Hedensted Kommune

Kontinuitet i velfærd og vækst: Toårigt budgetforlig indgået i Hedensted Kommune

Del

En samlet Kommunalbestyrelse bestående af Danmarksdemokraterne, Dansk Folkeparti, Konservative Folkeparti, Kristendemokraterne, Moderaterne, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Venstre har den 24. september 2024 indgået budgetaftale for Hedensted Kommune for budgetårene 2025 & 2026 og overslagsårene 2027 – 2028. 

Billede af gruppeformændene for de politiske partier i Hedensted Kommune
Samtlige partier i Hedensted Kommune står bag en ny budgetaftale for årene 2025-2026

Med aftalen sikrer partierne, at der er skabt rum til både velfærd og fortsat vækst og udvikling i Hedensted Kommune i de kommende år. 

Som noget helt ekstraordinært er aftalen toårig. Det sker fordi, det kommunale råderum svinger betydeligt i de kommende år. Ved at indgå et toårigt budget kan disse udsving glattes ud, så der sikres kontinuitet og stabilitet i kommunens økonomi.

Det har været vigtigt for en samlet Kommunalbestyrelse i en tid, hvor økonomisk uforudsigelighed særligt i forbindelse med økonomiaftalen mellem KL og Regeringen har skabt usikkerhed, og hvor flere år med stramme økonomiaftaler og udligningssystemet fortsat udfordrer kommunens økonomi.

For Hedensted Kommune betyder dette års økonomiaftale i bedste fald status quo ved, at kommunens forskellige områder samlet set har fået tilført 114 mio. kr. i 2025 til pris- og lønfremskrivninger.

Det er dog lykkedes forligspartierne at tilføre områderne yderligere i alt 34,8 mio. kr. i 2025 til væsentlige prioriteringer. Her er særligt den nære velfærd, erhvervsfremme og udvikling af kommunen blevet prioriteret.

For Hedensted Kommune er og vil fortsat være en vækstkommune.

Budgetaftalen tager derfor afsæt i fortsat fokus og tro på vækst, tilflytning og investeringer fra erhvervslivet. Kommunalbestyrelsen har således tiltro til fortsat stor vækst i arbejdspladser og indbyggere i perioden 2025-28. Og større end hvad staten regner med. Derfor har en enig Kommunalbestyrelse valgt selvbudgettering, som vil give en økonomisk gevinst, hvis kommunen udvikler sig bedre, end staten forventer.

Det betyder også, at parterne er enige om at sikre, at der fortsat kan investeres målrettet i kommunens udvikling. I budgetaftalen prioriteres derfor anlægsinvesteringer for 60 mio. kr. i 2025, 110 mio. kr. i 2026, og 90 mio. kr. i 2027 og 2028.

Borgmester Ole Vind (V) udtaler om budgetforliget:

-Jeg er meget tilfreds med, at det er en samlet Kommunalbestyrelse, der står bag et toårigt forlig. Det samlede løft til velfærd og vækst udgør 34,8 mio. kr., som går til, at vi kan fortsætte den positive udvikling, Hedensted Kommune er inde i.  

Forligspartierne udtaler om budgetforliget:

Rune Mikkelsen (DD)

-Danmarksdemokraterne er glade for, at der er blevet fundet 1,3 mio. kr. til lokaletilskud, heriblandt haller, da vi støtter op om det lokale idrætsliv. Yderligere har vi også fået fremrykket cykelstien Øster Snede-Løsning et år frem, Det er vigtig, vi støtter op i trafiksikkerheden. Vi er også tilfredse med, at vi giver vores borgere større mulighed for at vælge selv, i forhold til madordning.

Ove Kjærskov Nielsen (O):

-I et år med et meget beskedent råderum glæder Dansk Folkeparti sig over, at det trods alt lykkedes at skaffe et lille løft til ældreområdet, at få sikret nødvendige midler til Uldum Mølle, få fremrykket cykelstien fra Øster Snede til Løsning, samt få sikret puljer til Hedensted Midtbyplan, asfalt og andre tiltag på det tekniske område.

Lars Jensen (C).

-Det Konservative Folkeparti har haft fokus på vores folkeskoler, børnefamilier, ældre, unge og det grønne. Det er lykkedes med flere gode aftryk. Skolerne får også tildelt penge til lejrskole, samtidig med der er øget fokus på aktiviteter i forhold til skolevægring og flere praksisnære skemaer. Der er tildelt penge til ældreområdet, hvor også hjælpemidler og velfærdsteknologi samt seniorrådet er prioriteret. Pulje til kompetenceudvikling er igen i år blevet styrket. Klimaindsatsen er igen i år blevet prioriteret for at nå i mål med DK2020 planen.

Birgit Jakobsen (K)

-Vi er glade for at vi kunne tilbageføre varige penge handicap- og ældreområdet, samt folkeskolen. Derudover er vi meget tilfredse med et langt større fokus på frivillighed og partnerskaber mellem det offentlige og civilsamfundet - herunder særligt på det sociale område. Vi er også glade for, at vi kan videreføre den uvildige borgerrådgiverfunktion til gavn for borgerne.

Søren Vanting (M)

-Jeg er stolt over, at Moderaterne er med i første budgetforlig nogensinde i Hedensted Kommune og markante Moderate mærkesager. Regeringens ældrereform åbner op for Lokalplejehjem, og det er meget vigtigt for Moderaterne i Hedensted Kommune. Samtidigt holdes skatten i ro og et toårigt budget med selvbudgettering, der sikrer kommunen og organisationen i et toårigt perspektiv. Derudover har vi lavet håndslag på museumspolitikken og mere mobilfri skoletid.

Kasper Glyngø (A).

-Socialdemokratiet er meget tilfredse med, at vi har kunnet finde penge til de klassiske velfærdsområder. At der er kommet penge til vores fjorde, så vi også som kommune kan giver vores bidrag til, at genoprettet livet i fjordene. Endelig er vi tilfredse med, at den “ro på”, der har været hensigten med et 2-årigt budget, er ekstra forstærket ved, at udvalgene har mulighed for at bære særlige store udfordringer ind til næste års budgetproces.

Mads Peder Winther Søby (F).

-SF sætter pris på, at der i budgettet for 2025 er prioriteret økonomi til at løfte velfærden på børne- og læringsområdet, voksenhandicap og ældreområdet. I budgettet er der afsat økonomi til borgerinddragelse i forbindelse med fremtidig sikring af Tørring-området mod oversvømmelser. Derudover har vi prioriteret økonomi til at fortsætte vores kommunale forpligtelser på en række miljø- og naturområder. 

Merete Skovgaard-Jensen (V)

-Jeg glæder mig særligt over, at der i budgettet er afsat penge til skolerne og til lokal børnepasning, for børn og familier er værd at investere i! Det er også positivt, at der er fundet penge til ældreområdet. Den borgernære velfærd har haft høj prioritet for Venstre. Det er også dejligt, at der er fundet midler til oprensning af vandløb, og så glæder jeg mig generelt over, at vi har lavet et toårigt budget med den mulighed for arbejdsro, som det giver vores institutioner og bestyrelser. 

Kontakter

Lars Jensen (C)Formand for Udvalget for Beskæftigelse, Hedensted Kommune

Tlf:20 14 09 90

Vedhæftede filer

Følg pressemeddelelser fra Hedensted Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Hedensted Kommune

Valgfrihed i måltider24.9.2024 19:03:43 CEST | Pressemeddelelse

Ud over budgetaftalen har flertalsgruppen bestående af Danmarksdemokraterne, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Moderaterne og Venstre besluttet, at der i forlængelse af budgettet skal indføres, at kommunale institutioner ikke skal købe eller servere halalcertificeret kød, da halalcertificeringer forudsætter, at producenten betaler en certificeringsafgift til islamiske organisationer og derigennem støtter disse organisationer og deres virke. Borgere, der måtte ønske det, skal dog have mulighed for at tilvælge halalcertificeret kød. Der skal arbejdes videre med finansieringen og den praktiske implementering.

Lavbund: Landboforeninger og Hedensted Kommune inviterer til gående infomøde ved Uldum Kær26.8.2024 07:55:29 CEST | Pressemeddelelse

Hedensted Kommune rummer flere arealer, der kan være velegnede til såkaldte lavbundsprojekter, hvor co2 og næringsstoffer kan bindes i jorden. På det gående informationsmøde, som finder sted på marker i området, kan interesserede og lodsejere få viden om, hvilke muligheder der i de kommende år vil være for at deltage i et lavbundsprojekt, og hvad det vil indebære – både økonomisk og praktisk.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye