Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen

Forbud mod ældre brændeovne: Nu er de nye regler for brændeovne klar

Del

Det skal være slut med ældre og forurenende brændeovne i landets hovedstad. Efter en høringsrunde har politikerne på Københavns Rådhus nu godkendt et nyt forskrift, som forventes at få betydning for 3.200 brændeovnsejere i byen.

København
København Ursula Bach Københavns Kommune

Luftforureningen i København har mange store og små årsager.

En af dem er de ældre brændeovne og pejseindsatse, som der stadig findes en del af i byen. Særligt i kolonihaveområder uden fjernvarme er der mange brændeovne af ældre dato, som ikke er blevet udskiftet eller sløjfet helt.

Det skal en ny forskrift for brændeovne gøre op med. Forskriften er nu godkendt politisk og forventes at kunne træde i kraft i løbet af efteråret 2024.

Den indeholder blandt andet krav om, at ældre brændeovne og pejseindsatse fra før 2008 skal udskiftes eller sløjfes, da de udleder op mod 5-10 gange så mange partikler per kilo brænde som nye ovne.

Forbuddet skal være med til at nedbringe den lokale luftforurening fra brændeovnene.

Omfatter også kolonihaver
Antallet af brændeovne har ganske vist været nedadgående, men forvaltningen vurderer, at den nye forskrift vil komme til at påvirke i alt 3.200 brændeovnsejere i Københavns Kommune.

Den nye forskrift kommer også til at omfatte byens kolonihaver og husbåde. Det skyldes, at 99 % af byens husstande i dag er dækket af fjernvarmenettet, og at kolonihaverne og husbådene derfor ikke kan undtages.

Udgangspunktet for den nye forskrift er en ny bekendtgørelse, som gør det muligt for kommunerne at kræve, at ældre brændeovne og pejseindsatse installeret før den 1. juni 2008 skal udskiftes eller sløjfes helt, hvis boligen ligger i et område med kollektiv varmeforsyning.

Direkte besked til brændeovnsejere
Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg har nu sagt god for den nye forskrift, som dog også skal til behandling i Borgerrepræsentationen, inden den kan træde i kraft.

Kommunen vil efterfølgende via egne kanaler informere om, hvordan man som brændeovnsejer skal forholde sig.

Også byens skorstensfejere vil være behjælpelige med information om, hvad man kan gøre, hvis man har en ældre brændeovn. Teknik- og Miljøforvaltningen forventer ikke at føre et opsøgende tilsyn, så ansvaret kommer i høj grad til at være hos brændeovnsejerne selv.

Teknik- og Miljøborgmester Line Barfod (El.) siger:
”Luftforurening er et kæmpe problem i en storby som København og har mange årsager. En stor del er udefrakommende, men hvis vi ønsker ren luft i vores by, så er vi også nødt til at gøre brug af alle de muligheder, vi selv har – også dem, som måske kun batter lokalt. Et af de mulige tiltag er et forbud mod ældre brændeovne, hvilket vil få betydning for den lokale luftforurening. Jeg håber, at man vil se det som en lejlighed til at overveje, om tiden ikke er moden til at skifte til en mere miljøvenlig varmekilde.”

Sundheds- og Omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) siger:
”Vi kan ikke undgå den luftforurening, som blæser til København fra udlandet, men vi kan fjerne den forurening, vi selv skaber. Og her er det helt oplagt at få nedlagt de ældste og mest forurenende brændeovne. Alt for mange københavnere bliver syge og dør for tidligt som følge af sundhedsskadelig luft, ligesom der nu er tegn på, at luftforurening også kan forringe mænds fertilitet. Jeg oplever, at der på rådhuset er bredt fokus på at sikre renere luft i byen, og jeg håber på, at borgerrepræsentationen nu vil benytte lejligheden til at tage et vigtigt skridt fremad,” siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).

Forskriften blev første gang behandlet politisk i foråret 2024. Siden har der været gennemført en høringsrunde, som indbragte 20 høringssvar.

Nøgleord

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen

Hovedstadsborgmestre: Ny rapport viser, hvad der skal til for at sikre København mod stormflod5.9.2024 06:45:00 CEST | Pressemeddelelse

En netop offentliggjort rapport fra Sund & Bælt viser, hvordan København og nabokommunerne bedst muligt sikrer sig mod en kommende stormflod. Rapporten viser, hvor omfattende værn der skal til, for at byen bliver sikret 100 %. At sikre hovedstaden mod stormflod er ikke billigt. Der er behov for, at vi står sammen og finder på fælles løsninger, lyder det fra fire borgmestre fra de udsatte kystkommuner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye