Region Midtjylland

OPUS-tilbud på vej til borgere med skizofreni i alle dele af regionen

Del

Voksne, der får diagnosen skizofreni, skal have intensive tilbud i alle dele af regionspsykiatrien, har regionsrådet netop besluttet

Regionsrådet har besluttet at voksne, der får diagnosen skizofreni, skal tilbydes intensive forløb i alle dele af regionspsykiatrien.
Regionsrådet har besluttet at voksne, der får diagnosen skizofreni, skal tilbydes intensive forløb i alle dele af regionspsykiatrien. Region Midtjylland

Regionsrådet har netop besluttet at bruge op til 23,1 mio. kr. om året på at tilbyde voksne, der får diagnosen skizofreni, intensive forløb, såkaldte OPUS-tilbud, i alle dele af regionspsykiatrien.

Skizofreni er en alvorlig psykisk tilstand, der kendetegnes ved omfattende og karakteristiske ændringer i den måde, man tænker på, tolker sanseindtryk og ens følelsesliv. Hyppige symptomer er vrangforestillinger, sanseforstyrrelser, sproglige forstyrrelser, forandringer i følelseslivet, social isolation, uro og angst.

De nye tilbud oprettes med udgangspunkt i nationale pakkeforløb for nydiagnosticeret skizofreni og principper for såkaldt OPUS-behandling.

- Det er fantastisk at vi nu kan tilbyde psykoseramte og deres pårørende i alle dele af regionen god hjælp til at lære at håndtere symptomerne, så de igen kan få en velfungerende hverdag, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

OPUS-behandling fokuserer på at styrke borgernes mulighed for at komme sig og leve et meningsfuldt og selvstændigt liv. Behandlingen med bl.a. kognitiv terapi og social træning foregår ofte i grupper og inddrager familien.

I år får Region Midtjylland ekstra 23,1 mio. kr. fra staten i varige midler til psykiatrien. Beløbet stiger i 2025 til 23,3 mio. kr.

Nyt kompetencecenter skal sikre kvaliteten

Psykiatrien i Region Midtjylland har siden 1998 arbejdet med OPUS behandling. Tilbuddene har været organiseret forskelligt.

Afdeling for Psykoser i Aarhus Universitetshospital Psykiatrien har haft et selvstændigt OPUS-team. Med regionsrådets beslutning oprettes et lignende team i psykiatrien i Gødstrup. Regionspsykiatrien Horsens, Regionspsykiatrien Randers og Regionspsykiatrien Midt opretter OPUS-tilbud, hvor hvert team tilbyder den intensive OPUS-behandling til patienter, der lige har fået stillet diagnosen skizofreni, og behandling til de patienter, der har haft diagnosen i længere tid.

For at sikre et nødvendigt behov for oplæring, uddannelse, supervision, kvalitetssikring og forskning opretter Region Midtjylland desuden et kompetencecenter for debuterende psykose.

Den endelige model for de nye tilbud skal ledere og fageksperterne i regionens faglige udvalg for skizofreni være med til at kvalificere inden udgangen af 2024.

Psykiatri- og socialudvalget præsenteres for den endelige plan og økonomi, når den foreligger.

Nøgleord

Kontakter

Kontaktoplysninger på medlemmer af regionsrådet

Regionsrådets 41 medlemmer er valgt for 1. januar 2022 til 31. december 2025. Alle har egen side med oplysninger om politikeren.

https://link.rm.dk/Regionsrådetsmedlemmer

Om Region Midtjylland

Region Midtjylland er en politisk styret, administrativ enhed, der har tre hovedopgaver inden for velfærd og udvikling: Sundhed og hospitaler, specialiserede tilbud til socialt udsatte og handicappede.

Regional Udvikling søger gennem konkrete regionale opgaver, ekspertiser og partnerskaber at skabe gode, fremtidssikrede løsninger og sikre, at Region Midtjylland er en attraktiv og bæredygtig region for alle.

Følg pressemeddelelser fra Region Midtjylland

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Midtjylland

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye