Obligatorisk erhvervspraktik: Skolerne skal i gang med at skabe kontakt til virksomhederne nu

Del

Erhvervspraktik og klassebesøg hos lokale virksomheder er en del af skoleskemaet på mange skoler i Syd- og Sønderjylland. Men hvis det skal lykkes kommunerne allerede fra næste skoleår at opfylde nye lovkrav om, at alle elever i enten 7., 8. eller 9. klasse skal i en uges erhvervspraktik, skal skolerne i gang med at skabe kontakt til langt flere virksomheder. Udpeg en erhvervsplaymaker, lyder opfordringen fra DI Sydvestjylland.

- I Esbjerg, Varde, Haderslev, Vejle og Billund samarbejder over 60 procent af de lokale virksomheder med en skole. Det er en god start, men jo flere virksomheder skolerne har på listen, jo nemmere bliver det at finde meningsfuld erhvervspraktik til alle elever. Derfor kan jeg kun anbefale alle vores syd- og sønderjyske kommuner at gå i gang med forberedelserne til obligatorisk erhvervspraktik allerede nu, siger bestyrelsesleder i DI Sydvestjylland, Jesper Toft Mathiasen.
- I Esbjerg, Varde, Haderslev, Vejle og Billund samarbejder over 60 procent af de lokale virksomheder med en skole. Det er en god start, men jo flere virksomheder skolerne har på listen, jo nemmere bliver det at finde meningsfuld erhvervspraktik til alle elever. Derfor kan jeg kun anbefale alle vores syd- og sønderjyske kommuner at gå i gang med forberedelserne til obligatorisk erhvervspraktik allerede nu, siger bestyrelsesleder i DI Sydvestjylland, Jesper Toft Mathiasen.

I Sønderborg samarbejder skolerne med 79 procent af de lokale virksomheder. Sønderborg er dermed blandt de fem kommuner i hele Danmark, som har den største andel af virksomheder, der samarbejder med de lokale skoler.

I Tønder og Vejen ligger andelen af virksomheder, der samarbejder med en skole, på lidt over halvtreds procent. I Fredericia, Kolding og Aabenraa nærmer kommunerne sig 60 procent.

Det viser en spørgeskemaundersøgelse fra Dansk Industri blandt mere end 7.500 virksomheder i hele landet.

- Jeg er meget glad for, at Sønderborg har så god kontakt til de lokale virksomheder. Det gør det nemmere at finde virksomheder, der åbner døren for såvel erhvervspraktikanter som hele skoleklasser. Og heldigvis har mange skoler i Syd- og Sønderjylland et samarbejde med en eller flere lokale virksomheder.

Men hvis de skal nå i mål med at finde meningsfuld erhvervspraktik til alle elever, skal de i gang med at kontakte endnu flere, siger bestyrelsesleder for DI Sydvestjylland Jesper Toft Mathiasen, koncerndirektør i Claus Sørensen Gruppen.

Målet er at tilbyde erhvervspraktik til cirka 50.000 elever allerede fra næste skoleår, når det bliver et lovkrav, at skolerne i højere grad bruger virksomhederne i lokalområdet i undervisningen, og at alle folkeskoleelever kommer i en uges erhvervspraktik i løbet af enten 7., 8. eller 9. klasse.

I Syd- og Sønderjylland er der i øjeblikket cirka 19.400 elever i netop udskolingen. Det betyder, at der hvert år i gennemsnit vil være omkring 6.500 skoleelever, der skal findes en praktikplads til. Derudover kommer elever fra fri- og privatskoler.

- Det er en stor mundfuld, og derfor vil jeg anbefale kommunerne at udpege en erhvervsplaymaker, hvis de ikke allerede har gjort det. Det er vigtigt, at der er en person, som kan stå for planlægningen og sætte rammerne, så der ligger klare aftaler med virksomhederne om, hvad de skal levere, når erhvervspraktikanterne eller skoleklasserne kommer på besøg. Det skal være en god oplevelse for både elever og virksomheder, siger Jesper Toft Mathiasen og uddyber:

- Dansk Industri har lavet en guide med gode råd til, hvordan skolerne griber samarbejdet med virksomhederne an. Den håber jeg, at de vil bruge som inspiration. F.eks. kan en skole ikke bare ringe om tirsdagen med en forventning om at komme på virksomhedsbesøg senere på ugen. Det kræver mange steder planlægning at åbne døren for en elev eller en hel klasse.

DI Sydvestjylland glæder sig over, at erhvervspraktik er blevet obligatorisk i folkeskolen.

- Der sker bare noget, når eleverne – og for den sags skyld også lærerne – kommer på besøg og oplever, både hvad det vil sige at arbejde på f.eks. en industrivirksomhed eller på en byggeplads. Den begejstring og nysgerrighed, som det vækker, håber jeg, kan få flere unge til at se mod erhvervsuddannelserne.

Der er nemlig brug for, at mange flere går den vej, siger Jesper Toft Mathiasen, DI Sydvestjylland.

Nøgleord

Kontakter

Bestyrelsesleder for DI Sydvestjylland Jesper Toft Mathiasen, telefon 29 44 56 36
Regional konsulent for DI Sydvestjylland Morten Karlsbjerg, telefon 29 17 94 40
DI's Pressecenter, telefon 33 77 45 00

Vedhæftede filer

Links

For yderligere information om DI Sydvestjylland: Chefkonsulent Morten Karlsbjerg Mail: moka@di.dk - jhp@di.dk Tlf. 3377 3423 Mobil: 2917 9440

Følg pressemeddelelser fra DI Sydvestjylland

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI Sydvestjylland

Esbjerg Kommune går tilbage i DI undersøgelse af erhvervsvenlighed4.9.2024 19:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Esbjerg Kommune bliver nr. 18 i DI’s årlige undersøgelse af erhvervsvenligheden i de danske kommuner. Det er en tilbagegang i forhold til sidste år, hvor Esbjerg Kommune blev nr. 10. - En placering som nr. 18 er ikke en dårlig placering i vores undersøgelse, hvor de fleste kommuner konkurrerer for at klare sig godt. Samtidig er Esbjerg den af de største kommuner, der klarer sig bedst. De andre store kommuner ligger faktisk langt nede på listen. Men der er selvfølgelig nogle temaer i undersøgelsen, som vi vil gå i dialog med Esbjerg Kommune om, siger bestyrelsesleder i DI Sydvestjylland, Jesper Toft Mathiasen, koncerndirektør i Claus Sørensen Gruppen. DI undersøger hvert år, hvor erhvervsvenlige kommunerne er. Det sker bl.a. ved at spørge de lokale virksomheder, hvordan de oplever kommunens indsats indenfor en række forskellige kategorier. Esbjerg Kommune går tilbage i flere af undersøgelsens kategorier. Det gælder f.eks. i kategorien ”Infrastruktur og Transport” . Her bliver det i år t

Billund Kommune går frem i DI undersøgelse om erhvervsvenlighed4.9.2024 19:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Billund Kommune har i flere år klaret sig rigtigt godt i DI’s årlige undersøgelse Lokal Erhvervsvenlighed. De fleste år har kommunen endda været i top 10. Men i 2023 faldt Billund Kommune helt ned som nr. 21. Det er blevet markant bedre i 2024. Billund Kommune får en 11. plads i DI’s undersøgelse, hvor erhvervsvenligheden bliver undersøgt blandt alle danske kommuner. - I DI Sydvestjylland er vi rigtigt glade for at se, at Billund Kommune er på vej i den rigtige retning igen. Vi opfatter Billund Kommune som en erhvervsvenlig kommune med stort fokus på de lokale virksomheder, siger bestyrelsesleder for DI Sydvestjylland Jesper Toft Mathiasen, koncerndirektør for Claus Sørensen Gruppen. I DI’s undersøgelse bliver kommunerne målt på 10 forskellige kategorier, som alle er vigtige for de lokale virksomheder. Billund Kommune klarer sig i år særligt godt i kategorien ”Arbejdskraft”. Her får kommunen en flot 1. plads. - I en tid, hvor mange virksomheder har svært ved at tiltrække den nødvendige

Vejen Kommune får flot 3. plads i DI undersøgelse af erhvervsvenlighed4.9.2024 19:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Vejen Kommune er én af de mest erhvervsvenlige kommuner i Danmark. Det bliver understreget igen i DI’s årlige undersøgelse Lokal Erhvervsvenlighed. Kommunen får en flot 3. plads i DI’s undersøgelse, hvor erhvervsvenligheden bliver undersøgt i alle landets kommuner. I undersøgelsen bliver kommunerne sammenlignet inden for 10 forskellige kategorier. - I DI Sydvestjylland betragter vi Vejen Kommune som en kommune med et stort fokus på det lokale erhvervsliv. Det bliver også understreget i vores undersøgelse i år. Vi oplever en meget stor konkurrence blandt særligt de jyske kommuner om at klare sig godt i undersøgelsen. Så en 3. plads blandt alle kommuner i Danmark er et rigtigt flot resultat, siger bestyrelsesleder i DI Sydvestjylland, Jesper Toft Mathiasen, koncerndirektør i Claus Sørensen Gruppen. I undersøgelsen bliver kommunerne sammenlignet inden for 10 forskellige kategorier. Vejen Kommune klarer sig særligt godt i kategorien ”Digitale Rammer”. Her får kommunen en flot 1. plads blan

Varde Kommune går tilbage i DI undersøgelse af erhvervsvenlighed4.9.2024 19:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Varde Kommune har i flere år været i Top 10 i DI’s årlige undersøgelse Lokal Erhvervsvenlighed, hvor virksomhederne giver deres vurdering af erhvervsvenligheden i landets kommuner. Men i år falder kommunen ned på en 16. plads i undersøgelsen. - I DI Sydvestjylland opfatter vi stadig Varde Kommune som en meget erhvervsvenlig kommune, som vi har et rigtigt godt samarbejde med. Det er naturligvis altid ærgerligt at gå tilbage i sådan en undersøgelse. Men vi oplever en meget stor konkurrence blandt kommunerne for at klare sig godt, siger bestyrelsesleder i DI Sydvestjylland, Jesper Toft Mathiasen, koncerndirektør i Claus Sørensen Gruppen DI undersøger hvert år, hvor erhvervsvenlige kommunerne er. Det sker bl.a. ved at spørge de lokale virksomheder, hvordan de oplever kommunens indsats indenfor en række forskellige kategorier. Varde Kommune klarer sig forholdsvis godt i de to kategorier ”Arbejdskraft” og ”Uddannelse” med en plads som hhv. nr. 13 og 27. - I en tid hvor mange virksomheder man

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye