Danmark blev ramt af menneskehedens største klimakatastrofe viser ny forskning
For første gang kan forskere nu konstatere at en 1.500 år gammel klimakatastrofe ramte Danmark. Måske førte krisen til opfindelsen af rugbrød.
I den nordiske mytologi begynder verdens undergang, Ragnarok, med en tre år lang vinter uden somre imellem – Fimbulvinteren.
Nu viser et nyt forskningsstudie fra Nationalmuseet, publiceret i Journal of Archaeological Science Reports, at myten kan have rod i en virkelig klimakatastrofe for 1.500 år siden, som også ramte Danmark og kan have udslettet en stor del af befolkningen.
”Mange har spekuleret i det, men for første gang kan vi nu påvise, at den måske allerstørste klimakatastrofe i menneskehedens historie påvirkede Danmark - katastrofalt,” siger Morten Fischer Mortensen, seniorforsker på Nationalmuseet.
I år 536 e.Kr. indhyllede det første af en række voldsomme vulkanudbrud kloden i et slør af aske og svovlgasser, som skærmede for solens stråler. Effekten er veldokumenteret i skriftlige kilder fra både Romerriget og Kina, hvor der berettes om en sol, som lyste blegt og koldt som månen, om korn som stod på marken uden at ville modne, og om mere end et år, hvor man ikke kunne se stjerner på himmelen.
Indtil nu har det været usikkert, hvorvidt klimakatastrofen overhovedet påvirkede livsvilkårene i Danmark. Men ved at studere årringene i mere end 100 stykker egetræ fra 500-tallet kan forskere fra Nationalmuseet nu for første gang påvise en voldsom påvirkning af vækstforholdene.
Særligt i tre somre mellem år 539 og 541 har træerne ingen vækst, som følge af et nyt voldsomt vulkanudbrud.
”Når træerne ikke kunne vokse, var der heller ikke var noget, som kunne vokse på markerne. I et samfund, hvor alle lever af landbrug, har det haft katastrofale konsekvenser. Det understøttes af andre studier, vi er i gang med. Her ser vi en voldsom tilbagegang i kornproduktionen, vi ser områder som simpelthen bliver forladt af mennesker, og skove som breder sig ud over de forladte marker,” siger Morten Fischer Mortensen og tilføjer:
”I Norge og Sverige mener forskere, at op mod halvdelen af befolkningen døde, og det er ikke utænkeligt, at det samme er sket i Danmark. Jeg får næsten kuldegysninger af at se disse små, smalle årringe, fordi jeg ved, hvor meget sorg, død og ulykke, de repræsenterer.”
Store guldfund ofret i perioden
Klimamodelleringer viser i samme periode en global temperaturnedgang på flere grader. På vores breddegrader er der formentlig en nedgang på mere end 3 grader.
Arkæologiske fund vidner også om nogle skelsættende år, da flere store guldfund som guldhornene, Vindelevskatten og Broholmskatten er nedgravet i denne periode, og i de efterfølgende århundreder optræder tidligere tiders massive smykker og guld kun ganske lidt. Det kan tyde på, at alt værdifuldt er blevet ofret i desperation til guderne for at få solen tilbage.
”Studiet gør os klogere på fortiden, men måske også på fremtiden. For hvordan reagerer mennesker i katastrofer som denne – førte det til krig eller større samfundsforandringer, og hvordan tilpassede man sig og overlevede katastrofen? Alt det håber vi at blive klogere på, for det er også relevant i dag, hvor klimaet ændrer sig, og vi kan få brug for at tilpasse os. Vi kan ikke forudsige, hvornår jorden igen udsættes for et voldsomt vulkanudbrud eller naturkatastrofer.”
Blev rugbrød opfundet efter katastrofen?
Hvad der fulgte i kølvandet på klimakatastrofen, og om den varslede en form for ragnarok i samfundet, er uvist, men et nyligt forskningsstudie fra Nationalmuseet viser, at landbruget i den efterfølgende tid i hvert fald øgede variationen af afgrøder og dermed sikrede en bedre fødevaresikkerhed.
Eksempelvis blev dyrkningen af rug i de efterfølgende århundreder mere og mere almindelig, formentligt fordi den er nøjsom og mindre solkrævende end andre kornsorter. På den måde bliver rug vores forsikring imod dårligere tider.
”Man kan spekulere i, om rugbrødet stammer fra denne periode, for historisk set er rug netop anvendt til brød. Det er da en interessant tanke, om vores kærlighed til rugbrød er født ud at en klimakrise,” siger Morten Fischer Mortensen.
Hvorvidt beskrivelsen af fimbulvinteren har rod i klimakatastrofen i 500-tallet vides ikke, men sammenfaldet er påfaldende.
”Sådan nogle myter kan jo sagtens være fri fantasi, men de kan også indeholde et ekko af sandhed fra en fjern fortid. Flere har spekuleret i, om Fimbulvinteren referer tilbage til klimakatastrofen i 500-tallet, og nu kan vi konstatere, at der er et stort match med det, vi kan påvise naturvidenskabeligt.”
Nøgleord
Kontakter
John Fhær Engedal NissenKommunikationsmedarbejderNationalmuseet
Tlf:41 20 68 49jni@natmus.dkMorten Fischer MortensenSeniorforsker
Tlf:41206173morten.fischer.mortensen@natmus.dkBilleder
Links
Nationalmuseet
Nationalmuseet er Danmarks kulturhistoriske hovedmuseum. Det ligger i Prinsens Palæ i København, hvor det har haft adresse siden 1849.
Nationalmuseet består foruden af besøgsstedet i København også af en forsknings-, samlings og bevaringsafdeling, der tager sig af konservering og bevaring af Danmarks kulturskatte samt forskning i både kulturhistoriske og naturvidenskabelige emner.
Der er 18 besøgssteder knyttet til Nationalmuseets organisation, som Rane Willerslev er direktør for.
Følg pressemeddelelser fra Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Unge håndværkere gøres til fremtidens klimahelte22.10.2024 09:12:49 CEST | Pressemeddelelse
Vi kender i virkeligheden allerede nogle af svarene på klimaudfordringerne – de skal findes i vores gamle kulturhistoriske materialer og arbejdsmetoder. Med dem skal unge håndværkere gøres til fremtidens klimahelte.
Daniel Thorleifsen modtager Nationalmuseets jubilæumsmedalje8.10.2024 17:51:19 CEST | Pressemeddelelse
Direktør for Grønlands Nationalmuseum og Arkiv modtager Nationalmuseets jubilæumsmedalje i sølv som tak for at udvikle samarbejdet mellem de to museer. Overrækkelsen fandt sted i går til Forskningens Aften.
Nationalmuseet eksperimenterer med leg17.9.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt forskningsprogram undersøger og afprøver legende tilgange i Nationalmuseets udstillinger og aktiviteter. Programmet er støttet af LEGO Fonden og vil resultere i en masse eksperimenter for både børn og voksne, som giver viden om legens muligheder i en museumskontekst.
Rekordmange besøgende på Nationalmuseet16.8.2024 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Efter årets første syv måneder, har Nationalmuseet endnu flere besøgende end samme tidspunkt sidste år, der ellers var rekordåret. Det viser, at kultur og historie stadig fylder, siger museets direktør Rane Willerslev.
Nationalmuseets forskere vil udvikle bæredygtigt plastik fra affald13.7.2024 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Inspirationen stammer fra de allerførste plastikopskrifter fra 1920’erne, hvor træ var råstoffet og ikke fossile brændstoffer som i dag. Men i stedet for at fælde skove vil forskerne udnytte papirskrald.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum