Greenpeace Danmark

Greenpeace: Nye kvælstofberegninger er landbrugsmagi

Del

Ny rapport fra Finansministeret ligner en politisk sminkeøvelse, der skal slække behovet for at sætte ind mod landbrugets kvælstofudledning til vandmiljøet. 

©Greenpeace

En ny rapport fra Finansministeriet åbner for at slække på kvælstofkravene til landbruget. Rapporten skal danne udgangspunktet for et politisk genbesøg af den danske kvælstofindsats i år. Men den nye rapport får kraftig kritik for ikke at bruge det bedste faglige grundlag.

"Enhver kan gå ud i vores fjorde og langs kysterne og konstatere, at vandmiljøet er i dyb krise, men ministeriet får alligevel regnet sig frem til, at kvælstofudledningen falder. Det ligner en politisk sminkeøvelse for at få pæne miljøregnskaber, der kan sænke behovet for at sætte ind mod landbrugets forurening"

Den nye rapport har fået kraftig kritik fra forskere og eksperter i både Altinget og Politiken og af Rådet for Grøn Omstilling

"Med regeringens landbrugsaftale og de nye tal står det ret klart, at målet med kvælstofindsatsen stadig ikke er at få livet tilbage i vores fjorde. Det er at gøre så lidt, som man kan slippe afsted med - og at stille færrest mulige krav til landbruget."

“Ministeriet har med finurlige regnestykker fundet frem til, at blandt andet Vejle Fjord kan tåle mere gødning, end vi hidtil har regnet med - selvom der ikke er noget fagligt grundlag for at sige det. Det er som om, man er mere optaget af at slå det sidste søm i Vejle Fjords kiste, end at få livet tilbage.”

Et af de områder, hvor Finansministeriet sænker deres indsatsbehov drastisk, er i Djursland-Øst, som også er hjemsted for Kolindsund. I forbindelse med den grønne trepart har Kolindsund tiltrukket sig stor opmærksomhed som et muligt stort genopretningsprojekt. Syddjurs Byråd har i  slutningen af august taget en principbeslutning om at støtte genskabelsen af Kolindsund og gøre det til Jyllands største sø.

"De nye tal kan betyde, at Kolindsund ikke bliver gendannet, fordi Finansministeriet siger, at der ikke er behov for at sænke kvælstofudledningerne i området. Problemet er bare, at Kolindsund-området sender kvælstof ud i Kattegat, hvor Miljøstyrelsen konstaterer at der er iltsvind lige nu. Det er svært at få til at gå op med sund fornuft."

I alle de tre fremlagte modeller reduceres indsatsbehovet markant. Hvor indsatsbehovet i dag er 211 ton, er det 108 ton i model 1 og 0 ton i model 3. Hvis regeringen går med model 3, er der intet incitament til at udtage landbrugsjord i området gennem trepartsaftalen for at nedbringe kvælstof. Dermed vil genopretningsprojektet ikke kunne blive ført ud i verden. 

Kontakt

Christian Fromberg, kampagneleder for landbrug, natur og skov, Greenpeace. Mobil: 29294875

Poul Bonke Justesen, kommunikationsansvarlig, Greenpeace. Mobil: 26294938

Kontakter

Christian FrombergKampagneleder for landbrug, natur og skovGreenpeace Danmark

Christian leder arbejdet for et grønt landbrug i balance med klimaet og naturen. Han er kandidat i Klimaforandringer og har tidligere været med til at skabe dagsordensættende kampagner i Den Grønne Ungdomsbevægelse.

Tlf:+45 29294875christian.fromberg@greenpeace.org

Billeder

Begravelse af Vejle Fjord
Begravelse af Vejle Fjord
©Greenpeace
Download

Greenpeace Danmark

Greenpeace er verdens største uafhængige miljøorganisation. Vi konfronterer nogle af verdens største problemer og fremtvinger løsninger. I Danmark arbejder vi primært med problematikker indenfor klima, energi, landbrug, hav og skov. Vi bestræber os på altid at stå til rådighed for kommentarer på aktuelle sager og debatter - store som små, niche som mainstream. 

Følg pressemeddelelser fra Greenpeace Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Greenpeace Danmark

Anklager kræver chokerende høj bødestraf for protester mod russisk olie27.8.2024 13:40:20 CEST | Pressemeddelelse

Statens retssag mod Greenpeace for fire fredelige protester mod russisk olie tilbage i marts 2022 fortsatte i dag ved Retten i Svendborg. Anklagemyndigheden krævede i sin procedure, at bødestraffen sættes til 500.000 kroner, hvilket er et kæmpe spring i praksis i forhold til tidligere og dermed gør sagen principiel. Greenpeace kræver frifindelse. Dommen afsiges tirsdag den 3. september kl 13.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye