Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp samler verden om klimafinansiering i New York

Del
Ana Toni, Brasiliens sekretær for klimaforandringer, & Jonas Nøddekær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp  @ACT Alliance - Simon Chambers
Ana Toni, Brasiliens sekretær for klimaforandringer, & Jonas Nøddekær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp @ACT Alliance - Simon Chambers

På FN’s General Forsamling har Folkekirkens Nødhjælp med en række samarbejdspartnere afholdt et event med 80 deltagere, om finansiering af klimatilpasning. 

Deltagerne var ministre, embedsmænd, klimaeksperter og repræsentanter fra nogle af de største klimaorganisationer. Det resulterede i mange vigtige input til det kommende klimatopmøde COP29 i Baku.    

Fra Holland, USA, Malawi, Brasilien, Samoa – verden rundt - var der enighed om behovet for stærkere partnerskaber, innovativ finansiering og globalt samarbejde.  

“Nu skal der skrues op for konkret klimahandling. Der er behov for at øge den politiske opbakning til klimatilpasning. Landene skal stå sammen for at sikre, at COP29 og fremtidige møder leverer øget finansiering og handling på klimatilpasningsområdet,” siger Jonas Nøddekær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp. 

Yusuf Mkungula, departementschef i Ministeriet for Naturressourcer og Klimaforandringer i Malawi, opfordrede det Globale Nord til at levere på deres løfte om at fordoble tilpasningsfinansiering inden 2025.  

Lotte Machon, direktør for udviklingspolitik i Udenrigsministeriet i Danmark, påpegede vigtigheden af at gøre finansiering af klimatilpasning lettere tilgængelig ved innovative finansieringsindsatser, som f.eks. privat finansiering. Der skal leveres hurtigere på projekter, og adgangen til klimafinansiering skal forenkles.  

Eamon Ryan, irsk minister for miljø, klima og kommunikation, stemte i og foreslog innovative finansieringskilder, som afgifter på skibsfart og luftfart, mens han også anerkendte behovet for at løse det globale syds gældsbyrde. 

Toeolesulusulu Cedric Pose Salesa Schuster, Samoas minister for naturressourcer, land og miljø, lagde vægt på, at finansiering skal være lokalt drevet, og at direkte adgang til midler skal forbedres.  

H.K.K Prins Jaime de Bourbon de Parme fra Holland annoncerede, at Holland vil lancere en ny ‘Resillience Fund’ på COP29. 

Ana Toni, brasiliansk sekretær for klimaforandringer, fremhævede, at klimatilpasning er en moralsk forpligtelse, og Brasilien vil sætte tilpasning i centrum i fremtiden, særligt ved klimatopmødet i 2025. 

“Eventet resulterede i en række forpligtende udtalelser fra prominente og afgørende aktører indenfor finansiering af klimatilpasning. Det skaber ikke blot udgangspunkter for forhandlinger, men også netværk og relationer på tværs af aktører i hele verden. En alliance som denne bliver afgørende ved klimatopmødet i november,” understreger Jonas Nøddekær.  

Folkekirkens Nødhjælps event 'Scaling up Adaption Finance and Action at COP-29' blev afholdt sammen med partnerne South South North, E3G, UN Foundation og GermanWatch i New York under åbningen af FN’s generalforsamling. 

Kontakter

Om Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.

Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp tvunget til at skære støtten til 1,1 mio mennesker28.2.2025 12:33:46 CET | Pressemeddelelse

Folkekirkens Nødhjælp er tvunget til at skære støtten til 1,1 mio. mennesker i nød på grund af det amerikanske bistandsstop. Samtidig har organisationen sat gang i en stor spareøvelse, der blandt andet betyder afskedigelser af omkring 10 procent af organisationens ansatte ude og hjemme. På hovedkontoret i København blev der i denne uge nedlagt 14 stillinger, og der skal nedlægges i alt 150 stillinger. “Det er dybt fortvivlende og surrealistisk. Behovet for nødhjælp til mennesker i krig og konflikt har aldrig været større. Men vi og mange andre humanitære organisationer er tvunget til at skære i hjælpen til verdens mest udsatte på grund af det amerikanske bistandsstop,” siger Jonas Nøddekær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp. “Vi må afvikle store dele af vores arbejde med at fjerne landminer i DR Congo, stoppe uddelingen af kontanter til familier på flugt i Sydsudan og skære dybt i madrationerne til flygtninge i det nordlige Etiopien.” Den amerikanske regering stod for 15 procent

Folkekirkens Nødhjælp advarer: USA's bistandsstop truer globale nødhjælpsindsatser21.1.2025 12:32:41 CET | Pressemeddelelse

Jonas Nøddekær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, udtrykker stor bekymring over Trumps beslutning om at indefryse den amerikanske udviklingsbistand. "USA er en stor og vigtig donor, som hjælper millioner af mennesker i verdens brændpunkter, og deres bidrag er afgørende for et stærkt civilsamfund," siger Jonas Nøddekær. Han understreger, at USA ikke blot er en vigtig bidragsyder til Folkekirkens Nødhjælps arbejde med at bekæmpe fattigdom og klimaforandringer, men også en essentiel støtte for mange lokale samarbejdspartnere. "Folkekirkens Nødhjælp modtager ca. 150 millioner kroner i støtte fra den amerikanske regering. Hvis indefrysningen af amerikansk bistand bliver en permanent løsning, vil det ramme civilbefolkninger i de lande, hvor vi og vores partnerorganisationer arbejder, ekstremt hårdt. Det kan ikke understreges nok, hvor alvorlige konsekvenserne vil være," udtaler han. Jonas Nøddekær opfordrer EU og Danmark til at tage lederskabet i kampen for global udvikling: ”EU, og d

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye