Klimaforandringerne rammer de arktiske kyster særligt hårdt
Det er veldokumenteret, at Arktis opvarmes 3-4 hurtigere end resten af kloden og at havisen, gletchere og permafrosten smelter med foruroligende hastighed. Men hvad sker der, når alle disse forandringer kombineres? Det er virkeligheden langs de arktiske kyster, hvor ændringerne er langt større end på land og i det åbne hav.

Vi bør i høj grad rette øjnene mod de arktiske kyster, hvis vi for alvor skal forstå, hvor hastigt klimaforandringer ændre leveforholdene for planter, dyr og mennesker i Arktis. Det er konklusionen på et nyt videnskabeligt arbejde, der netop er offentliggjort i det anerkendte tidsskrift ’Limnology and Oceanography Letters’.
Studiet understreger, at vi ikke længere er i stand til at vende indflydelsen af klimaforandringerne og at vi derfor må fokusere på tilpasse os de nye forhold.
”Vi ser, hvordan mange af klimaeffekterne på land eksporteres til kysten, hvor de kombineres med effekterne på havet. Klimapresset på de kystnære økosystemer udgøres derfor af mange faktorer og det betyder, at deres samlede effekt mange steder er større”, fortæller Mikael Sejr, professor ved institut for Ecoscience på Aarhus Universitet, der har stået i spisen for arbejdet.
En stor del af den videnskabelige indsats for at forstå, hvordan klimaforandringer påvirker havet i Arktis, har fokuseret på det åbne ocean, hvor ændringer i havisen relativt enkelt har kunne dokumenteres med satellitter.
”Men folk bor og fisker langs kysterne og vi mangler en mere fokuseret indsats her, hvor forandringer har en direkte effekt på de mennesker, der bor der.
De eksisterende klimamodeller og satellitprodukter er ikke udviklet til de komplekse forhold langs kysterne, men arbejdet er i gang.
”Vi håber på at klimaforandringer langs de arktiske kyster får øget fokus i fremtiden og at vi snart har modeller der er skræddersyet til netop dette område”, siger Mikael Sejr.
Yderligere oplysninger:
Mikael K. Sejr, professor, Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet. Mail: mse@ecos.au.dk; tlf.: 3045 4314
Læs den videnskabelige artikel her: https://aslopubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/lol2.10431
Nøgleord
Kontakter
Peter BondoAarhus Universitet
Tlf:+4522617949pbc@ecos.au.dkFølg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Ny professor på AU FOOD: ”Vi skal tage grøntsagerne langt mere alvorligt”9.10.2025 14:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hanne Lakkenborg Kristensen er tiltrådt som professor i grøntsagsvidenskab ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, og 31. oktober giver hun sin tiltrædelsesforelæsning i Agro Food Park for alle interesserede. Professoren er dog langt fra ny på instituttet, hvor hun i mange år har været sektionsleder for forskergruppen Plant, Food and Sustainability og leder for forsøgsstationen AU Auning og har markeret sig som en fagligt stærk forsker og ildsjæl, der kæmper for at få grøntsager højere op i samfundets bevidsthed.
Mini-organer afslører, hvordan livmoderhalsen selv bekæmper infektioner3.10.2025 20:10:00 CEST | Pressemeddelelse
Ved hjælp af laboratoriedyrkede mini-organer har forskere fra Aarhus Universitet afsløret, hvordan celler i livmoderhalsen aktivt opdager og bekæmper infektioner. Opdagelsen baner vejen for nye behandlinger mod kønssygdomme og ufrivillig barnløshed.
PFAS i dansk hjortevildt udgør ikke en sundhedsrisiko1.10.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der har over de senere år vist sig stort indhold af PFAS i ænder fra nogle danske lokaliteter, og derfor har der været stor interesse for, om hjortevildt også har koncentrationer af de farlige PFAS-stoffer, der ligger over de anerkendte grænseværdier.
Nyt forskningsprojekt undersøger, om PFAS fra foder havner i grisekød30.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I et nyt projekt skal forskere fra AU Viborg og DTU Fødevareinstituttet undersøge, hvor meget PFAS som optages og ophobes i forskellige væv i grise, og hvad risikoen er for, at de såkaldte evighedskemikalier i sidste ende ender i kød på danskernes tallerkener.
Julestjernen får et grønnere fremtidsperspektiv22.9.2025 12:29:04 CEST | Pressemeddelelse
Nye forskningsresultater viser vejen til bæredygtig produktion af de karakteristiske julestjerner uden brug af bakterier og tunge arbejdsprocesser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum