Brunata A/S

Sensorer skal beskytte mod skybrud og oversvømmelser

Del

Klimaforandringerne betyder, at skybrud og oversvømmelser bliver hyppigere og voldsommere i fremtiden. Lige nu følger Brunata erfaringerne fra et pilotprojekt i Tyskland, hvor både sensorer og kunstig intelligens mobiliseres i kampen mod disse klimahændelser.

Store dele af Europa oplever store skader som følge af kraftige skybrud
Store dele af Europa oplever store skader som følge af kraftige skybrud

Sensorer skal beskytte mod skybrud og oversvømmelser

Klimaforandringerne betyder, at skybrud og oversvømmelser bliver hyppigere og voldsommere i fremtiden. Lige nu følger Brunata erfaringerne fra et pilotprojekt i Tyskland, hvor både sensorer og kunstig intelligens mobiliseres i kampen mod disse klimahændelser.

Fysisk klimasikring er hverken nemt eller billigt. Men moderne teknologi anvendt i Tyskland, kan i fremtiden give langt bedre resultater af investeringerne – også i Danmark og det øvrige Europa. 

Ved alvorlige klimahændelser som skybrud og oversvømmelser er det afgørende for beredskabet at få realtidsformationer om situationens alvor. Eksempler på dette er informationer om vandstande i vandveje, bassiner, brønde, kloakker med mere. 

I Tyskland har Brunatas søsterselskab Zenner indgået et samarbejde med forsyningsselskabet Stadtwerke Schwerte beliggende i Schwerte (knap 50.000 indbyggere) ved Ruhr-floden tæt på Dortmund. Baggrunden for samarbejdet var en ødelæggende oversvømmelse i 2021 samt et ønske om at styrke beredskabet og mindske skadesvirkninger fremover. Projektets fremdrift følges løbende i Danmark og andre europæiske lande. 

”Byer over hele Europa investerer i disse år voldsomme beløb i klimasikring. Vores tyske kollegaers projekt har potentialet til at øge værdien af disse investeringer, så penge og indsatser bruges mest optimalt. Løsningen kan ses som et klima-cockpit, der gør det muligt at forebygge samt navigere hurtigere og bedre gennem truende oversvømmelser,” siger Kristian Voldby Olsen, CEO Brunata International.

Formålet med projektet at gøre det nemmere at forebygge og håndtere konsekvenserne af kraftige regnskyl og oversvømmelser. Med ultralyd måler sensorerne vandstanden på vigtige punkter i byområdet. Dataoverførslen foregår via et LoRaWAN-netværk, som er specielt velegnet til mange små batteridrevne sensorer på grund af netværkets lange rækkevidde. 

Dataene kan hentes af byens afløbssystem i realtid på smartphone, iPad eller computer. Når vandstanden overstiger en kritisk grænse, alarmeres det ansvarlige beredskab. De iværksætter derefter passende foranstaltninger. Eksempelvis fjerner de forhindringer, som flydende træer fra rørføringer eller broer ligger sandsække og så videre. .

Da sensorerne blev sat op i 2023, var der knap nok vand på grund af tørke. Men man indsamlede data og fastlagde pejlemærker og risikoniveauer. Ved juletid 2023 beviste systemet sin værdi for Stadtwerke Schwerte, da højvandet nåede alarmerende højder i Ruhrfloden som løber gennem byen. Løsningen gjorde det nemmere at overskue og håndtere truslen. På baggrund af disse erfaringer sættes der nu yderligere ind på udviklingen af løsningen. 

Kunstig intelligens ind i kampen

Succesen bliver bekræftet af nye udvidelsesplaner for kommunen og dets forsyningsselskab. I løbet af året vil yderligere punkter ved vandløb og kloaksystemet blive udstyret med sensorer. Afløbsforholdene i byens kloaknet er særligt interessant. Selv om kapaciteten i kloaknettet regelmæssigt beregnes ved hjælp af hydraulisk kloaknetberegning, er beregningen baseret på virtuelle computermodeller.

Alle disse data skal i den nærmeste fremtid bearbejdes i et AI-baseret varslingssystem. Forventningen er, at det vil bidrage til betydeligt bedre forudsigelser af, hvor det kan komme oversvømmelser i Schwerte i tilfælde af skybrud eller oversvømmelse. På trods af alle teknologiske fremskridt kan de stigende antal skybrudshændelser ikke forhindres, men byen vil nu være langt bedre rustet til at reagere på dem og beskytte borgerne.

”Vi leverer i dag totalløsninger til målinger og styring af forbruget af el-, vand og varme. Vi håber, at projektet kan ruste os med viden, der om få år gør det muligt at etablere plug-and-play løsninger til klimasikring,” siger Kristian Voldby Olsen, CEO Brunata International.

Om Brunata: 

Brunata er en del af Brunata-Minol-ZENNER-koncernen, der har 4.200 ansatte over hele verden og lokale partnere i mere end 100 lande. Brunata er en af Europas førende specialister inden for energimåling, målere og individuel måling samt ejendomsbaserede IoT-løsninger og energistyring.

LoRaWAN®-netværk gør Brunata i stand til at tilbyde telekommunikationsinfrastruktur til skræddersyede og smarte løsninger i Internet of Things til energiudbydere, boligbranchen, byer og kommuner samt til kommunale forsyningsselskaber og industrivirksomheder. Koncernen har over 20.000 gateways – heraf halvdelen i Danmark – og mere end 6 mio. tilsluttede enheder i 15 lande. 

Yderligere information: 

Kristian Voldby Olsen, CEO Brunata International, mobil +45 50 60 49 10, mail: kol@brunata.com

Brunata A/S

Brunata er en dansk virksomhed, som har mere end 100 års erfaring i at levere løsninger, der optimerer boligers og bygningers energiforbrug. I 2018 blev Brunata opkøbt af familieejede tyske Minol og er nu en del af en af verdens absolut førende virksomheder i branchen. Sammen med Minol vil Brunata være frontrunner for ny teknologi, der letter dagligdagen og byder på nye, spændende muligheder for både ejere, administratorer og beboere. Vores mission er at levere løsninger, som gør det muligt for ejendomme at udnytte deres energiressourcer bedst muligt og derigennem bidrage til en grønnere verden.

Følg pressemeddelelser fra Brunata A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Brunata A/S

Brunata får Boligministeriet til at give klart svar29.1.2024 16:06:08 CET | Pressemeddelelse

En ændring i lejeloven betyder, at boligudlejere fra 1. januar 2024, ikke bare kan, men skal medtage deres udgifter til de såkaldte EED-forbrugsnotifikationer i deres forbrugsregnskab. Men der har været tvivl om, hvorvidt man skal tage udgifterne fra 2023 med i de forbrugsregnskaber, der netop nu bliver udarbejdet rundt om i landet. Brunata har nu fået Social-, Bolig- og Ældreministeriet til at give klart svar.

Brunata får patent på IoT-innovation, der spænder ben for løbende toiletter9.11.2023 16:12:40 CET | Pressemeddelelse

En utæt cisterne kan spilde op til 1.100 liter vand i døgnet - eller 10 fyldte badekar. I Danmark betyder det fra 5.000 og helt op til 28.000 kroner om året i ekstra vandregninger for et enkelt toilet*. Nu har cleantech-virksomheden Brunata udviklet og patenteret en IoT-baseret løsning, som allerede er testet af i Danmark - og snart bliver lanceret på det europæiske marked

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye