Ny metode til analyse af fingeraftryk har store perspektiver
Overlappende og svage fingeraftryk er svære at bruge som bevis i straffesager. Nyt studie løser problemet og giver samtidig håb om, at de kemiske rester i fingeraftrykket kan bruges til personprofilering.

Et forskningsmæssigt gennembrud gør det muligt at få langt mere ud af fingeraftryk som bevismateriale, end vi får i dag.
Et nyt studie fra Institut for Retsmedicin ved Aarhus Universitet analyserer som det første i verden fingeraftryk på gelatinehinder ved hjælp af kemisk billeddannelse. Det kan vise sig at blive afgørende i straffesager, hvor nuværende metoder ikke slår til.
Dansk Politi indsamler hyppigt fingeraftryk på gerningssteder ved hjælp af gelatinehinder. Hinderne er – i modsætning til tape – lette at bruge og velegnede til at løfte fingeraftryk fra skrøbelige overflader, som fx afskallende vægmaling, og krumme genstande som dørhåndtag.
Når aftrykkene er opsamlet, bliver de fotograferet digitalt, så de kan køres gennem fingeraftryksregistre. Men traditionel fotografering kan ikke adskille overlappende fingeraftryk, som ofte findes på gerningssteder. Meget svage aftryk er også problematiske. Derfor må en del fingeraftryk, som ellers ville kunne bidrage til et efterforskningsarbejde, desværre udgå.
Billedet viser, hvordan fingeraftryk på en gelatinehinde (A) skannes med DESI-MS. En meget tynd stråle af elektrisk ladede metanoldråber (ikke synlig) sprøjtes ned på overfladen af gelatinehinden (B). Hvor strålen rammer, frigives kemiske stoffer fra fingeraftrykket, hvorefter de suges videre ind i apparatet og måles (C). Ved at bevæge holderen (D), hvori gelatinehinden er monteret, meget langsomt (0.2 mm/s), skannes hele området med fingeraftryk med en opløselighed på 0,0025 mm – og det er tilstrækkeligt til at se detaljerne i fingeraftryksmønstret.
En tynd stråle opløsningsmiddel
En løsning kommer i det nye studie fra Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet, der netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Analytical Chemistry.
”Vi præsenterer en metode, som har potentiale til at kunne integreres i politiets traditionelle arbejdsgang. Hvis det sker, vil flere fingeraftryk fra gerningssteder kunne bruges og evalueres både visuelt og kemisk,” siger postdoc Kim Frisch, som står bag studiet.
Metoden er baseret på en teknik, der kaldes Desorption Electrospray Ionization Mass Spectrometry (DESI-MS) som kort sagt fungerer ved, at forskerne måler de kemiske forbindelser i fingeraftrykket på baggrund af deres masse.
”Vi sender en meget fin stråle opløsningsmiddel ud, som består af elektrisk ladede dråber af metanol – altså træsprit. Det frigiver og lader stofferne på overfladen af fingeraftrykket på gelatinehinden. Stofferne suges herefter ind i apparatet, hvor deres masser måles individuelt,” forklarer Kim Frisch.
DESI-MS blev opfundet for godt 20 år siden, og er udviklet til generel overfladeanalyse. I 2008 blev det vist, at teknikken kan bruges til kemisk billeddannelse af fingeraftryk på glasoverflader og tape.
”Men nu viser vi, at teknikken også kan anvendes til analyse af fingeraftryk opsamlet på gelatinehinder, som bruges af politiet i mange lande – heriblandt i Danmark. Det er analytisk kemi brugt i en retskemisk sammenhæng, og det har store perspektiver,” siger forskeren.
Fremkalder fingeraftryk hvor traditionel optisk billeddannelse fejler
Især overlappende fingeraftryk udgør en væsentlig udfordring for efterforskere, fordi de er svære at skille ad. Studiet viser, at den nye metode kan bruges til at adskille overlappende fingeraftryk (Figur 2) og til at forbedre svage fingeraftryk i situationer, hvor optisk billeddannelse fejler.
Indtil videre er metoden blevet testet på fingeraftryksløft konstrueret i laboratoriet, men forskerne er nu ved at teste metoden på fingeraftryk fra gerningssteder. Til formålet har de modtaget fingeraftryk indsamlet af Nationalt Kriminalteknisk Center (NKC), og på Institut for Retsmedicin er der store forhåbninger til resultatet.
Kan vi analysere os frem til køn, alder og madvaner?
Metoden er stadig under udvikling, og noget af det, forskerne nu vil fokusere mere på, er analysen af fingeraftrykkets kemiske sammensætning.
Et fingeraftryk er nemlig meget mere end et unikt mønster - det indeholder også en mængde kemiske forbindelser fra den person, der har sat aftrykket. De forbindelser er bl.a. naturlige fedtstoffer, aminosyrer og peptider udskilt fra huden. Men fingeraftrykket kan også indeholde nikotin, koffein, lægemidler, kosmetiske ingredienser og muligvis belastende forbindelser som glidecreme fra kondomer og sprængstoffer, der er blevet udskilt gennem huden eller har forurenet huden ved berøring.
Kemisk billeddannelse kan altså potentielt bruges til profilering af den person, der efterlod aftrykket.
Mange forskere rundt om i verden arbejder på at udvikle metoder til dette formål – og ikke kun ved hjælp af den teknik, der bruges på Institut for Retsmedicin i Aarhus. Der er eksempler i litteraturen på, at fingeraftryk kan afsløre, hvis folk har indtaget eller berørt misbrugsstoffer som fx kokain, cannabis og ayahuasca.
Der er også lavet studier med henblik på at bestemme personers køn, alder, og livsstilsfaktorer som kost, medicin og rygning ud fra deres fingeraftryk. Institut for Retsmedicin arbejder videre med studiet, som er støttet af Offerfonden og indtil videre har kørt i to et halvt år, i et forsøg på at få så meget ud af fingeraftryk som muligt.
Forskning med fokus på praktisk anvendelse
Forskningen foregår i tæt samarbejde med NKC under National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), fordi det er vigtigt, at arbejdet er rettet mod en praktisk anvendelse.
Indtil videre tyder resultaterne på, at metoden vil kunne bruges i praksis.
”Når politiet har indsamlet fingeraftryk på gerningsstedet, kan gelatinehinderne i princippet sendes til Institut for Retsmedicin, hvor vi skanner prøverne. Selve skanningen er dog en omstændig proces, der gør, at vi ikke ville kunne analysere prøver i hundredvis, som vi gør med fx blodprøver. Det er vores forventning, at metoden i fremtiden vil indgå som en specialanalyse og blive brugt i de mere alvorlige sager som fx drabssager og voldtægter,” siger Kim Frisch.
Kontakter
Postdoc Kim Frisch
Aarhus Universitet, Institut for Retsmedicin
Telefon: +45 87 16 75 45
E-mail: kfri@forens.au.dk
Billeder



Links
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse. Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab. Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Ny forskning giver bedre indblik i kroppens forsvar mod skadeligt hæmoglobin27.3.2025 14:04:54 CET | Pressemeddelelse
CD163 er måske ikke verdens mest spændende navn. Men bag det gemmer sig en af kroppens vigtigste forsvars-receptorer, som træder til når røde blodceller går i stykker og frigiver skadeligt hæmoglobin. Nu har forskere fra Aarhus Universitet som de første i verden kortlagt, hvordan CD163 arbejder.
Partnerskab for Børneforsknings forskningsprogram 2025 har stærkt fokus på små børns vilkår20.3.2025 10:12:41 CET | Pressemeddelelse
Partnerskab for Børneforskning annoncerer forskningsprogrammet for 2025, der blandt andet fokuserer på vilkår for børn i alderen 0-6 år. Der søges praksisnær forskning i samarbejde mellem forskningsinstitutioner, pædagogiske uddannelser og kommunal og pædagogisk praksis, med mulighed for at søge op til 6-8 mio. kr. Ansøgningsfrist er 16. september 2025.
Forskere finder mulig sammenhæng mellem medicinforbrug og uventede blodpropper17.3.2025 12:49:40 CET | Pressemeddelelse
Studie fra Aarhus Universitet kan være et skridt på vejen mod sikrere lægemidler uden alvorlige bivirkninger, vurderer forskere.
Studie finder intet bevis for sammenhæng mellem gravides sygdom og autisme17.3.2025 12:07:47 CET | Pressemeddelelse
Moders sygdom under graviditet har længe været mistænkt for at øge risikoen for autisme hos barnet, men nyt internationalt studie - baseret på danske sundhedsdata - kan ifølge forsker give ro i sindet hos mange kommede mødre.
Usikkerhed kan forstærke følelsen af smerte14.3.2025 14:42:43 CET | Pressemeddelelse
Et nyt studie fra Aarhus Universitet viser, at når hjernen ikke ved, hvad den kan forvente, oplever vi smerten som værre. Studiet kan være med til at udvikle mere effektive måder at håndtere smerte på i fremtiden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum