Nye regler om grønnere emballage sendes i høring

Del

En ny bekendtgørelse, der skal få tusindvis af virksomheder til at skære ned på indpakningen af deres produkter, sendes nu i offentlig høring. Bekendtgørelsen betyder, at virksomheder, som sender emballage ud i butikkerne, skal til at betale for det affald, emballagen skaber.

Virksomheder skal fremover betale regningen for at indsamle og genanvende emballageaffald i Danmark. Dermed anspores virksomhederne til at producere mindre og mere miljøvenlig emballage.

Det er hovedformålet med en ny bekendtgørelse, som Miljø- og Ligestillingsministeriet i dag sender i offentlig høring.

Bekendtgørelsen følger op på den politiske aftale om udvidet producentansvar for emballage fra 2022, som et bredt flertal i Folketinget står bag. Med aftalen blev det bl.a. besluttet, at regningen for affaldshåndtering af emballageaffald skal flyttes væk fra borgerne og over til virksomhederne.

"Når virksomhederne selv skal betale for indsamlingen af f.eks. brugte shampooflasker og skotøjsæsker, vil de få et stærkt incitament til at producere mindre emballage, og emballage, som er lettere at genanvende. Vi forventer, at det vil øge genanvendelsen af emballage i høj kvalitet med mindst 60.000 tons om året," siger miljøminister Magnus Heunicke.

Danskerne skal fortsat sortere affald som de plejer, og det vil fortsat være kommunerne, der indsamler emballageaffald.

Men herefter skal kommunerne overdrage affaldet til virksomhederne, som sørger for, at affaldet bliver genanvendt. Samtidig vil danskernes affaldsgebyr blive mindre, fordi producenterne fremover betaler regningen for indsamling og genanvendelse af emballageaffald.

Lytter til branchen

Den nye ordning er en markant forandring af affaldssektoren i Danmark. Derfor har der været en tæt dialog med branchen om de nye regler, som nu sendes i høring.

"Det er en kæmpe opgave, som især virksomhederne står over for, og derfor har der forståeligt været bekymringer fra branchen, som vi også har drøftet i aftalekredsen," siger Magnus Heunicke og fortsætter:

"F.eks. styrker vi tilsynet med de virksomheder, som ikke tilmelder sig producentregisteret og dermed indgår i ordningen, selvom de har pligt til det. Det er vigtigt, at alle kommer med, så alle virksomheder bidrager til at betale regningen," siger Magnus Heunicke.

Fristen for tilmelding til producentregistret var 31. august 2024, men virksomheder, som er omfattet af ordningen og ikke har tilmeldt sig, kan fortsat gøre det. Miljøstyrelsen har allerede sendt breve til 10.000 virksomheder om de nye regler og arbejder på at sende yderligere breve ud målrettet relevante virksomheder.

Emballagebekendtgørelsen er i høring frem til 1. november 2024 og findes på høringsportalen her.  

Hovedpunkter i emballagebekendtgørelsen:

  • Emballagebekendtgørelsen følger op på den politiske aftale om udvidet producentansvar (2022), som S, V, SF, EL, DF, RV, M, K og ALT står bag.
  • Det udvidede producentansvar træder fuldt i kraft den. 1. oktober 2025. Det er et krav fra EU at indføre ordningen, men det er op til medlemslandene at beslutte hvordan det skal organiseres.
  • Producentansvaret flytter regningen for håndteringen af emballageaffald fra borgernes affaldsgebyr over til virksomhederne. I gennemsnit vil det skønsmæssigt betyde en reduktion i affaldsgebyret på ca. 500-600 kr. ekskl. moms pr. husholdning om året.
  • Det forventes, at det udvidede producentansvar vil øge genanvendelse af høj kvalitet med ca. 60.000 tons om året.
  • Tilsynet med såkaldte ”freeriders” styrkes med en målrettet indsats, så alle virksomheder, der er omfattet, bidrager til at betale regningen. Et element i dette er en whistleblower ordning, hvor virksomheder selv kan meddele til myndighederne, hvis de bliver opmærksom på, at nogle virksomheder ikke har tilmeldt sig.

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet

Mere og bedre vild natur: Seks nye naturnationalparker, én bynær naturnationalpark og 80 mio. kroner til genopretning af tabt havnatur19.11.2024 08:11:57 CET | Pressemeddelelse

Med den politiske aftale om grøn trepart får naturen langt mere plads på havet og til lands. På 21 steder, fordelt rundt i Danmark, skal der være naturnationalparker med store sammenhængende naturområder, der oprettes en ny bynær naturnationalpark på Kalvebod Fælled, og så sættes der flere midler af til Danmarks to første marine naturnationalparker.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye