Nu kan du lægge hele H.C. Andersens forfatterskab i baglommen
Fra i dag bliver læsernes møde med H.C. Andersens samlede værker meget lettere. Med premieren på hcandersen.dk bliver hele det omfattende forfatterskab nemt og gratis tilgængeligt for alle. H.C. Andersen Centret ved Syddansk Universitet, og H.C. Andersens Hus, Museum Odense står bag med en bevilling fra Kulturministeriet.
De seneste halvandet år har forskere og eksperter fra H.C. Andersen Centret, SDU, Museum Odense og Det Danske Sprog- og Litteraturselskab arbejdet på at modernisere og digitalisere den store 18-binds-udgave af H.C. Andersens samlede værker, redigeret af Klaus P. Mortensen og udgivet på Gyldendal fra 2003-2007 af Det Danske Sprog- og Litteraturselskab i anledning af 200-året for forfatterens fødsel.
”Når vi forskere skal bruge et citat fra H.C. Andersen, slår vi op i nogle store, tykke bøger. Hidtil har 18-binds-udgaven kun eksisteret i fysisk form og optaget godt og vel to hyldemeter. Men takket være bevillingen fra Kulturministeriet og tilladelser fra de oprindelige udgivere tilhører det store værk nu alle, det fylder betragteligt mindre, og kan tilgås fra enhver telefon, tablet eller computer,” fortæller Anne-Marie Mai, professor ved H.C. Andersen Centret, SDU.
Beriget med illustrationer fra Museum Odense
Andersens kendte eventyr kan let findes på nettet ved en simpel browsersøgning. Men her er teksterne akkompagneret af annoncer for alt fra biler og fastfood til charterferier. Med den nye hjemmeside, er man fri for annoncer og reklamer.
”De mest populære eventyr er til gengæld beriget med illustrationer fra Museum Odenses store illustrationssamling fra overalt i verden. Og derudover er alle eventyrene både tilgængelige i deres oprindelige 1800-talsversion og i sprogligt moderniserede versioner, såvel som engelske nyoversættelser”, fortæller Ejnar Stig Askgaard, seniorforsker ved Museum Odense.
Tag Andersens rejsebeskrivelser med på ferie
Hjemmesiden rummer foruden de kendte eventyr også alle de mange andre værker i andre genrer, som nationaldigteren skrev i. Man kan f.eks. gå på opdagelse i digte, romaner og rejsebeskrivelser. Eller tage hans rejsebeskrivelser med på ferie og opleve Harzen, Sverige, Spanien, Portugal, Italien, Grækenland eller Tyrkiet i selskab med den berejste digter, hvis motto var ”At rejse er at leve”?
”Mange danskere synes, de kender Andersen ud og ind, men de fleste af os har kun læst en flig af det righoldige værk. Nu får vi muligheden for at konkurrere med kineserne på kendskab til eventyrene: Kinesiske skolebørn siges at være fortrolige med mere end tyve Andersen-eventyr. Nu kan vi lettere komme op på siden af dem, og i øvrigt gå på opdagelse i det store værk,” fortæller Torsten Bøgh Thomsen, lektor og centerleder, H.C. Andersen Centret, SDU.
Større vision om et nationalt center
Digitaliseringen af det samlede forfatterskab er kun et led i en langt større vision, H.C. Andersen Centret, Museum Odense og Odense Kommune har, for at samle, bevare og tilgængeliggøre de vigtige og store Andersen-ressourcer. De tre parter arbejder derfor sammen om at etablere et Nationalt H.C. Andersen Center med finansiering fra finansloven, både til nytte for forskningen og til glæde for læserne.
Se mere på: www.hcandersen.dk
Kontakter
AnneSpecialkonsulentInstitut for Kultur- og Sprogvidenskaber
Tlf:65504666Tlf:29621216anhoe@sdu.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Uglegylp og bidemærker i nødder: Gå en tur i skoven og hjælp forskerne med at kigge efter hasselmus21.11.2024 14:01:44 CET | Pressemeddelelse
Hasselmusen er sjælden. Den findes forskellige steder på Fyn og Sjælland, og for nylig er den blevet spottet i Jylland. Nu beder biolog fra SDU og Naturama danskerne om hjælp til at finde ud af, hvor den lever ved at kigge efter bl.a. uglegylp og bidemærker i nødder.
Stort forskningsprojekt skal få os til at spise mere plantebaseret med ældgamle teknikker18.11.2024 10:57:46 CET | Pressemeddelelse
Et internationalt forskerhold, ledet af forskere fra Syddansk Universitet (SDU), vil forbedre smag og tekstur af plantebaserede erstatningsprodukter ved hjælp af fermentering og gøre teknikkerne skalerbare i fødevareindustrien. Projektet er finansieret af EU og har et samlet budget på 34 millioner kroner.
Fem kommuner i centrum for nyt EU-projekt om langsigtet kystnær klimatilpasning14.11.2024 08:40:49 CET | Pressemeddelelse
Opdateringen af DMI’s klimaatlas taler sit tydelige sprog. Selv hvis verden stoppede alle udledninger af drivhusgasser i dag, vil havvandstandsstigningerne fortsætte langt ind i det næste århundrede. Samtidig vil stormfloder, som den vi oplevede i oktober sidste år, ramme os langt oftere end i dag. Nu skal et nyt dansk-tyskt projekt undersøge, hvordan vi som samfund griber denne nye virkelighed an set fra et borgerperspektiv.
Hospital og universitet er rykket tættere sammen – og det nyder patienterne godt af11.11.2024 12:57:11 CET | Pressemeddelelse
En række sygeplejersker på Sjællands Universitetshospital er i gang med en universitetsuddannelse på SDU samtidig med, at de arbejder i egen afdeling. Det giver viden, og det giver nye aktiviteter, der kommer patienterne til gode.
Thomas Stauffer Larsen udnævnt til klinisk professor i hæmatologi5.11.2024 12:35:35 CET | Pressemeddelelse
Professoratet er nyoprettet og centreret omkring behandling af lymfekræft. Professorater er oprettet som en kombinationsstilling mellem Klinisk Institut, Syddansk Universitet og Hæmatologisk Afdeling på Odense Universitetshospital.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum