Revolution på vej i dansk kræftforskning: Infrastruktur for banebrydende genteknologi åbner i København
Banebrydende genteknologi på vej til Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning

Med en bevilling på 14,5 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden skal professor Jakob Nilsson opbygge en ny open acces infrastruktur, som vil sikre alle landets forskere adgang til en helt ny teknologi, som forener styrkerne fra genteknologi og mikroskopi.
Infrastrukturen skal opbygges hos Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning i løbet af 2025 og vil placere Danmark i frontlinjen inden for avanceret kræftforskning.
Infrastrukturen er baseret på en særlig teknologi, som kombinerer gen-saksen CRISPR med avanceret mikroskopi, der kan vise strukturer i cellernes indre. Det gør det muligt på én gang at lave genetiske ændringer og se hvilken betydning det har på cellen. Dette bliver et af de første steder i verden hvor teknikken benyttes, og bliver bredt tilgængelig.
Samler specialistviden
Kombinationen af CRISPR og mikroskopi under ét åbner for helt nye muligheder. Den kan bruges til at undersøge, hvordan grundlæggende processer i cellerne er ændret ved forskellige sygdomme, og det kan give forskerne ny indsigt i en række sygdomme bl.a. kræft.
Det fortæller professor Jakob Nilsson:
- Jeg ser store muligheder med den kommende infrastruktur der baner vejen for helt ny forskning indenfor en bred vifte af felter. Det kræver højt specialiseret viden og udstyr at benytte denne teknologi, og ved at samle udstyr og ekspertise på et sted kan vi sikre den optimale brug af metoderne og sikre både videndeling og udvikling, forklarer Jakob Nilsson:
- Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning har i forvejen højt avancerede mikroskopi-faciliteter og ekspertise i genetisk forskning, så det giver rigtig god mening at lægge den nye infrastruktur her, siger han.
Sætter Danmark på verdenskortet
Den nye infrastruktur vil være open access, hvilket betyder, at forskere fra hele landet kan få adgang til den. Der fokuseres på at gøre den avancerede teknologi tilgængelig for forskere ved at yde teknisk support og rådgivning samt give adgang til det nødvendige apparatur.
- Vi hjælper forskere med at planlægge deres eksperimenter og tilbyder vejledning gennem hele processen herunder udførsel af forsøg samt efterfølgende analyse. Det er en enormt kompleks teknologi, som kræver ekspertise at bruge effektivt, siger Jakob Nilsson.
Den 6-årige bevilling fra Novo Nordisk Fonden giver infrastrukturen mulighed for at holde sig på forkant med den teknologiske udvikling. Ambitionen er, at ekspertisen vedvarende skal udvikles, efterhånden som der kommer nye teknologiske fremskridt.
- Jeg tror på, at den nye infrastruktur vil gøre Danmark førende inden for CRISPR gen-redigering og screening, siger Jakob Nilsson.
Kontakter
Professor Jakob Nilsson
e-mail: jakob.nilsson@cpr.ku.dk
tel: 2132 8025
Mette Vinter WeberPresse- og kommunikationsrådgiver i Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning
Tlf:28952828mvw@cancer.dkBilleder

Om Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse er Danmarks største sygdomsbekæmpende forening. Vi arbejder med forskning i kræft, forebyggelse og støtte til patienter og pårørende. Vores mål er, at færre får kræft, at flere overlever kræft - og at flere får et bedre liv med og efter kræft.
Besøg os på Cancer.dk.
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Ny rekord: Over 400.000 mennesker i Danmark lever med og efter kræft25.6.2025 06:00:10 CEST | Pressemeddelelse
For mange er senfølger invaliderende - klinikker skal forbedre livskvaliteten.
Nye tal: 6 ud af 10 danskere bliver solskoldet på ferien22.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Vi beskytter os ikke godt nok mod solen, når vi rejser sydpå, viser ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse.
Nye beregninger bør genstarte debat om dyrere cigaretter7.6.2025 09:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny analyse viser, at dyrere cigaretter koster staten langt mindre end hidtil antaget.
Nye tal: 4 ud af 10 forældre har svært ved at blande sig i deres teenagers alkoholvaner6.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Men det betaler sig, for forskning viser, at aftaler om alkohol virker.
Rejsegilde i Nuuk: Kræftpatienter i Grønland får deres eget hus31.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt rådgivningshus skal give kræftramte i Grønland tryghed og viden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum