TUBA

Skriveskole styrker unge fra familier med misbrug: Vi skriver for at blive hørt

Del

Det kan være frigørende at finde sin stemme gennem litteratur, når ens opvækst har været præget af tavshed og tabu. På TUBAs Skriveskole får unge fra misbrugsramte familier hjælp til at finde et sted at stå i egen fortælling. Nu udkommer 19 unges tekster i antologien POV.

Den dag Far blev vanvittig blev jeg voksen

Den dag Far blev vanvittig var jeg to uger fra studenterhuen

Den dag Far blev vanvittig måtte jeg tale på vegne af min mor

Sådan skriver Barbara Weile i digtet Den dag min far blev vanvittig. Digtet er en del af antologien POV, en samling af digte, breve, erindringer, noter og anekdoter fra 19 unge, der er vokset op i hjem med misbrug.

”Jeg skriver på den tavshed, der har hersket så meget i mig. Jeg skriver med alle de ord, jeg aldrig brugte og turde sige højt, og i den forstand har det sat mig fri til at finde en stemme gennem skriften,” fortæller Barbara.  

PÅ TUBAs skriveskole har ordet været frit for de unge, og det har givet 19 forskellige, unikke synsvinkler og fortællinger. Teksterne kommer omkring temaer som dysfunktionelle familiedynamikker, tavshedskultur, usikkerheder om egen seksualitet og følelser som rodløshed, usikkerhed, afsavn og tomhed.

En vej ud af tavsheden

Det er femte år i træk, TUBA udgiver en antologi. Tanken bag skriveskolen er at give en stemme til de unge, som ofte er gået tavse igennem en opvækst, hvor deres behov og stemmer er druknet i de voksnes larm og støj. På skriveskolen får de unge mulighed for at eksperimentere med deres stemme – og igennem teksten finde en vej ud af tavsheden.

”Skriveskolen bliver en øjenåbner for mange unge. De får en bevidsthed om, at en svær opvækst ikke kun medfører benspænd, handicaps og andre ulykkeligheder, men også er en styrke og et kunstnerisk forspring,” fortæller Christina Thiemer, der ud over sit job som publikumschef på Copenhagen Contemporary, også leder skriveskolen i samarbejde med Jeppe Berg Sandvej, projektleder i TUBA.

At det skrevne ord kan blive en kilde til at få alt det indestængte ud og genfinde sin stemme, bekræfter Maria Krath, som også har gået på skriveskolen.

”Det har styrket mit selvværd at skrive, fordi jeg skriver mig ud af skyggerne. Jeg skriver min historie, mine tanker og mine følelser – sådan som JEG oplevede og oplever dem. Det er ret unikt at give ordene lov til at stå der, sort på hvidt,” fortæller Maria.

POV kan findes på hylderne i boghandlen Thiemers Magasin på Vesterbro i København eller købes på TUBAs hjemmeside www.tuba.dk. Alt salget fra bogen går til TUBAs arbejde med unge fra familier med misbrugsproblemer.

Nøgleord

Kontakter

Links

TUBAs Skriveskole

Skriveskolen er et længere forløb, hvor 10 unge mellem 18-35 år med tilknytning til TUBA får mulighed for at udvikle deres talent for at skrive. I år har man som noget nyt oprettet et fortsætterhold, hvor unge, der tidligere har deltaget på skriveskolen, også har deltaget.

Skriveskolen blev til i samarbejde med Forlaget Gyldendal i 2019, efter at TUBA på en forfatterworkshop på TUBAs årlige sommerhøjskole fik øje på de unges litterære talent.

I undervisningen indgår der en skriveworkshop og et forlagsbesøg hos Gyldendal samt inspirationsbesøg af forfattere og andre oplægsholdere, der arbejder professionelt med skrivning og litteratur. Der er optagelse på skriveforløbet. Undervejs er der også en terapeut fra TUBA med som medunderviser, så de unge, der har behov for at bearbejde indtryk og tidligere erfaringer kan få mulighed for det.

Skolen er finansieret af fondsmidler. 

Det er muligt at få et indblik i skriveskolen ved at lytte til podcasten i to dele, Man kan skrive om alt, der tager udgangspunkt i holdet fra årgang 21/22. Den kan findes på diverse podcasttjenester.

Fakta om de unge og om TUBA

Det er svært at sige præcist, hvor mange børn og unge der vokser op i familier med misbrug. Især fordi misbruget i mange familier foregår bag lukkede døre og holdes skjult for omverdenen. Sundhedsstyrelsen estimerer dog, at op mod 109.000 børn mellem 0-18 år lever i familier med aktive alkoholmisbrug.

TUBA tilbyder gratis terapi og rådgivning til unge, der er børn af alkohol- eller stofmisbrugere. TUBA har 33 afdelinger fordelt rundt i landet.

Hvert åt hjælper organisationen ca. 3.000 unge fra familier ramt af misbrugsproblemer. 

Følg pressemeddelelser fra TUBA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra TUBA

March mod Ensomhed går Danmark rundt for at bryde tabuet om ensomhed og en opvækst i en familie med misbrug1.8.2024 06:00:00 CEST | Nyhed

Der er emner, der er svære at tale om. Ensomhed og en opvækst med forældre, der drikker, er to af dem. Det vil Patrick Cakirli og Martin Lærke Sørensen ændre på. Fra august til oktober går de gennem Danmark for at sætte fokus på ensomhed og samle ind til Ensomhed Danmarks Landsindsamling. I år støtter indsamlingen organisationen TUBA, der tilbyder terapi og rådgivning til børn og unge opvokset i familier med alkohol- og stofmisbrug.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye