Frilandsmuseet - Det gamle Danmark

De overnaturlige væsner lurer til Halloween på Frilandsmuseet

Del

(U)hyggen breder sig på museets gårde, når Frilandsmuseet holder Halloween i efterårsferien. De fleste kender nok Halloween som en amerikansk højtid, men den danske folketro er også smækfyldt med uhygge, historier og traditioner om over- og underjordiske væsner, man skulle tage sig i akt for. Kom og mød dem på museet, hvis du tør.

Er det nøkkens sørgelige sang, der trækker i dig fra det fjerne? Var det faktisk huldren og ikke en smuk kvinde, der stod der i skovbrynet og lokkede dig ind i skoven? Og var det mon trolden, der luskede omkring gården i tusmørket? 

Uhyggelige væsner lurer overalt i landsbyen på Frilandsmuseet for sløret mellem vores og den overnaturlige verden er tynd som tågen på denne tid af året. Derfor holder vi også Halloween fra den 12.-20. oktober, hvor børn og voksne kan væbne sig selv med troldekors, amuletter, græskarlanterner, sølv og andre overtroiske remedier, så de uhyggelige væsner ikke overtager både by og sind. 

Har du brug for en pause i jagten på de uhyggelige væsner, er der masser af andre (u)hyggelige aktiviteter i landsbyen: Du kan flyve som en heks på hekseflyvebanen. Du kan fiske uhyggelige ænder i vores farlige andedam. Du kan blive malet i ansigtet, så du forskrækker både de døde og de levende, og du kan lure trylletricks til vores uhyggelige trylleshow. Du kan også besøge byens heks og få dig en snak om, hvordan du kan bruge urter og sølv som beskyttelse. Bliver du sulten – og det gør du nok, for det er hårdt arbejde af holde ondskaben væk - kan du mæske dig i giftig candy floss, mugne popkorn og spøgelseskager. Og så har vi i år, som noget helt nyt, desværre fået et værre troldeproblem, som I kan høre meget mere om i vores troldeteater.

Der er mange, der tror, at Halloween kun er en amerikansk højtid. Men der er masser af uhygge og overtro i den danske folketro, når sæsonen skifter til efterår og vinter. Tag f.eks. Allehelgensaften - hvis engelske navn All Hallows Eve faktisk var forløberen for navnet Halloween - hvor man indenfor kristendommen mindedes de døde, og hvor man indenfor folketroen troede, at de farlige væsner havde frit spil. 

“På dette tidspunkt af året begyndte man at kigge ind i den mørke tid. Nætterne og aftenerne blev længere, og man sagde, at sløret mellem os og underverdenen blev tyndere. Når man sad sammen om husets måske eneste tællelys og, mørket krøb tættere på, fulgte frygten med for, hvad der lurede derude. Det var bl.a. der, at de uhyggelige historier opstod. Både som underholdning, men også som en måde at bekæmpe frygten,” siger Anja Jørgensen, der er museumsinspektør på Frilandsmuseet. 

Stål, rølliker og spildt mælk

Til Halloween på Frilandsmuseet vil der være gang i værkstederne. Kig indenfor på gården fra Ostenfeld hvor I foruden beskyttelse mod de farlige væsner også kan dyppe og farve lys, og udenfor ved fattighuset hvor I kan lave græskarlanterner. Men I kan også snige jer omkring på gårdene, i skovbrynet og landsbyens kroge og lede efter tegn på huldre, trolde eller nøkker.

“Man var meget overtroisk i det gamle bondesamfund, og myterne om de over- og underjordiske væsner havde mange funktioner. Historierne kunne have en opdragende funktion - både huldren, ellepigerne og nøkken var f.eks. nogle, man skulle tage sig i akt for, da de kunne lede én i fordærv, gøre én skør eller lokke ud i moser til druknedød. Men livet var hårdt dengang, og historierne om de farlige væsner kunne også tilbyde én en forklaring på svære ting i livet,” siger Anja Jørgensen. 

Der findes et utal af pudsige traditioner, der også kan spores i mange af husene på museet. Når et nyt barn kom til verden, var det f.eks. med at få det døbt, for livet som udøbt spædbarn var drønfarligt. Hvis man ikke ‘stålede’ det kunne barnet blive stjålet af bjergfolket og udskiftet med et af deres børn - hvis ens barn græd meget, forklarede man det f.eks. med, at det nok var en skifting. Man ‘stålede’ generelt sit hus for at holde troldtøjet væk ved at hænge stål over døren. Der var også tradition for at spilde mælk, når man malkede køerne i stalden, så vætterne, der boede under jorden, ikke gjorde køerne syge. Og gik man en tur i skoven, var det vigtigt at have et troldekors eller amuletter med, så man ikke blev trukket ind i skoven for aldrig at komme tilbage.

Bliv ven med trold og natur

Som noget helt nyt viser vi troldeteater til årets Halloween for troldene huserer noget så frygteligt på museet. Troldeteateret er bl.a. instrueret af skuespiller og instruktør Michael Slebsager, der i mange år har været en del af Frilandsmuseets skuespillerkorps. 

“Trolden var, i nogle fortællinger, en sjov og enfoldig figur, men også en der kunne drille og narre dig, hvis du ikke var på vagt. I folketroen er trolden hverken rigtig ond eller rigtig god. Den er drilsk og ikke til at regne ud, og derfor gjaldt det også om, at holde sig på god fod med den. Trolde er ikke mennesker, men de er menneskelige og spejler sider af os selv - de vilde og uregerlige sider, som vi alle jo indeholder. På den måde er og var troldehistorierne også lidt historier om os selv,” siger instruktør og skuespiller Michael Slebsager.

Trolden har altid fyldt meget i den nordiske folketro - og vi kan da også i dag lære lidt af dem.

“Trolden var også en form for besjæling af naturen. Der findes f.eks. flere myter om trolde eller andre underjordiske væsener, som boede under bakkerne og højene. Derfor skulle man være forsigtig, når man betrådte dem, og lade bakkerne være som de var ellers ville troldene komme efter dig. Mange af de troldehistorier, vi har i folketroen, var derfor måske en opfordring til at leve i større samhørighed med naturen. Nok er der ikke mange i dag, der tror, at trolden spiser dig, hvis du ikke sortere dit skrald, men konsekvenserne af ikke at passe på naturen er jo bestemt et tema der optager os her og nu,” siger Michael Slebsager. 

Så måske er trolden ikke helt så slem endda. Men det kan du jo selv bedømme, når du kommer til Halloween på Frilandsmuseet. 

Hvor: Landsbyen på Frilandsmuseet 

Hvornår: 12. -20. oktober i skolernes efterårsferie.

Om Frilandsmuseet

Frilandsmuseet er et af verdens største og ældste frilandsmuseer med mere end 100 bygninger fra hele landet

Følg pressemeddelelser fra Frilandsmuseet - Det gamle Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Frilandsmuseet - Det gamle Danmark

Smag på historien på Høstmarked på Frilandsmuseet10.9.2024 13:33:53 CEST | Pressemeddelelse

Der vil blive mostet, plukket, smagt, urtet og nørdet, når Frilandsmuseet holder Høstmarked i et helt nyt samarbejde med Grønt Marked den 28. - 29. september. I gamle dage var høstgildet årets klimaks og det er med den festenergi, vi har arrangeret en høstweekend for hele familien. Smag dig glad i sæsonens bedste råvarer. Slip børnene fri i halmballerne. Køb og lær om de gode gamle frøsorter og få tips til din egen bæredygtige have.

Jern bliver formet som ler, når Frilandsmuseet holder nordisk smedemesterskab19.8.2024 08:52:24 CEST | Pressemeddelelse

Oplev knalddygtige smede fra hele norden dyste mod hinanden, når Frilandsmuseet i samarbejde med Dansk kunstsmedeforening for første gang afholder nordisk smedemesterskab den 23. - 25. august. Du kan også selv prøve kræfter med jernet, når vi stiller op med boder og smedelege på markedspladsen. Tag hele familien med og lær meget mere om det stolte og sagnomspundne håndværk, der stadig er relevant den dag i dag.

Frilandsmuseet åbner Frøsnapperbyen: Kan du huske dengang, man legede på gaden?20.6.2024 14:47:01 CEST | Pressemeddelelse

Bliv væk på Slyngelstien, gå på æblerov i brugsens baghave, få en snak med den tohovede drage og sus omkring i en sæbekassebil. Den 14. juli åbner Frilandsmuseet – med støtte fra Nordea-fonden – Frøsnapperbyen. Et 18.000 m2 stort kulturhistorisk lege- og oplevelsesunivers, der hylder den ikoniske danske børnebogsforfatter Ole Lund Kirkegaards finurlige forfatterskab, og vil sikre den (skærm)frie leg og frie fantasi.

Frilandsmuseet inviterer børn, familier og dagtilbud til fri og fantasifuld leg i den nye Frøsnapperby16.5.2024 10:43:54 CEST | Pressemeddelelse

Bliv væk på Slyngelstien, gå på æblerov i brugsens baghave, få en snak med den tohovede drage og sus omkring i en sæbekassebil. Den (skærm)frie og fantasifulde leg er ifølge forskere truet, og som museum for det levede liv ser Frilandsmuseet det som vores opgave at bevare den. Det er blandt andet derfor, at vi den 14. juli – med støtte fra Nordea-fonden – åbner Frøsnapperbyen. Et permanent kulturhistorisk og skærmfrit lege- og oplevelsesunivers målrettet de 0-6 årige og inspireret af en af vores kulturarvs litterære ikoner og garanter for den frie leg: Ole Lund Kirkegaard.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye