Agria Dyreforsikring

Når de 9 liv udfordres: Se hjemmets 10 største farer for katten

Del

Nok siger man, at katten har 9 liv, men alene i dit hjem er der langt flere ting, der kan udgøre en risiko for kattens liv og trivsel. Her får du 10 farer og gode råd til at gøre dit hjem ”kattesikkert”.

Katte er nysgerrige af natur, og myten om dens ni liv er stærkt overdrevet - hvis du kigger dit hjem efter i krogene, er der måske langt flere ting, der kan udgøre en risiko for dens liv og trivsel.
Katte er nysgerrige af natur, og myten om dens ni liv er stærkt overdrevet - hvis du kigger dit hjem efter i krogene, er der måske langt flere ting, der kan udgøre en risiko for dens liv og trivsel. Agria.dk

1. Giftige planter: Mange af vores potteplanter er giftige eller har en plantesaft, der virker irriterende på huden i kattens mund og svælg. Nogle af de mest almindelige giftige potteplanter er liljer, liljekonval, julestjerne og nerie. Afskårne blomster kan dog også udgøre en risiko: Selv om de ikke i sig selv er giftige, er de ofte blevet behandlet med kemiske konserveringsmidler. Tilplant evt. en potte med katteurt – måske kan det holde katten ude af dine andre potteplanter, men stil for en sikkerheds skyld altid giftige planter udenfor kattens rækkevidde.

2. Løse genstande, garn og gavebånd: Undgå at lade små, løse genstande ligge fremme, f.eks. legetøj i den størrelse, som katten nemt kan sluge. Det samme gælder faktisk for både gavebånd og garn – undlad at lade gavebånd, strikketøj og garnnøgler ligge frit tilgængeligt, for det er alt sammen ting, katten vil elske at lege med, men det kan nemt forårsage både kvælning og tarmblokering, hvis katten sluger det.

3. Persiennesnore: Persiennesnore kan være farlige, hvis katten bider i dem eller leger med dem og bliver viklet ind i snoretrækket. Spænd persiennesnore fast på en holder i vindueskarmen, så de er knap så fristende for kattepoter.

4. Rengøringsmidler og kemikalier: Her gælder samme regler som for små børn: Alle kemikalier, rengøringsmidler og plantegifte (inklusive medicin) skal opbevares utilgængeligt for katte. Overvej at sætte børnesikring på skabe og skuffer, der indeholder den slags.

5. Vinduer og altaner: Tommelfingerreglen "kan hovedet gå igennem, går katten igennem” er god at bruge, når det kommer til åbne vinduer og altaner. Katte er nysgerrige og kan hoppe eller falde ud af vinduer og ned fra altaner. Sørg for at sikre dem med skærme eller net, så katten ikke kan komme ud.

6. Åben ild, stearinlys og pejs: Mange nysgerrige katte har fået svedet sine knurhår. Men der er også eksempler på kattehaler, der antændes af f.eks. gnister fra pejsen, hvorefter den løber ind under sengen i panik – det har potentiale til at udvikle sig til en større brand.

7. Kogeplader og ovn: Kogeplader udgør en stor risiko for nysgerrige kattepoter, så forsøg evt. at lære din kat, at køkkenbordet er forbudt område, og efterlad aldrig katten alene i køkkenet, når kogepladerne stadig er varme. Sæt evt. en gryde med koldt vand på de slukkede, stadig varme kogeplader. Og sørg for at slukke og lukke ovnen efter brug: En beskyttet, varm og mørk hule som en ovn kan hurtigt blive kattens foretrukne hvileplads.

8. Badekar, havebassin og toiletkumme: Selv om katte generelt ikke er særligt glade for vand, kan nysgerrigheden alligevel få overtaget. Undgå at lade katte være alene i nærheden af havebassiner eller fyldte badekar, og har du en killing i huset, så husk også at slå toiletbrættet ned – falder en killing ned i kummen, kan den have meget svært ved at komme op.

9. Vaskemaskine og tørretumbler: Flere af husets husholdningsapparater, som f.eks. vaskemaskine eller tørretumbler kan udgøre en dødsfælde for din katte. Hvis du lader lågen forblive åben, kan katten finde en beskyttet, mørk hule, hvor den kan ligge blødt i ejerens tøj, og det er desværre nemt at overse katten. Så kontroller derfor altid både vaskemaskinen og tørretumbleren, før du tænder dem, eller hold altid maskinernes låger lukkede.

10. Andre farer for katte i hjemmet: Vær opmærksom på pc´er og tunge genstande, som katten vil kunne trække ned vha. hængende kabler. Det samme gælder åbne døre, der kan smække ved gennemtræk, samt drikkeglas og opbevaringsglas, der kan væltes ned fra hylder og bordkanter – glasskårene kan betyde alvorlige skader for kattepoter. Overvej desuden at holde døre til potentielt farlige rum lukkede, så du forhindrer katten i at få adgang til f.eks. vaskerum, garage eller skur.

Dette er generelle retningslinjer, og der kan være andre specifikke forholdsregler, du bør tage baseret på dit eget hjem og din kats adfærd, så vær opmærksom og hold øje med katten for at sikre, at den ikke kommer i farlige situationer.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Katte er nysgerrige af natur, og myten om dens ni liv er stærkt overdrevet - hvis du kigger dit hjem efter i krogene, er der måske langt flere ting, der kan udgøre en risiko for dens liv og trivsel.
Katte er nysgerrige af natur, og myten om dens ni liv er stærkt overdrevet - hvis du kigger dit hjem efter i krogene, er der måske langt flere ting, der kan udgøre en risiko for dens liv og trivsel.
Agria.dk
Download

Links

Om Agria Dyreforsikring

Agria Dyreforsikring er specialist i dyreforsikringer gennem mere end 130 år og skal, med specialistkundskab og engagement, udvikle og sælge tryghed for dyr og mennesker. Agria Dyreforsikring i Danmark tilbyder fleksible forsikringer til heste, hunde, katte og andre smådyr som for eksempel gnavere, miniature grise, reptiler og racefugle. De fleste af virksomhedens medarbejdere er selv dyreejere, og sammen med dyreejerorganisationer og dyrlæger er Agria med til at udvikle dyrehold, dyrehelbred og bidrager til veterinærmedicinsk forskning. Agria Dyreforsikring er en filial af Försäkringsaktiebolaget Agria (publ) (Agria Djurförsäkring). Ud over Danmark har Agria også virksomhed i Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Frankrig, Irland og England.

Følg pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye