Markedsuro gav bølgeskvulp til aktier og medvind til obligationer
De finansielle markeder blev vækket af sommerdvalen, da den japanske centralbank i slutningen af juli annoncerede en betydeligt større rentestigning end forventet. Derefter begyndte økonomiske nøgletal at skabe tvivl om hastigheden i amerikansk økonomi. Det gav store kursudsving på aktiemarkederne, mens obligationer fik medvind af udsigten til lavere renter.
Den japanske renteforhøjelse skabte uro på aktiemarkederne, og de første uger af august var præget af store kursudsving. Sidst på måneden rettede markederne sig dog en hel del, selvom centrale nøgletal for den amerikanske økonomi kunne tolkes i retning af, at økonomien er ved at gå ned i gear. Udsigten til lavere renter som følge af en eventuel økonomisk afdæmpning lagde således i nogen grad en bund under aktiemarkederne.
Forløbet har ramt de forskellige kategorier af fonde forskelligt. Selvom en del af tabet fra månedens begyndelse blev hentet hjem igen, endte de nordamerikanske fonde med et svagt negativt afkast på 0,1 pct. Værre gik det for aktiefonde med investeringer i emerging markets og Asien, hvor månedsafkastene svingede mellem -0,33 og -1,58 pct. De europæiske aktier slap dog mere nådigt fra uroen. Her slog specielt udsigten til lavere renter positivt igennem, og fonde med fokus på Norden og Europa generelt udviste afkast på henholdsvis 2,5 og 1,4 pct.
I modsætning til aktiefonde havde obligationsfondene over en bred kam medvind i august som følge af udsigten til rentefald. Alle kategorier af obligationsfonde udviste positive afkast. Bedst er det gået for fonde, der investerer i mellemlange og lange obligationer, hvor lavere renter påvirker kursen mest i positiv retning.
”Set med investorøjne er udviklingen i august et typeeksempel på, hvorfor det kan betale sig at sprede sine investeringer over flere forskellige typer af aktiver. Det er meget vanskeligt at sige noget om, hvad skift i forventninger kan betyde for en enkelt investering, men er der spredning i investeringerne vil usikkerheden om afkastet altid være mindre,” siger investeringschef Kåre Valgreen, Investering & Opsparing i Finans Danmark.
Danske fonde, der investerer i danske obligationer, har haft et rigtig godt år. Til og med august har investorerne netto investeret for mere end 10 mia. kr. i disse fonde. Det er ikke set højere siden 2019. Samtidig har der været et frasalg af fonde med fokus på udenlandske obligationer.
”Der er næppe tvivl om, at de høje renter har øget interessen for at investere i obligationer, og foreløbig ser det ud til at have været en god ide. Det har i hvert fald været mere indbringende end at lade penge stå kontant det seneste års tid. Interessen for danske obligationer er uden tvivl også styrket som følge af danske realkreditobligationers høje kreditkvalitet, men også det forhold, at de rummer et godt kurspotentiale, når der er udsigt til rentefald,” siger Kåre Valgreen.
Læs hele nyheden her
Finans Danmark
Finans Danmark er interesse- og arbejdsgiverorganisation for penge- og realkreditinstitutter, kapitalforvaltere, børsmæglere, investeringsfonde, samt datacentraler, it- og fintechvirksomheder i den finansielle sektor.
Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark
Danskere kærlighedssvindles for stadig flere penge10.10.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
De leder efter kærlighed men mister i stedet deres opsparing. Og mens antallet af ofre for den såkaldte kærlighedssvindel er nogenlunde konstant, så er beløbet, der bliver stjålet, fordoblet siden anden halvdel af 2023. Det viser nye tal fra Finans Danmark.
Flere men rekorddyre huse til salg9.10.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nu er der både gode og mindre gode nyheder for dem, der er i markedet for et nyt hus. Den gode nyhed er, at der er flere huse at vælge imellem sammenlignet med sidste år. Den mindre gode nyhed er, at husene er blevet dyrere. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark.
Arbejdsgivere og arbejdstagere advarer: Forkortelse af finansbacheloruddannelsen må ikke forringe kvaliteten8.10.2024 14:09:08 CEST | Pressemeddelelse
Der er positive takter i regeringens uddannelsesreform, men planerne om at forkorte professionsbacheloruddannelserne risikerer at gå ud over den meget velfungerende finansbacheloruddannelse, som der en stigende efterspørgsel på fra både de studerende og erhvervslivet. Det må ikke gå ud over kvalitet og videreuddannelsesmuligheder, lyder det fra organisationer på tværs af det finansielle område.
Ændring af bekendtgørelse om grundkursus for bestyrelsesmedlemmer8.10.2024 13:30:00 CEST | Nyhed
Finans Danmark har afgivet høringssvar til Finanstilsynet.
Ændring af visse love på Erhvervsministeriets område8.10.2024 13:00:00 CEST | Nyhed
Finans Danmark har afgivet høringssvar til Erhvervsministeriet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum