Ny Aarhus-professor forsker i samspillet mellem kræft og vores immunforsvar
Nicolai Juul Birkbak er pr. 1. oktober 2024 ny professor i cancerevolution og bioinformatik på Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet. Her skal han ved hjælp af store datasæt forske i, hvordan kræft opstår og udvikler sig.

Nicolai Juul Birkbak analyserer store datasæt – blandt andet ved hjælp af RNA/DNA-sekventering – for at lære nyt om, hvordan kræft opstår, og hvordan kræft udvikler sig før, under og efter behandling.
Den nye professor og hans forskerkolleger har fokus på at forstå samspillet mellem kræft og immunforsvaret. Særligt hvordan immunforsvaret kan begrænse kræftens vækst, og hvordan vi kan bruge denne viden inden for præcisionsmedicin til at forudsige, hvilke patienter der responderer bedst på behandling.
”Meget af det, vi opdager i forskningen, kan ikke overføres direkte til klinikken, men giver indsigter, der ofte åbner nye muligheder for videre forskning. Selvom vejen kan være lang fra forskning til patient, så når vores arbejde derhen i en eller anden form,” siger Nicolai Juul Birkbak, der også er tilknyttet Molekylærmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.
Som ny professor kommer Nicolai Juul Birkbak også til at undervise flere studerende, og han arbejder i øjeblikket på at etablere et kursus i cancerbioinformatik.
”Professoratet er med til at øge synligheden af mit forskningsområde, så vi kan tiltrække gode studerende og ansatte, flere midler til vores forskning og skabe større tyngde, når det gælder samarbejde på tværs af institutioner,” siger Nicolai Juul Birkbak.
Kontakt
Professor Nicolai Juul Birkbak
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Molekylærmedicinsk Afdeling
Telefon: 78 45 53 47
Mail: nbirkbak@clin.au.dk
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse. Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab. Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Nu skal læger også uddannes i Herning14.4.2025 12:00:22 CEST | Pressemeddelelse
Medicinstuderende fra Aarhus Universitet får nu mulighed for at gennemføre deres kliniske del af medicinuddannelsen ved Regionshospitalet Gødstrup i Herning. Kandidatoptaget er netop blevet godkendt af Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Aarhus Universitet får ny professor i ortodonti11.4.2025 09:24:38 CEST | Pressemeddelelse
Peter Stoustrup er fra d. 1. april 2025 ny professor i ortodonti på Institut for Odontologi og Oral Sundhed ved Aarhus Universitet. Professoratet styrker både forskning og uddannelse i tandregulering og dentofaciale lidelser og sikrer udvikling af fremtidens ortodontiske behandlingstilbud.
Ny forskning baner vej for bedre behandling af slagtilfælde7.4.2025 13:20:02 CEST | Pressemeddelelse
Danske forskere har fremlagt en ny detaljeret kortlægning, om hvordan blodkarrene i hjernen reagerer efter et slagtilfælde. Resultaterne kan føre til bedre behandling og færre komplikationer for patienterne, vurderer forsker.
Ny forskning giver bedre indblik i kroppens forsvar mod skadeligt hæmoglobin27.3.2025 14:04:54 CET | Pressemeddelelse
CD163 er måske ikke verdens mest spændende navn. Men bag det gemmer sig en af kroppens vigtigste forsvars-receptorer, som træder til når røde blodceller går i stykker og frigiver skadeligt hæmoglobin. Nu har forskere fra Aarhus Universitet som de første i verden kortlagt, hvordan CD163 arbejder.
Partnerskab for Børneforsknings forskningsprogram 2025 har stærkt fokus på små børns vilkår20.3.2025 10:12:41 CET | Pressemeddelelse
Partnerskab for Børneforskning annoncerer forskningsprogrammet for 2025, der blandt andet fokuserer på vilkår for børn i alderen 0-6 år. Der søges praksisnær forskning i samarbejde mellem forskningsinstitutioner, pædagogiske uddannelser og kommunal og pædagogisk praksis, med mulighed for at søge op til 6-8 mio. kr. Ansøgningsfrist er 16. september 2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum