Aldrig værre:  8 ud af 10 børn ikke udredt til tiden

Del

Børn og unges ret til udredning i psykiatrien findes kun på papiret. Nye tal viser, at 8 ud af 10 børn og unge ventede for længe i andet kvartal af i år. ”Det er 4.700 børn og unges liv, der er sat på pause. Risikoen for, at deres situation bliver mere alvorlig i ventetiden, er stor. Hvor er regeringen?”, spørger Psykiatrifondens direktør Marianne Skjold.

Søjlediagram over overholdelse af udredningsretten i psykiatrien
På landsplan bliver 81 procent af de børn og unge, der venter på udredning i psykiatrien, ikke udredt inden for de 30 dage, de har ret til. Kilde: Sundhedsdatastyrelsen Psykiatrifonden

8 ud af 10 børn og unge med brug for hjælp i psykiatrien blev ikke udredt inden for de lovbestemte 30 dage i andet kvartal af i år. Det viser nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen.  I første halvdel af 2024 er 4.700 børn og unge med andre ord ikke blevet udredt til tiden. Det svarer til mere end 220 hele folkeskoleklasser.  

Udviklingen har været grel i flere år, og i årets første kvartal lød antallet af forløb, hvor udredningsretten ikke blev overholdt, på 69 procent, altså knap 7 ud af 10 børn. Siden er udviklingen kun blevet værre, og nu viser de seneste tal, at 81 procent af de børn og unge, der er henvist til udredning for deres psykiske vanskeligheder, ventede for længe. Og det er gennemsnittet på landsplan. I to regioner er tallene endnu højere, nemlig 88 procent i Region Hovedstaden og 89 procent i Region Midtjylland.

Vil sikre rettidig behandling til børn og unge 
”Det er 4.700 børn og unges liv, der er sat på pause. Risikoen for, at deres situation bliver mere alvorlig i ventetiden, er stor. Hvor er regeringen?”, spørger Psykiatrifondens direktør Marianne Skjold. 

Hvis regeringen vil hjælpe her og nu, så skal man udnytte den kapacitet, der er i det private, langt bedre, mener hun.  

”Psykiatrifonden har tidligere præsenteret sundhedsminister Sophie Løhde, V, for en plan for, hvordan man kan sikre rettidig behandling af børn og ung. I lyset af den dårlige udvikling håber jeg, at hun vil tage et ekstra kig på den”, siger Marianne Skjold. 

Planen kan læses her: Redningsplan for børne- og ungdomspsykiatrien 

Og at der er brug for handling nu, viser de nye tal tydeligt: Når børn og unge i psykiatrien ikke bliver udredt til tiden, skyldes det i 90% af tilfældene manglende kapacitet.  

Nøgleord

Kontakter

Billeder

På landsplan bliver 81 procent af de børn og unge, der venter på udredning i psykiatrien, ikke udredt inden for de 30 dage, de har ret til. Kilde: Sundhedsdatastyrelsen
På landsplan bliver 81 procent af de børn og unge, der venter på udredning i psykiatrien, ikke udredt inden for de 30 dage, de har ret til. Kilde: Sundhedsdatastyrelsen
Psykiatrifonden
Download
Direktør i Psykiatrifonden Marianne Skjold
Direktør i Psykiatrifonden Marianne Skjold
Louise Neupert Psykiatrifonden
Download

Følg pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

Psykiatrifonden på Ungdommens Folkemøde: Chatrådgivning, humørtavle og åbenhed3.9.2024 13:38:42 CEST | Pressemeddelelse

Find Psykiatrifonden i ’Trivselsteltet’ på Ungdommens Folkemøde den 4. og 5. september i Valbyparken. På humørtavlen i teltet kan de unge sætte klistermærker op, som viser, hvordan humøret har det: ”Glad”, ”Zen”, ”Okay”, ”Sensitiv”, ”Angst” eller ”Trist”. I teltet kan du også møde Psykiatrifondens chatrådgivere. Det hele handler om, at det er ok at vise, hvordan du har det, og at du aldrig er alene med en følelse.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye