Nu kan du lægge hele H.C. Andersens forfatterskab i baglommen
Fra i dag bliver læsernes møde med H.C. Andersens samlede værker meget lettere. Med premieren på hcandersen.dk bliver hele det omfattende forfatterskab nemt og gratis tilgængeligt for alle. H.C. Andersen Centret ved Syddansk Universitet, og H.C. Andersens Hus, Museum Odense står bag med en bevilling fra Kulturministeriet.
De seneste halvandet år har forskere og eksperter fra H.C. Andersen Centret, SDU, Museum Odense og Det Danske Sprog- og Litteraturselskab arbejdet på at modernisere og digitalisere den store 18-binds-udgave af H.C. Andersens samlede værker, redigeret af Klaus P. Mortensen og udgivet på Gyldendal fra 2003-2007 af Det Danske Sprog- og Litteraturselskab i anledning af 200-året for forfatterens fødsel.
”Når vi forskere skal bruge et citat fra H.C. Andersen, slår vi op i nogle store, tykke bøger. Hidtil har 18-binds-udgaven kun eksisteret i fysisk form og optaget godt og vel to hyldemeter. Men takket være bevillingen fra Kulturministeriet og tilladelser fra de oprindelige udgivere tilhører det store værk nu alle, det fylder betragteligt mindre, og kan tilgås fra enhver telefon, tablet eller computer,” fortæller Anne-Marie Mai, professor ved H.C. Andersen Centret, SDU.
Beriget med illustrationer fra Museum Odense
Andersens kendte eventyr kan let findes på nettet ved en simpel browsersøgning. Men her er teksterne akkompagneret af annoncer for alt fra biler og fastfood til charterferier. Med den nye hjemmeside, er man fri for annoncer og reklamer.
”De mest populære eventyr er til gengæld beriget med illustrationer fra Museum Odenses store illustrationssamling fra overalt i verden. Og derudover er alle eventyrene både tilgængelige i deres oprindelige 1800-talsversion og i sprogligt moderniserede versioner, såvel som engelske nyoversættelser”, fortæller Ejnar Stig Askgaard, seniorforsker ved Museum Odense.
Tag Andersens rejsebeskrivelser med på ferie
Hjemmesiden rummer foruden de kendte eventyr også alle de mange andre værker i andre genrer, som nationaldigteren skrev i. Man kan f.eks. gå på opdagelse i digte, romaner og rejsebeskrivelser. Eller tage hans rejsebeskrivelser med på ferie og opleve Harzen, Sverige, Spanien, Portugal, Italien, Grækenland eller Tyrkiet i selskab med den berejste digter, hvis motto var ”At rejse er at leve”?
”Mange danskere synes, de kender Andersen ud og ind, men de fleste af os har kun læst en flig af det righoldige værk. Nu får vi muligheden for at konkurrere med kineserne på kendskab til eventyrene: Kinesiske skolebørn siges at være fortrolige med mere end tyve Andersen-eventyr. Nu kan vi lettere komme op på siden af dem, og i øvrigt gå på opdagelse i det store værk,” fortæller Torsten Bøgh Thomsen, lektor og centerleder, H.C. Andersen Centret, SDU.
Større vision om et nationalt center
Digitaliseringen af det samlede forfatterskab er kun et led i en langt større vision, H.C. Andersen Centret, Museum Odense og Odense Kommune har, for at samle, bevare og tilgængeliggøre de vigtige og store Andersen-ressourcer. De tre parter arbejder derfor sammen om at etablere et Nationalt H.C. Andersen Center med finansiering fra finansloven, både til nytte for forskningen og til glæde for læserne.
Se mere på: www.hcandersen.dk
Kontakter
AnneSpecialkonsulentInstitut for Kultur- og Sprogvidenskaber
Tlf:65504666Tlf:29621216anhoe@sdu.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Snart kan flyvende værktøjskasse vedligeholde danske elledninger19.12.2024 09:13:25 CET | Pressemeddelelse
Med den grønne omstilling er der behov for et toptunet elnet. I et nyt projekt på Syddansk Universitet vil forskere og en række virksomheder udvikle IoT-sensor- og robotsystemer, der kan gøre vedligehold af højspændingsledninger nemmere, billigere og grønnere.
Dansk diabetesmedicin øger risikoen for svært invaliderende øjensygdom16.12.2024 08:24:11 CET | Pressemeddelelse
To uafhængige studier fra Syddansk Universitet (SDU) viser, at patienter med type 2 diabetes, som er i behandling med lægemidlet Ozempic, har øget risiko for at udvikle skader på øjets synsnerve, som kan medføre svært og varigt synstab. Begge studier tager udgangspunkt i danske registre og er de største i verden.
Britt Borregaard udnævnt til professor i hjertesygdomme med særligt fokus på forskning i helbredstilstand efter hjertesygdom13.12.2024 09:03:58 CET | Pressemeddelelse
Britt Borregaard, sygeplejerske, ph.d., er ny professor i hjertesygdomme ved Klinisk Institut på Syddansk Universitet (SDU) og ved Hjertemedicinsk Afdeling på Odense Universitetshospital (OUH). Professoratet har særligt fokus på Cardiac Health Outcomes Research.
Gode nyheder: Størstedelen af børn og unge synes, det er nemt at sortere plastikaffald10.12.2024 09:58:20 CET | Pressemeddelelse
Resultater fra dette års Masseeksperiment viser, at kun 13 procent af de adspurgte børn og unge finder det svært at affaldssortere plastik.
Stor støtte og efterspørgsel fra erhvervslivet til ny kandidatuddannelse i Sønderborg6.12.2024 11:26:13 CET | Pressemeddelelse
Syddansk Universitet har fået grønt lys fra Uddannelses- og Forskningsministeriet til at uddanne erhvervsøkonomer inden for Global Supply Chain Management på SDU’s campus i Sønderborg, og bag godkendelsen er der støtte og efterspørgsel fra internationalt forankrede virksomheder beliggende i lokalområdet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum