Nyt projekt skal demonstrere CO2-besparelser med biokul i byggematerialer
Teknologisk Institut står i spidsen for et nyt udviklingsprojekt, som skal undersøge muligheden for at opnå CO2-besparelser ved at anvende biokul i produktionen af letvægtsbeton. Samt hvordan biokul i spånplader kan bidrage til en sundere indendørs luftkvalitet.
Byggeindustrien står over for store udfordringer med at reducere sit CO2-aftryk, og derfor er der behov for nytænkning og innovation alle steder, hvor det er muligt. Med det afsæt har Teknologisk Institut fokus på mulighederne for anvendelse af biokul i byggematerialer i et nyt udviklingsprojekt, CHARBUILD, der udføres i samarbejde med Stiesdal SkyClean A/S, Leth Beton A/S og Kronospan ApS, og som er finansieret af INNO-CCUS-partnerskabet, støttet af Innovationsfonden.
Biokul lagrer CO2
Biokul er betegnelsen for kulstofbaserede materialer, der er produceret ved varmebehandling af organisk materiale, fx affaldsprodukter fra landbrug og skovbrug, som normalt bliver brændt af og afgiver CO2 til atmosfæren. Fordelen ved at omdanne affaldsprodukter til biokul ligger i dets evne til at binde og lagre CO2. Biokul er samtidig et kemisk stabilt materiale, der nedbrydes meget langsomt, hvilket gør det velegnet til bl.a. jordforbedring i landbruget, spildevandsbehandling og som komponent i byggematerialer.
- Projektet har til formål at demonstrere potentialet ved at anvende biokul som en essentiel komponent i byggematerialer. Dette vil ikke kun reducere CO2-aftrykket, men også spare på naturlige ressourcer og forbedre den indendørs luftkvalitet. I projektet vil vi specifikt undersøge brugen af biokul i letvægtsbeton og spånplader uden at gå på kompromis med kvaliteten, siger projektleder Nina Marie Sigvardsen, Teknologisk Institut.
Letvægtsbeton anvendes bredt i konstruktioner for at reducere vægten og forbedre isoleringsegenskaber.
- Ved at erstatte en del af betonens traditionelle tilslag af letvægtsklinker med biokul kan CO2-aftrykket reduceres markant, hvilket vil blive præciseret ved hjælp af en livscyklusanalyse. Forskning har desuden vist, at op til 20 procent af cementen i beton kan erstattes med biokul uden at kompromittere de mekaniske egenskaber, samtidig med at den termiske isolering forbedres, forklarer Nina Marie Sigvardsen.
Stort potentiale for CO2-besparelser i letvægtsbeton
Og der er da også stort potentiale i det nye projekt, for byggesektoren bidrager med cirka ti procent af Danmarks samlede CO2-udledning, svarende til omkring 6,3 millioner ton CO2-ækvivalenter i 2020. En udbredt anvendelse i Danmark af biokul i produktionen af vægelementer af letvægtsbeton kunne potentielt reducere disse udledninger med op til omtrent 35.000 ton om året.
Ved en global udbredelse af en sådan praksis vil potentialet for CO2-besparelser naturligvis være betydeligt større. I projektet vil der blive udført en livscyklusanalyse for at præcisere CO2-gevinsten, der kan opnås ved anvendelse af biokul som delmateriale i letvægtsbeton.
Forbedring af indendørs luftkvalitet
CHARBUILD-projektet har også fokus på spånplader, som anvendes bredt i byggeriet samt i fx møbler. Her ser forretningsleder Thue Trofod, Teknologisk Institut, også et interessant potentiale ved at anvende biokul.
- En stor udfordring ved spånplader er emissionen af formaldehyd, som stammer fra den type lim, der anvendes, og som er en skadelig flygtig organisk forbindelse (VOC). Her forventer vi, at biokul på grund af sin porøse struktur vil virke lidt som aktivt kul og kunne absorbere og binde formaldehyd og andre problematiske VOC’er fra luften og derved forbedre den indendørs luftkvalitet, siger Thue Trofod.
Aktiviteterne i CHARBUILD-projektet spænder fra laboratorieundersøgelser til industriel produktion af prototyper og dokumentation af materialernes egenskaber og miljøpåvirkninger. I projektet vil partnerne gennemføre test og validering af biokuls anvendelighed i industrielle produktionsprocesser hos Leth Beton og Kronospan. Ved projektets afslutning er målet at have demonstreret, at biokul med fordel kan anvendes som en komponent både i produktionen af letvægtsbeton og i spånplader.
FAKTA
Hvad er biokul?
Biokul er betegnelsen for kulstofbaserede materialer, der er produceret ved varmebehandling af organisk materiale ved høje temperaturer under iltfattige forhold. Selve processen betegnes som pyrolyse. I pyrolyseprocessen omdannes rundt regnet halvdelen af kulstoffet i restproduktet til biokul, mens den anden halvdel ender som pyrolysegas.
Biokul er et stabilt materiale, som kun nedbrydes meget langsomt, og den halvdel af kulstoffet, der bliver til biokul, er dermed effektivt fjernet fra atmosfæren. Materialet har en høj porøsitet og er kemisk stabilt, hvilket gør det velegnet til mange anvendelser, herunder som jordforbedringsmiddel i landbruget, til spildevandsbehandling og, hvad der afprøves i dette projekt, som komponent i byggematerialer, forklarer Nina Marie Sigvardsen, Teknologisk Institut.
Nøgleord
Kontakter
Yderligere oplysninger: Projektleder Nina Marie Sigvardsen, Teknologisk Institut, mail: nms@teknologisk.dk, mobil: 7220 1816
Billeder
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Danske virksomheder viser vejen for cirkulær elektronik20.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nye tiltag skal gøre det lettere at genbruge, reparere og genanvende elektronik.
Støjende emhætter skaber sundhedsrisiko i danske hjem19.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hver femte dansker slukker for emhætten på grund af støj, viser ny undersøgelse. Eksperter advarer mod øget farlig partikelforurening i køkkenet
Biobaseret bindemiddel til asfalt kan reducere CO2-udledning16.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Biobaserede restmaterialer fra halm eller træ har potentiale til at kunne erstatte fossil olie i bindemidlet bitumen og dermed reducere CO2-udledningen fra asfaltproduktion.
Røntgen og kunstig intelligens skal optimere fødevareproduktion10.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Avanceret røntgenbaseret 3D-billeddannelsesteknologi, kombineret med kunstig intelligens skal hjælpe med automation og kvalitetskontrol af komplekse emner og processer - i første omgang på danske slagterier.
Mindre producenter af plantebaserede fødevarer får hjælp til at gro2.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Skræddersyede udviklingsforløb sætter skub i danske SMV’ers produktion af sikre, smagfulde og kommercielt levedygtige plantebaserede fødevarer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum