Brunata A/S

Brunata får Boligministeriet til at give klart svar

Del

En ændring i lejeloven betyder, at boligudlejere fra 1. januar 2024, ikke bare kan, men skal medtage deres udgifter til de såkaldte EED-forbrugsnotifikationer i deres forbrugsregnskab.  Men der har været tvivl om, hvorvidt man skal tage udgifterne fra 2023 med i de forbrugsregnskaber, der netop nu bliver udarbejdet rundt om i landet. Brunata har nu fået Social-, Bolig- og Ældreministeriet til at give klart svar.

EU’s Energieffektivitetsdirektiv (EED) kræver, at udlejere hver måned stiller forbrugsoplysninger til rådighed for deres lejere. En lille ændring i almenlejeloven og lejeloven betyder nu, at udlejerne fremover ikke bare kan, men skal medtage de omkostninger, de har til tredjemand, for at kunne levere oplysningerne, i forbrugsregnskabet.

"Lovændringen indebærer helt konkret, at udlejer ikke kun kan, men faktisk skal medtage ”udgifter til tredjemand til månedlige leverancer af forbrugsoplysninger” i deres forbrugsregnskab,” forklarer Tony Franke, juridisk direktør hos Brunata. 

Den præcise forståelse af fra hvornår udgifterne kan medtages, fremgik dog ikke helt klart af lovændringens tekst, vurderede juristerne hos Brunata. De bad derfor Social-, Bolig- og Ældreministeriet om at præcisere, hvordan ikrafttrædelsesdatoen skulle forstås. 

“Vi ville gerne have afklaret, om ikrafttrædelsen 1. januar 2024 gælder de omkostninger, der fremover kan medtages i forbrugsregnskabet, eller om den gælder de forbrugsregnskaber, der udarbejdes fra d. 1. januar og frem,” fortæller Tony Franke.

“Forskellen på de to tolkninger er, om man skal medtage de udgifter, udlejerne har haft i 2023, i de forbrugeregnskaber, som branchen sidder og udarbejder lige nu, eller ej. Ministeriet har d. 24. januar svaret, at det er ministeriets opfattelse, at det alene er udgifter til levering af månedlige forbrugsoplysninger afholdt efter d. 1. januar 2024, der er omfattet af lovændringen,” fastslår den juridiske direktør, der er glad for præciseringen fra ministeriet.

“Vi i branchen er forpligtet til at informere vores kunder om, hvordan de kan medtage de EED-relaterede omkostninger i deres forbrugsregnskaber,” fortæller Tony Franke. “I sidste ende er det jo lejerne, der skal betale for udgifterne. Og derfor er det vigtigt, at vores kunder ikke er tvivl om, hvilke udgifter, de kan tage med og hvilke de ikke kan.”

Om EED

EU’s direktiv blev vedtaget i 2018 og skal være fuldt gennemført 1. januar 2027. Men flere af de væsentlige krav er allerede trådt i kraft. Siden oktober 2021 har alle nyopsatte målere skullet være fjernaflæste. Og siden juli 2022 har alle forbrugere med fjernaflæste målere haft krav på at modtage oplysninger om deres forbrugsudvikling hver måned.

Læs mere om hvad ændringen betyder for landets boligudlejere og deres beboere her: https://brunata.dk/aendring-i-lejeloven-goer-det-billigere-for-udlejere-at-overholde-lovgivningen

Nøgleord

Kontakter

For yderligere oplysninger, kontakt: Direktør Tony Franke, 5060 7107

Brunata A/S

Brunata er en dansk virksomhed, som har mere end 100 års erfaring i at levere løsninger, der optimerer boligers og bygningers energiforbrug. I 2018 blev Brunata opkøbt af familieejede tyske Minol og er nu en del af en af verdens absolut førende virksomheder i branchen. Sammen med Minol vil Brunata være frontrunner for ny teknologi, der letter dagligdagen og byder på nye, spændende muligheder for både ejere, administratorer og beboere. Vores mission er at levere løsninger, som gør det muligt for ejendomme at udnytte deres energiressourcer bedst muligt og derigennem bidrage til en grønnere verden.

Følg pressemeddelelser fra Brunata A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Brunata A/S

Brunata får patent på IoT-innovation, der spænder ben for løbende toiletter9.11.2023 16:12:40 CET | Pressemeddelelse

En utæt cisterne kan spilde op til 1.100 liter vand i døgnet - eller 10 fyldte badekar. I Danmark betyder det fra 5.000 og helt op til 28.000 kroner om året i ekstra vandregninger for et enkelt toilet*. Nu har cleantech-virksomheden Brunata udviklet og patenteret en IoT-baseret løsning, som allerede er testet af i Danmark - og snart bliver lanceret på det europæiske marked

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye