Havvind: Energistyrelsen vedtager plan for Nordsøen I
Energistyrelsen vedtager plan for fremtidige havvindmølleparker i Nordsøen I området. Vedtagelsen sker på baggrund af miljøvurderingen af planen og de indkommende høringssvar.

Planen for Nordsøen I beskriver rammerne for fremtidige havvindmølleparker i Nordsøen I. Havvindmølleparkerne skal bestå af vindmøller, kabler og eltransformerende anlæg. Den endelige kapacitet afhænger af de kommende budvindere.
Planen for Nordsøen I definerer ikke en øvre grænse for, hvor stor kapacitet en budvinder må opstille i havvindmølleparkerne, men miljøvurderingen af planen opererer med minimums- og maksimumsscenarier på hhv. 5.000 MW og 17.445 MW.
Planområdet for Nordsøen I er opdelt i to delområder. Planen for Nordsøen I indeholder mulighed for nettilslutningspunkter, der kan modtage minimum 3.000 MW svarende til energiforsyning til 3 millioner danske husstande. Miljøvurderingen af planen tager afsæt i, at der for delområde 1 er mulighed for nettilslutning af 2.000 MW ved Endrup og 1.000 MW ved Idomlund.
Som en del af processen har Energistyrelsen afholdt høringer og borgermøder i 2023 og 2024, hvor borgere, interessenter og myndigheder har indgivet idéer, forslag, bekymringer og spørgsmål til udkastet af planen og dens tilhørende miljørapport.
Planen alene giver ikke mulighed for etablering af anlæg.
Energistyrelsens afgørelse kan påklages til Energiklagenævnet 4 uger frem til den 29. oktober 2024.
De tre første havvindmølleparker i Nordsøen I, A1-A3 i delområde 1, blev sendt i udbud den 22. april 2024 som del af Energistyrelsens 6 GW havvindsudbud. Fristen for at byde på de tre projekter A1, A2 og A3 er 5. december 2024, hvorefter der skal findes koncessionsvindere. Vinderen af det enkelte udbud vil skulle foretage en miljøkonsekvensvurdering af den konkrete havvindmøllepark. Der er endnu ikke igangsat udbud for delområde 2.
Plan og sammenfattende redegørelse
Energistyrelsen har efter miljøvurderingsloven (LBK nr. 4 af 03/01/2023) udarbejdet en sammenfattende redegørelse. Den sammenfattende redegørelse har til formål at beskrive, hvordan miljøhensyn er integreret i planen, og hvordan miljørapporten og indkomne høringssvar er taget i betragtning.
Landanlæg
Parallelt med Energistyrelsens plan- og miljøvurderingsproces gennemfører Energinet en miljøkonsekvensvurdering med tilhørende plangrundlag af de konkrete landanlæg tilknyttet til havvindmølleparkerne i hhv. A1, A2 og A3.
Læs mere herom på Miljøstyrelsens hjemmeside:
- Landanlæg til Nordsøen I - A1 - Nymindegab til Endrup
- Landanlæg til Nordsøen I - A2 - Nymindegab til Endrup
- Landanlæg til Nordsøen I - A3 - Vedersø Klit til Idomlund
Fakta om Nordsøen I:
- Plan for Nordsøen I består af opsætning af et antal havvindmøller inden for planområdet. Havvindmølleparkernes endelige kapacitet afhænger af koncessionsvinderens konkrete projekt.
- Havvindmøllerne i Nordsøen I placeres minimum ca. 20 km fra den jyske vestkyst.
- Planområdet for Nordsøen I er opdelt i to delområder, der samlet udgør et areal på 2.158 km2.
- Planen rummer mulighed for minimum 3.000 MW nettilslutning i Idomlund og Endrup.
- Der er udbudt tre havvindmølleparker i delområde 1. Havvindmølle-parkerne forventes at være i drift senest ved udgangen af 2030.
Kontakter
Ture Falbe-HansenPressechef i Energistyrelsen
Tlf:+45 25 13 78 46tfh@ens.dkEnergistyrelsens pressetelefon (modtager ikke SMS'er)
Tlf:+45 33 95 08 00presse@ens.dkLinks
Energistyrelsen
I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.
Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Udbud skal bidrage til at fylde gaslagre før vinteren8.7.2025 14:55:16 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har bedt Gas Storage Denmark igangsætte et udbud, så Danmarks to underjordiske gaslagre bliver fyldt mere op forud for vintersæsonen.
Havvindmølleparkerne Nysted og Middelgrunden kan fortsætte med at producere grøn strøm27.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har meddelt de to ejerkredse af Nysted Havmøllepark syd for Lolland og Middelgrunden Havvindmøllepark i Øresund, at de får forlænget deres tilladelse til elproduktion. Dermed er der mulighed for, at de to havvindmølleparker kan producere strøm i henholdsvis ti år og 25 år frem i tiden.
EUDP støtter ny grøn energiteknologi med 327 millioner kroner24.6.2025 09:01:34 CEST | Pressemeddelelse
Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram har udmøntet tilskud til en række nye innovative energiprojekter. Der er i alt uddelt 327 millioner kroner til 40 projekter, der vil udvikle og demonstrere ny energiteknologi. Samtidig bliver der åbnet op for nye ansøgninger.
Forlænget levetid for havvind på Samsø: Energistyrelsen giver tilladelse til at producere strøm i yderligere 10 år3.6.2025 09:01:10 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har godkendt, at elproduktionstilladelsen for Samsø Havvindmøllepark bliver forlænget med ti år. Det er første gang i Danmark, at en ældre havvindmøllepark får forlænget sin levetid. Energistyrelsen har samtidig truffet afgørelse om brug af EU’s nødforordning, så tilladelsesprocessen bliver forkortet.
Projekter med havvindmølleparker kan fortsætte: Energiklagenævnet stadfæster afgørelser om etablering af Lillebælt Syd og Jammerland Bugt23.5.2025 13:00:04 CEST | Pressemeddelelse
Etableringen af Lillebælt Syd Vindmøllepark og Jammerland Bugt Kystnær Havmøllepark kan fortsætte inden for de oprindeligt tilladte rammer. Det står klart efter, at Energiklagenævnet har stadfæstet Energistyrelsens afgørelser om at give bygherre tilladelse til etablering af projekterne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum