Gladsaxe: Bredt forlig løfter velfærden med 121 millioner

Del

Alle partier var med, da Gladsaxe Byråd onsdag aften indgik budgetforlig. Forliget løfter velfærden med 121 mio. kr. blandt andet til børn og unges trivsel, ældreområdet, et lønløft til udvalgte medarbejdergrupper og flere fysiske skolebøger.

Onsdag aften var alle partier med, da Gladsaxe Byråd indgik budgetforlig med særligt fokus på Gladsaxes børn, unge og ældre. Med Gladsaxes sunde og robuste økonomi og et tilskud i sidste øjeblik fra regeringen på 22 mio. kr. kunne forligspartierne i alt levere ekstra velfærd til borgerne for 121 mio. kr. i 2025. Blandt andet afsættes der ekstra penge til at skabe bedre trivsel blandt Gladsaxes børn og unge, til et lønløft til udvalgte medarbejdergrupper på velfærdsområderne og kommunens folkeskoler får 10 mio. kr. til at købe flere fysiske skolebøger for.

Alle partier med i budgetforliget

Bag budgetforliget står Socialdemokratiet, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre, løsgængeren Suleman Naim, Danmarksdemokraterne og Moderaterne. Dermed bakker alle 25 byrådsmedlemmer op om den økonomiske retning, som er lagt for Gladsaxe Kommunes økonomi de kommende år.

- Jeg vil gerne takke alle partierne i byrådet for, at vi sammen har kunnet levere et budget, som i den grad formår at løfte velfærden for Gladsaxes borgere i en tid, hvor kommunernes økonomi generelt er presset. Når vi er i stand til det her i Gladsaxe, skyldes det i høj grad vores gode og brede samarbejde, hvor vi alle tager et fælles ansvar for at sikre, at Gladsaxe har en sund og robust økonomi. Det er det, som gør os i stand til at investere i høj velfærd og udvikling af vores by, siger Gladsaxes borgmester Trine Græse.

81 millioner til børn og unges trivsel

For at sikre, at flere af Gladsaxes børn og unge kan trives, har Gladsaxe Kommune de seneste to år tilført et trecifret millionbeløb til nye indsatser for børn og unge, som har brug for særlig støtte. Samtidig har Børne- og Undervisningsudvalget i foråret 2024 gennem omprioriteringer fundet knapt 54 mio. kr. til indsatser, der gavner alle børn, så flere børn trives fagligt og socialt, og kan inkluderes i Gladsaxes almindelige børnehuse og skoler. Det sker blandt andet ved at øge antallet af timer med flere medarbejdere i undervisningen i skolerne og ansætte flere ressourcepædagoger i børnehusene. Det er en stor omstilling, som tager tid. Derfor tilføres området yderligere 81 mio. kr.  fordelt over de kommende tre år, så der er tid til, at effekten af de igangværende indsatser slår igennem. Samtidig er der afsat en pulje på 25 mio. kr. til uforudsete udgifter, da det er et område, hvor det er vanskeligt at budgettere.

10 millioner til skolebøger

For at sikre balance mellem digitale og analoge undervisningsmidler afsættes der 10 mio. kr. i 2025 til indkøb af fysiske skolebøger, hvilket svarer til en million til hver af kommunens folkeskoler. Efterfølgende afsættes der 1 mio. kr. årligt til bogindkøb fra 2026. Derudover tilføres skolerne de midler til bøger, som forventes udmøntet i 2026 som følge af aftalen om Folkeskolens Kvalitetsprogram.

Klasseloft på 26 elever fra 0-6 klassetrin

Folkeskoleloven har et generelt klasseloft på 28 elever. Men fra skoleåret 2023-2024 er klasseloftet for 0-2. klasse lovgivningsmæssigt sænket til 26 elever. I Gladsaxe indføres der derudover fra skoleåret 2025-2026 et klasseloft på 26 elever i både indskolingen og mellemtrinnet. Klasseloftet gælder alene ved klassesammenlægninger og ved indskrivning fra andre skoledistrikter. Denne undtagelse indføres for at undgå klassedelinger, som ingen ønsker.

Gladsaxe opretter et ungepanel

Gladsaxe Kommune blev i 2023 certificeret som FN Børnevenlig By. I naturlig forlængelse heraf er der nu sat penge af til at oprette et ungepanel, så unge fremover i højere grad inddrages i de politiske beslutningsprocesser.

Pulje til hovedrengøring til hjemmeplejemodtagere og social tandpleje

Der reserveres midler fra puljen til uforudsete udgifter til finansiering af eventuelle ekstraudgifter til hovedrengøring hos de borgere, som er omfattet af denne ordning, og til social tandpleje. For at sikre, at disse borgere kender eksistensen af de to tilbud, skal der gennemføres en kommunikationsindsats for at gøre opmærksom på tilbuddene.

To ekstra hjemmebesøg til nyfødte

Sundhedsplejerskens hjemmebesøg udvides med to ekstra besøg til Gladsaxes børnefamilier de første måneder af barnets liv.

Pulje til udvikling og omstilling af ældreområdet

Den kommende ældrereform og fremtidens udfordringer med flere ældre og stigende mangel på faglært arbejdskraft kommer til at betyde grundlæggende forandringer i den måde kommunerne leverer ældrepleje på. Blandt andet skal kommunerne de kommende år arbejde for at indføre faste teams i hjemmeplejen.

For at være på forkant i forhold til at håndtere de kommende krav til kommunerne i takt med, at regeringens ældrereform konkretiseres, afsættes der 5 mio. kr. i 2025 og 8 mio. kr. årligt fra 2026 til en særlig pulje til udvikling og omstilling af ældreområdet.

Reducering af rengøring i demensboligerne rulles tilbage

Beslutningen fra budget 2024 om at nedsætte frekvensen af rengøring på demenspladserne i Gladsaxes plejeboliger fra én ugentlig rengøring til rengøring hver fjortende dag rulles tilbage. Dermed vil der fremover blive gjort rent én gang om ugen i demensboligerne. Dette gælder planlagt rengøring, mens der sideløbende som altid gøres rent ved uheld og hændelser efter behov.

Lønløft skal sikre fastholdelse og rekruttering

Gladsaxe oplever ligesom andre kommuner udfordringer med at fastholde og rekruttere medarbejdere til de store velfærdsområder. Derfor afsættes der en pulje på 20 mio. kr. til varige, lokale lønløft til udvalgte medarbejdergrupper, hvis lønniveau ligger lavere end nabokommunernes, og på områder, hvor der er udfordringer med at fastholde medarbejdere. Målet er at sikre, at Gladsaxe Kommune fortsat er en attraktiv arbejdsplads med veluddannede medarbejdere. Kriterierne for udmøntning af puljen besluttes af Økonomiudvalget i slutningen af 2024 og pengene udmøntes i tæt dialog med de faglige organisationer. 

Arbejdet for social balance fortsætter

Gladsaxe har i mange år arbejdet for at skabe social balance i kommunens boligområder. Derfor afsættes der 1,5 mio. kr. årligt til at fortsætte aktiviteterne på det nuværende niveau. Samtidig afsættes der 1,5 mio. kr. til at fortsætte medfinansiering af det boligsociale arbejde i Høje Gladsaxe.

Forsøg med ekstra vagtrundering

Som et etårigt forsøg udvides kommunens Vagtservice i 2025, så der kan gennemføres ekstra vagtrundering omkring kommunale bygninger i aften og nattetimerne i områder, hvor der opleves uro og utryghed.

Sundhedskoordinator skal hjælpe udsatte borgere

For at styrke lighed i sundhed ansætter Gladsaxe Kommune en sundhedskoordinator. Sundhedskoordinatoren skal blandt andet gennem en håndholdt indsats hjælpe udsatte borgere med fx at komme til tandlægen, lægen og anden behandling.

Motionscafé til psykisk syge

Motion har vist sig at have en positiv indflydelse på borgere med psykiske lidelser - både fysisk, psykisk og socialt. Derfor afsættes der godt 0,5 mio. kr. til en motionscafe til disse borgere i samarbejde med foreningen Håb i Psykiatrien. Motionscaféen skal skabe rammerne for sociale fællesskaber omkring motion og sund kost, og forventes over tid at reducere behovet for andre støtteindsatser for målgruppen.

Nyt orangeri ved bostedet Catrinegården

Ved Catrinegården, et bosted i Bagsværd for psykisk udviklingshæmmede, skal der bygges et nyt orangeri. Orangeriet skal skærme for støj fra motorvejen og skabe muligheder for, at beboerne på Catrinegården og andre botilbud i kommunen, kan opholde sig og dyrke aktiviteter i området.

Flere hænder til trafik, mobilitet, trafiksikkerhed og støj

På grund af manglende hænder har det været vanskeligt for afdelingen for Trafik og Mobilitet at gennemføre alle de politiske planer, som er besluttet på områderne trafik, mobilitet, trafiksikkerhed og støj. Derfor tilføres afdelingen permanent en ekstra fuldtidsmedarbejder og yderligere en ekstra fuldtidsmedarbejder i en treårig periode.

Fremrykkelse af anden etape af fornyelse af Søborg Hovedgade

Fornyelsen af en stor del af Søborg Hovedgade har skabt et mærkbart løft af området til gavn for borgere og erhvervsdrivende langs gaden. Derfor fremrykkes starten for planlægning og renovering af strækningen fra Runebergs Allé til Søborg Torv nu fra 2033 til 2027, så planlægningen kan igangsættes sideløbende med renoveringen af Søborg Skole. Den endelige tidsplan, strækning og økonomi afklares i Trafik- og Teknikudvalget, og arbejdet planlægges med udgangspunkt i en tæt borgerinddragelse og så der ikke foregår anlægsarbejder i perioden med julehandel. 

Pop-up-naturarrangementer for børnefamilier

Der afsættes 0,5 mio. kr. i 2025 og 2026 til pop-up-arrangementer for børnefamilier i Gladsaxes naturområder, så børnefamilier kan få større glæde af at færdes i naturen.

Penge til julebelysning og aktiviteter i byrummet

Gladsaxeliv-puljen tilføres ekstra penge til blandt andet julebelysning, skilte og særlige arrangementer, som skaber liv og aktivitet i byrummet. Foreninger, erhvervsdrivende, BID’s og forvaltninger kan søge penge fra puljen.

Mere bynatur ved Bagsværd Møllevej

Arbejdet med den grønne omstilling, herunder udrulningen af fjernvarme og udbygningen af separat kloakering, fortsætter. Det samme gør indsatsen med at skabe grønne og rekreative områder til vores borgere og styrke biodiversiteten. Derfor afsættes der godt 2,7 mio. kr. til nedrivning af bygninger på Bagsværd Møllevej 3-5. Herefter afsættes der 1,2 mio. kr. til reetablering af området som grønt område og midler til drift, så området gives tilbage til naturen. Før projektet kan komme i gang, kræver det tilladelse fra fredningsmyndighederne til at rive bygningerne ned. Derfor afsættes pengene først fra 2026

Grønt løft til Bagsværd

Arbejdet med helhedsplanen for Bagsværd fortsætter og der afsættes 3 mio. kr. til at udvikle for eksempel Diagonalpladsen til et mere grønt og attraktivt byrum.

Mere kunst i byen

Der afsættes 800.000 kr. i 2025 til mere kunst i byrummet.

Flere penge til energirådgivning

Gladsaxe har stor succes med energirådgivning til kommunens virksomheder og borgere. Derfor tilføres energipuljen til grøn omstilling ekstra 800.000 i 2025, hvoraf de 500.000 er øremærket til energirådgivning.

Renere vand i Bagsværd Sø

Lige nu er Gladsaxe Kommune i gang med at undersøge, hvad der skal til for at forbedre vandkvaliteten i Bagsværd Sø. For at kunne pege på konkrete tiltag suppleres projektet med yderligere undersøgelser i 2025. Herefter skal der tages stilling til, hvilke konkrete tiltag, der skal igangsættes for at få renere vand i Bagsværd Sø og hvordan indsatserne finansieres.

Fortsat fokus på opgradering af Danmarks Rostadion

Planerne om at opgradere Danmarks Rostadion ved Bagsværd Sø er lige nu sat på pause. Men Gladsaxe Kommune er fortsat meget optaget af at finde gode løsninger, så renoveringen og opgraderingen af Danmarks Rostadion kan realiseres i respekt for fredning og områdets naturværdier.

Nye, miljøvenlige kunstgræsbaner

Da de eksisterende, miljøvenlige kunstgræsbaner har vist sig at blive meget glatte i dårligt vejr, er der behov for at vælge nye belægninger til Gladsaxes kunstgræsbaner. Derfor har Fritids- og Idrætsudvalget nedsat en arbejdsgruppe med repræsentanter fra fodboldklubberne og Børne- og Kulturforvaltningen. Udvalget skal koordinere fodboldklubbernes test af eksisterende og nye miljøvenlige kunstgræsbaner i frost- og regnvejr og udarbejde anbefalinger om nye, miljøvenlige kunstgræsbaner. På baggrund af arbejdsgruppens anbefalinger træffer Fritids- og Idrætsudvalget beslutning om en ny brugbar og miljøvenlig løsning for kunstgræsbanerne i Gladsaxe. I den forbindelse er der reserveret 5,1 mio. kr. til medfinansiering af de nye kunstgræsbaner fra puljen til uforudsete udgifter.

Ridebanen i Værebro skal drænes

Regn og mudder gør, at ridebanen i Værebro i perioder er i for dårlig forfatning til at ride på. Derfor er der afsat 600.000 kr. til dræn og ny ridebanebelægning, så ridebanen kan udnyttes bedre.

Registrering af Gladsaxes bevaringsværdige bygninger

Bevaringsværdige bygninger er en del af vores kulturarv, som gør, at vi føler os særligt knyttet til det område, vi bor i. Derfor afsættes der penge til at registrere de bevaringsværdige bygninger i Gladsaxe fra perioden 1940 til 1984, som endnu ikke er registreret.

Bygningsvedligeholdelse med fokus på grøn omstilling

En stor del af Gladsaxes kommunale ejendomme har en alder, så udgifterne til vedligeholdelse stiger de kommende år. Derfor skal der gennemføres en analyse af, hvordan drift og vedligeholdelse kan ske på den klogeste måde og hvordan bygningerne udnyttes bedst muligt. I den forbindelse skal det blandt andet undersøges, hvordan reduktion af miljøfarlige stoffer, genbrug, genanvendelse og energieffektivisering i endnu højere grad kan prioriteres i forbindelse med renovering og vedligeholdelse. Samtidig skal det sikres at lokale virksomheder også får mulighed for at byde på vedligeholdelsesopgaver i kommunen. 

Store anlægsprojekter fortsætter

Gladsaxe Kommune fortsætter de mange, store anlægsprojekter, som er planlagt de kommende år for at udvikle byen til gavn for borgere og virksomheder. Byggeriet af det nye Sundheds- og Beskæftigelseshus i den gamle politistation på Fremtidsvej fortsætter. Kommunen bygger fortsat nye og svanemærkede børnehuse og skaber nye læringsmiljøer i kommunens folkeskoler. Og så skal vi i gang med at bygge en helt ny bydel med boliger, ny skole og nye idrætsfaciliteter på Ringbo-grunden i Bagsværd. Den samlede oversigt over vores anlægsprojekter de kommende 15 år kan ses på gladsaxe.dk/budget.

Uændret skat og grundskyld

Skat og dækningsafgift bevares uændret på henholdsvis 23,6 procent og 10,1 promille, mens grundskyld bevares på 5,9 promille. Dermed er Gladsaxe kommune fortsat en af landets billigste skattekommuner.

Reduktion af den kommende dækningsafgift for virksomheder

Virksomhederne vil de kommende år opleve, at dækningsafgiften, som de betaler på deres erhvervsejendomme, stiger væsentligt på grund at stigende grundværdier. Hvor meget dækningsafgiften stiger, vides endnu ikke. For at kompensere virksomhederne for denne ekstra udgift, vil Gladsaxe Kommune fra 2026, hvor vi har de reelle tal, nedsætte dækningsafgiften, så indtægten ikke stiger for Gladsaxe Kommune, men samlet set er provenuneutral i forhold til niveauet i 2023. På den måde vil de stigende indtægter fra dækningsafgiften blive ført tilbage til er virksomhederne.

 

Hele budgetforliget for 2025-2028 og den samlede oversigt over anlægsinvesteringer de kommende 15 år er vedhæftet pressemeddelelsen.

Nøgleord

Kontakter

Borgmester Trine Græse, trine.graese@gladsaxe.dk eller 39 57 50 01
Kommunikationschef Ulla Baden, ulla.baden@gladsaxe.dk eller 22 76 56 22

Repræsentanter for forligspartierne:
Kristine Henriksen, Socialdemokratiet, kristine.henriksen@gladsaxe.dk eller 24 27 37 49
Astrid Søborg, Venstre, astrid.soeborg@gladsaxe.dk eller 28 14 65 44
Rebecca Plomin, Det Konservative Folkeparti, rebecca.plomin@gladsaxe.dk eller 21 16 47 21
Dorthe Wichmand Müller, Socialistisk Folkeparti, dorthe.wichmand.muller@gladsaxe.dk eller 28 83 97 96
Trine Henriksen, Enhedslisten, trine.henriksen@gladsaxe.dk eller 60 63 11 80
Christina Rittig Falkberg, Radikale Venstre, christina.rittig.falkberg@gladsaxe.dk eller 40 14 33 95
Suleman Naim, udenfor parti, suleman.naim@gladsaxe.dk eller 26 49 11 49
Susanne Damsgaard, Danmarksdemokraterne, susanne.damsgaard@gladsaxe.dk eller 61 68 28 61
Lars Abel, Moderaterne, lars.abel@gladsaxe.dk eller 40 30 30 75

Vedhæftede filer

Følg pressemeddelelser fra Gladsaxe Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Gladsaxe Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye