Uddannelses- og Forskningsministeriet

Nye initiativer skal give bedre vilkår for studerende med funktionsnedsættelser

Del

Styrket vejledning og oprettelsen af et nyt videnscenter for inkluderende læringsmiljøer skal give bedre vilkår for studerende med funktionsnedsættelser. Det er partierne i forligskredsen bag universitetsreformen blevet enige om.

Styrkede tilbud i Studievalg Danmark om målrettede vejledningstilbud til uddannelsessøgende med funktionsnedsættelser og workshops om overgangen til videregående uddannelser. Det er nogle af de tiltag, som partierne bag universitetsreformen har besluttet at iværksætte for at forbedre forholdene for studerende med funktionsnedsættelser.

 
Derudover har partierne besluttet, at Studenterrådgivningen skal have en ny videnscenterfunktion, som skal være med til at styrke og videreudvikle inkluderende læringsmiljøer. Det skal bl.a. ske ved at skabe værktøjer og koncepter, der skal give studerende med funktionsnedsættelser bedre rammer for læring under studiet, således at de bedre kan deltage i undervisningen på lige vilkår med de øvrige studerende. Det kan for eksempel være ved, at underviserne understøttes i, hvordan de kan bidrage til at skabe gode praktiske rammer om undervisningen, så de studerende kan gøre bedst brug af deres hjælpemidler.


De nye tiltag kommer på baggrund af en række anbefalinger fra den arbejdsgruppe, der blev nedsat i forbindelse med indgåelsen af universitetsreformen. Arbejdsgruppen blev bedt om at komme med anbefalinger til udmøntning af de 10 mio. kr. årligt, der blev afsat til at forbedre vilkårene for studerende med funktionsnedsættelser. Arbejdsgruppen har blandt andet bestået af repræsentanter fra de forskellige videregående uddannelsesinstitutioner, studenterorganisationer, Danske Handicaporganisationer og Sammenslutningen af Unge med Handicap.

Læs Anbefalinger vedr. bedre forhold for studerende med funktionsnedsættelser 

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger:
- Jeg er enormt tilfreds med, at vi nu gør det nemmere for studerende med en funktionsnedsættelse at få mere støtte og vejledning, når de står over for at skulle træffe et uddannelsesvalg. Samtidig går vi i gang med at opbygge og indsamle mere viden om, hvordan vi kan gøre det nemmere for de studerende at deltage i undervisningen på lige fod med deres medstuderende. Med dagens aftale bevæger vi os et vigtigt skridt mod at sikre, at studerende med funktionsnedsættelser får de bedste forudsætninger for at kunne gribe de muligheder, som en videregående uddannelse giver.

Jesper Petersen, Socialdemokratiet, siger:
- Det er rigtig positivt, at vi med de afsatte midler kan skabe fremskridt for studerende med en funktionsnedsættelse. Brugen af pengene følger anbefalingerne fra bl.a. studerende og handicaporganisationer, og jeg håber, flere vil gennemføre og få en bedre studietid i takt med, at tiltagene får effekt. 


Heidi Bank, uddannelsesordfører, Venstre siger:
- I Venstre er vi glade for aftalen, der gør det lettere for studerende med en funktionsnedsættelse at få støtte og vejledning på deres uddannelse - og ikke mindst når de unge skal starte på en ny uddannelse. For i dag er det sådan, at for mange møder unødvendige barrierer, når de skal deltage i undervisningen og derfor har sværere ved at gennemføre deres uddannelse. Det er selvsagt ikke holdbart. Vi ønsker jo, at de unge skal trives, og at de får oplevelsen af at lykkes. Nu får vi bl.a. styrket Studenterrådgivningen, ligesom vi med aftalen sikrer bedre vejledning og støtte i overgangen til studielivet. Det er rigtig positivt.

Marlene Harpsøe, uddannelsesordfører, Danmarksdemokraterne siger:
- Jeg er stolt over, at denne aftale nu bliver en realitet. Det var Danmarksdemokraterne, der i sin tid foreslog, at vi i højere grad skulle støtte studerende med funktionsnedsættelser i at komme videre på deres drømmeuddannelser. Vi mener, at Danmark bliver et rigere land, når vi sikrer de bedste forudsætninger for, at alle slags studerende kan gribe de muligheder, som en videregående uddannelse giver.

Sofie Lippert, uddannelsesordfører, Socialistisk Folkeparti siger:
- De her initiativer vil sikre, at viden om livet som studerende med funktionsnedsættelser når både de kommende studerende og alle uddannelsesinstitutioner. Det er meget vigtige skridt på vejen til at give unge med funktionsnedsættelser samme adgang til uddannelse som alle andre. Vi er dog langt fra i mål. Både vilkårene for SPS og mulighederne for at tage studiet i eget tempo er alt for dårlige i dag. Det må være næste punkt på dagsordenen!

Sandra Elisabeth Skalvig, uddannelsesordfører, Liberal Alliance siger:
- At skabe bedre vilkår for personer med funktionsnedsættelser er en vigtig opgave. Derfor er vi i Liberal Alliance glade for, at vi med universitetsreformen foretager vigtige ændringer på området, som vil gøre en forskel for dem, der har brug for ekstra støtte i uddannelsessystemet. Vi er især tilfredse med, at vi styrker den vejledende indsats for studerende med funktionsnedsættelser inden, de søger optagelse på studie, da det særligt er i overgangen til den videregående uddannelse, at mange oplever udfordringer. Hermed sætter vi ind på et afgørende tidspunkt, hvor vi kan være med til at gøre en reel positiv forskel.

Lise Bertelsen, uddannelsesordfører, Det Konservative Folkeparti siger:
- Jeg er glad for, at studerende med funktionsnedsættelse nu får mere støtte og vejledning i forhold til uddannelsesvalg, og at der bliver skabt bedre rammer for, at de kan deltage i undervisningen på lige fod med de øvrige studerende. 

Fakta

  • Med den politiske aftale om reform af universitetsuddannelserne i Danmark blev der afsat 10 mio. kroner årligt til at forbedre vilkårene for studerende med funktionsnedsættelser.

  • I den forbindelse fik en tidligere nedsat arbejdsgruppe til opgave at komme med anbefalinger til udmøntning af de 10 mio. kr. årligt. Midlerne er afsat fra 2025 i forbindelse med reformen for at understøtte indsatsen for bedre forhold for studerende med funktionsnedsættelser.

  • Arbejdsgruppen for studerende med funktionsnedsættelser har bestået af repræsentanter fra de videregående uddannelsesinstitutioner, studenterorganisationerne, Danske Handicaporganisationer, Sammenslutningen af Unge med Handicap, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet samt Uddannelses- og Forskningsstyrelsen, der også har været formand for arbejdsgruppen.

  • Forligskredsen bag reformen består af regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), SF, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti.

  • Ud af beløbet på de 10 mio. kroner går 2 mio. kroner til Studievalg Danmark, mens 8 mio. kroner går til Studenterrådgivningen.


For yderligere oplysninger:
Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller mail: presse@ufm.dk.

Følg pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye