Syddansk Universitet

Nu kan du lægge hele H.C. Andersens forfatterskab i baglommen

Del

Fra i dag bliver læsernes møde med H.C. Andersens samlede værker meget lettere. Med premieren på hcandersen.dk bliver hele det omfattende forfatterskab nemt og gratis tilgængeligt for alle. H.C. Andersen Centret ved Syddansk Universitet, og H.C. Andersens Hus, Museum Odense står bag med en bevilling fra Kulturministeriet.

De seneste halvandet år har forskere og eksperter arbejdet på at modernisere og digitalisere H.C. Andersens samlede værker. Fra i dag er de tilgængelige for alle på www.hcandersen.dk
De seneste halvandet år har forskere og eksperter arbejdet på at modernisere og digitalisere H.C. Andersens samlede værker. Fra i dag er de tilgængelige for alle på www.hcandersen.dk Foto: H.C. Andersens Hus, Museum Odense

De seneste halvandet år har forskere og eksperter fra H.C. Andersen Centret, SDU, Museum Odense og Det Danske Sprog- og Litteraturselskab arbejdet på at modernisere og digitalisere den store 18-binds-udgave af H.C. Andersens samlede værker, redigeret af Klaus P. Mortensen og udgivet på Gyldendal fra 2003-2007 af Det Danske Sprog- og Litteraturselskab i anledning af 200-året for forfatterens fødsel.

”Når vi forskere skal bruge et citat fra H.C. Andersen, slår vi op i nogle store, tykke bøger. Hidtil har 18-binds-udgaven kun eksisteret i fysisk form og optaget godt og vel to hyldemeter. Men takket være bevillingen fra Kulturministeriet og tilladelser fra de oprindelige udgivere tilhører det store værk nu alle, det fylder betragteligt mindre, og kan tilgås fra enhver telefon, tablet eller computer,” fortæller Anne-Marie Mai, professor ved H.C. Andersen Centret, SDU.

Beriget med illustrationer fra Museum Odense
Andersens kendte eventyr kan let findes på nettet ved en simpel browsersøgning. Men her er teksterne akkompagneret af annoncer for alt fra biler og fastfood til charterferier. Med den nye hjemmeside, er man fri for annoncer og reklamer.

”De mest populære eventyr er til gengæld beriget med illustrationer fra Museum Odenses store illustrationssamling fra overalt i verden. Og derudover er alle eventyrene både tilgængelige i deres oprindelige 1800-talsversion og i sprogligt moderniserede versioner, såvel som engelske nyoversættelser”, fortæller Ejnar Stig Askgaard, seniorforsker ved Museum Odense.

Tag Andersens rejsebeskrivelser med på ferie
Hjemmesiden rummer foruden de kendte eventyr også alle de mange andre værker i andre genrer, som nationaldigteren skrev i. Man kan f.eks. gå på opdagelse i digte, romaner og rejsebeskrivelser. Eller tage hans rejsebeskrivelser med på ferie og opleve Harzen, Sverige, Spanien, Portugal, Italien, Grækenland eller Tyrkiet i selskab med den berejste digter, hvis motto var ”At rejse er at leve”?

”Mange danskere synes, de kender Andersen ud og ind, men de fleste af os har kun læst en flig af det righoldige værk. Nu får vi muligheden for at konkurrere med kineserne på kendskab til eventyrene: Kinesiske skolebørn siges at være fortrolige med mere end tyve Andersen-eventyr. Nu kan vi lettere komme op på siden af dem, og i øvrigt gå på opdagelse i det store værk,” fortæller Torsten Bøgh Thomsen, lektor og centerleder, H.C. Andersen Centret, SDU.

Større vision om et nationalt center
Digitaliseringen af det samlede forfatterskab er kun et led i en langt større vision, H.C. Andersen Centret, Museum Odense og Odense Kommune har, for at samle, bevare og tilgængeliggøre de vigtige og store Andersen-ressourcer. De tre parter arbejder derfor sammen om at etablere et Nationalt H.C. Andersen Center med finansiering fra finansloven, både til nytte for forskningen og til glæde for læserne.

Se mere på: www.hcandersen.dk 

Kontakter

Links

Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

På mission for en mere effektiv klimatilpasning i byerne30.9.2024 12:29:53 CEST | Pressemeddelelse

Klimatilpasning er en af de store og komplekse problemstillinger, som samfundet står over for de næste år. Det kræver et godt samarbejde på tværs af sektorer og forvaltninger, samt inddragelse af de mange forskellige interessenter, der er i de enkelte områder. Et nyt dansk-tyskt samarbejdsprojekt under ledelse af SDU Climate Cluster skal undersøge, hvordan den nuværende praksis kan udvikles og derved bidrage til hurtigere og mere effektiv klimahandling i kommunerne så regionerne bliver klimatilpasset. Projektet har modtaget støtte fra Interreg Deutschland-Danmark og Den Europæiske Union.

SDU får ny bacheloruddannelse i medicin i Esbjerg18.9.2024 10:33:51 CEST | Pressemeddelelse

Regeringen har netop præsenteret sit udspil til en stor reform af strukturen på sundhedsområdet, som blandt andet lægger op til en fuld udbygning af lægeuddannelsen i Esbjerg. Med oprettelsen af en ny bacheloruddannelse i medicin ved Syddansk Universitet i Esbjerg vil man efter planen kunne tilbyde både bachelor- og kandidatuddannelse i medicin fra 2026, hvilket er et vigtigt skridt i arbejdet med at sikre lægedækningen i Sydvest- og Sønderjylland.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye