Varmekunderne venter stadig: Regeringens nølen kan koste fjernvarmekunder i Viborg 700 mio. kr.
Enorme mængder overskudsvarme bliver aldrig genanvendt til boligopvarmning, selv om den kan erstatte fossil varme fra fx kul og gas – og mindske danskernes varmeregning markant. Efter et længerevarende pres fra en række organisationer erklærede en del af regeringen sig ellers tidligere på året klar til at fjerne det prisloft, der er en stor barriere for at udnytte overskudsvarme. Siden er intet dog sket. Og nu truer et nyt prisloft snart. Regeringen må finde arbejdshandskerne frem, mener SYNERGI, Dansk Fjernvarme og Viborg Varme.

Forbrugerne går glip af ”voldsomme besparelser (…) hver måned prisloftet består.” Sådan skriver Viborg Varme i et brev til klimaminister Lars Aagaard. Samlet kan den manglende udnyttelse af overskudsvarme fra bl.a. Apple over en 20-årig periode koste fjernvarmekunderne i Viborg 712 mio. kr. svarende til tre mio. kr. om måneden, vurderer Viborg Varme. Apple har tilbudt Viborgs fjernvarmekunder at levere overskudsvarmen fra virksomhedens datacenter gratis. Men det må Viborg Varme altså takke nej til på grund af et statsligt prisloft på overskudsvarme og i stedet købe og fyre med naturgas.
Sagen i Viborg er langt fra unik. Over hele landet må overskudsvarme-projekter droppes eller står i stampe som følge af prisloftet. Det er helt uforståeligt, at regeringen vælger at fortsætte opvarmningen af de danske bygninger med kul og gas frem for med grøn overskudsvarme. Det mener SYNERGI-formand Bendt Bendtsen.
”I Danmark vil vi gerne mindske CO2-udledningen, vi vil gerne af med russisk gas, vi vil gerne have konkurrencedygtige virksomheder, og vi vil gerne give danskerne lavere energiregninger. Prisloftet på overskudsvarme leverer det stik modsatte. Hver dag regeringen sidder på hænderne, fosser overskudsvarme fra industrien, datacentre, supermarkeder og andre steder ud i atmosfæren i stedet for at blive genanvendt som grøn varme. Snart truer et nyt prisloft, der ikke bare kan bremse kommende, men også eksisterende overskudsvarme-projekter. Det er en rigtig dårlig situation,” siger Bendt Bendtsen.
”Prisloftet sætter en stopper for mange gode projekter, der både kan gøre varmen billigere for kunderne og spare klimaet for udledningen af drivhusgas, samtidig med at man begrænser investeringen i nye grønne energikilder. Prisloftet skal væk. Det er det, vi og hele den grønne sektor fortsat venter på, så vi kan komme videre med den grønne omstilling og i øvrigt indfri de politiske ambitioner om øget brug af overskudsvarme,” siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.
Morten Abildgaard, direktør i Viborg Varme, er utilfreds med, at prisloftet blokerer for grøn og billig varme til fjernvarmekunderne i Viborg.
”Politikerne har med prisloftet opfundet løsningen på et problem, der ikke eksisterer. I Viborg tjener prisloftet ikke andet formål end at bremse den grønne omstilling og fordyre varmeregningen. Det er bureaukrati af værste skuffe, at vi skal takke nej til gratis grøn overskudsvarme og købe sort naturgas i stedet. Jeg håber, regeringen tænker sig om og afskaffer prisloftet hurtigst muligt,” siger Morten Abildgaard.
Tilbage i november 2023 lancerede SYNERGI, Dansk Fjernvarme, Dansk Industri og Intelligent Energi udspillet ”Overskudsvarme: Fra sort spild til grøn ressource” med forslag til, hvordan Danmark i højere grad udnytter den enorme grønne ressource i overskudsvarme. Fx genanvendes kun ca. 13 pct. af den industrielle overskudsvarme i dag i Danmark.
Omdrejningspunktet i udspillet var helt at fjerne prisloftet, der hæmmer genanvendelse og er unødvendig dobbeltregulering, fordi overskudsvarme allerede er underlagt regulering, der sikrer varmekunderne de billigste løsninger.
I januar åbnede regeringen for at fjerne prisloftet – men siden er intet sket. I stedet ventes et nyt prisloft for 2025 snart at blive meldt ud, hvis ikke regeringen tager en anden beslutning inden.
Læs brevet fra Viborg Varme til klimaminister Lars Aagaard her.
Fakta om overskudsvarme
Alene i Danmark spildes hvert år 11,4 terawatt-timer (tWh) svarende til mere end det dobbelte af Danmarks fjernvarmeproduktion fra olie, fossil gas og kul i 2022. I Europa er spildet samlet 2.860 tWh. Det viser en analyse fra Danfoss. Overskudsvarme har dermed potentiale til stort set at dække EU’s samlede behov for varme i boliger og servicesektoren.
I dag leverer overskudsvarme blot 3,5 pct. af fjernvarmen i Danmark. Men overskudsvarme alene fra industrien har potentiale til at give grøn varme til 100.000 husstande. I 2045 kan hele fjernvarmeforbruget ifølge Varmeplan Danmark dækkes af overskudsvarme og geotermi.
Om Synergi
SYNERGI er en interesseorganisation, der arbejder for, at Danmark reducerer sit energispild – i industrien, i de offentlige og almene bygninger og i de danske hjem.
Følg pressemeddelelser fra Synergi
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Synergi
SYNERGI med ny analyse: Det er overkommeligt og gavnligt at opfylde grønt EU-krav19.3.2025 05:30:00 CET | Pressemeddelelse
I sin årlige statusrapport vurderer Klimarådet, at Danmark med sin nuværende politik ikke når i mål med et vigtigt grønt EU-krav om energieffektivitet i de offentlige bygninger. En ny analyse sætter nu pris på, hvad det koster at opfylde kravet. Morten Helveg Petersen, bestyrelsesleder i SYNERGI, kalder beløbet ”overkommeligt”, gevinsterne ”betydelige” og foreslår et grønt anlægsloft til kommunerne.
SYNERGI er enig med Klimarådet: Nye initiativer er nødvendige for at opfylde Danmarks EU-forpligtelser27.2.2025 12:07:47 CET | Pressemeddelelse
I sin årlige statusrapport vurderer Klimarådet, at Danmark med sin nuværende politik ikke når i mål med en række grønne EU-krav. Det gælder både energieffektivitet i offentlige bygninger og ikke-beboelsesbygninger. SYNERGI-direktør Katrine Bjerre er enig i Klimarådets analyse. Hun foreslår bl.a. et grønt anlægsloft, der skal give kommunerne mulighed for at levere både velfærd og grøn omstilling.
Trods politisk mål om gasfri opvarmning i 2035: Hver dag installeres 11 fossile gasfyr i Danmark20.1.2025 09:40:53 CET | Pressemeddelelse
Flere tusinde danske husstande installerer hvert år et gasfyr, som kan være i drift væsentligt længere end 2035, hvor det ifølge en politisk aftale ellers skal være slut med gasopvarmningen i de danske hjem. Regeringen har tidligere meldt ud, at den ville fremlægge ”modeller for stop for ny-installation af olie- og gasfyr.” Endnu er intet dog sket. Regeringen bør sende meget kraftigere signaler til danskerne om at udfase den fossile varme, mener TEKNIQ og SYNERGI. De er klar med fire forslag til regeringen, der skal skubbe på den grønne omstilling af danskernes boliger.
Farvel til unødvendigt prisloft baner vejen for grønnere og billigere fjernvarme til danskerne17.1.2025 09:30:25 CET | Pressemeddelelse
I mere end et år har SYNERGI og andre organisationer presset på for at få fjernet prisloftet på overskudsvarme, der blokerer for både grøn omstilling og lavere varmeregninger for danskerne. Nu har regeringen med opbakning fra energiforligskredsen besluttet at fjerne prisloftet på overskudsvarme. Det er en fantastisk nyhed med store grønne og økonomiske perspektiver for Danmark, men på sigt også for resten af EU, mener SYNERGI’s Morten Helveg Petersen.
SYNERGI: Gode, grønne initiativer i ny finanslov22.11.2024 10:12:39 CET | Pressemeddelelse
Regeringen, SF og Radikale genopliver et grønt håndværkerfradrag og viderefører eksportordningen for energi. Det fremgår af finansloven for næste år, der netop er offentliggjort. Det er positive prioriteringer for både den grønne omstilling, vores sikkerhed og eksporten, mener SYNERGI-direktør Katrine Bjerre.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum