra Fængselsforbundet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Fængselsforbundet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye