Ny international guide kan hjælpe virksomheder med at leve op til FN’s verdensmål
Med Danmark i spidsen har ISO og UNDP netop lanceret en ny international guide, der skal hjælpe virksomheder med at integrere FN’s verdensmål direkte i deres forretningsstrategier og daglige beslutninger. Målet er at skabe reel forandring både internt og eksternt.
Siden 2015 har verdens ledere og De Forenede Nationer forpligtet sig til at sikre, at ingen – hverken mennesker eller Jorden – bliver efterladt. Men med under seks år tilbage er kun 17 % af de 17 verdensmål på vej til at blive realiseret.
Derfor har ISO, den internationale standardiseringsorganisation som Dansk Standard er medlem af, og UNDP, FN’s Udviklingsprogram, med Dansk Standard som initiativtager, indgået et banebrydende partnerskab om at udarbejde retningslinjer, der sikrer, at FN’s verdensmål bliver en central del af virksomheders strategier. Guiden er et vigtigt værktøj til at sikre, at verdensmålene ikke længere er en tilføjelse, men er forankret i virksomhedens kerneforretning.
"Disse retningslinjer markerer et afgørende skridt i integrationen af de bæredygtige udviklingsmål i kerneforretningsstrategier", fortæller Fabienne Michaux, direktør for SDG Impact hos UNDP, og uddyber:
"Ved at sørge for en tydelig ramme til at tilpasse sig verdensmålene i både den private og offentlige sektor, kan retningslinjerne være med til at give meningsfulde bidrag til mennesker, Jorden og velstand. Det opfordrer ikke kun til ansvarlighed for organisationers påvirkninger, men sikrer også, at virksomheder kan forbedre deres præstationer, samtidig med at verdensmålene hurtigere nås".
Helhedsfokus på verdensmålene
Den nye guide, som Danmark har stået i spidsen for, er gratis og hjælper virksomheder med at analysere deres aktiviteter grundigt for at træffe begrundede valg om, hvilke verdensmål de skal fokusere på. Den sikrer, at arbejdet med ét mål ikke går ud over et andet.
"Det er enormt vigtigt, at de 17 verdensmål bliver forankret i kernen af ens forretning, hvis vi skal nå i mål i 2030. Men det er lige så vigtigt, at man løbende optimerer ens indsats. Og her er standarder og guidelines et godt redskab for virksomheder at anvende, da de giver struktur og et fælles sprog, som der er behov for i den bæredygtige omstilling", udtaler Tina Helsted Vengsgaard, standardiseringsdirektør i Dansk Standard, og tilføjer:
"Derfor er vi i Dansk Standard også enormt stolte af, at Danmark har været med til at udvikle sådan en guide, som skal gøre det mere overskueligt at arbejde med verdensmålene. Det er desuden endnu et godt eksempel på, hvordan vi i Danmark kan være med til at få indflydelse på de store dagsordner ude i verden".
Enkel model for løbende forbedring
Guiden er bygget op omkring den velkendte Plan-Do-Check-Act (PDCA) model, hvilket betyder, at den understøtter løbende forbedringer og dermed forholdsvis nemt kan integreres med andre systemer eller danne fundmanet for integration:
- Plan: Fastlæg mål og processer, og vurder risici og muligheder.
- Do: Implementer de planlagte processer.
- Check: Overvåg aktiviteterne, mål resultaterne, og rapportér.
- Act: Foretag nødvendige forbedringer.
Guiden kan også hjælpe virksomheder med at rapportere og kommunikere om deres fremskridt med verdensmålene.
"Det faktum, at denne internationale guide er skabt sammen med FN, er yderst gavnligt for virksomheder. Det samler to respekterede enheder og hjælper med at tilpasse forventninger og metoder til at arbejde pragmatisk med verdensmål, hvilket også kan sætte en ensartet ramme for finansiering. Identifikation af de relevante verdensmål og anvendelse af Plan, Do, Check, Act-rammen giver en effektiv tilgang til at måle fremskridt. Set fra PanzerGlass' synspunkt er dette en win-win for os", fortæller Heather Louise Madsen, Vicepræsident for Sustainability i PanzerGlass.
Fremtidige muligheder
Der arbejdes i øjeblikket på en ledelsesstandard, som virksomheder kan blive certificeret efter. Denne standard forventes at være klar ultimo 2025, og den bygger på FN’s eksisterende SDG Impact-standarder. Det betyder bl.a., at standarden kommer til at omfavne alle FN’s 17 verdensmål, udvidet interessentanalyse og meget mere, som skal muliggøre gennemsigtige, reelle bidrag til FN’s verdensmål og understøtte virksomhederne i transformation af deres forretningsmodeller og DNA. Samtidig kommer standarden til at stille nogle krav – bl.a. at sætte mål for indsatsen og til forskellige former for dokumentation – som virksomhederne skal forholde sig til.
"Virksomheder kan bruge guiden til at forberede sig til ledelsesstandarden, som er under udarbejdelse. For når den kommer, er der nogle krav virksomheder skal leve op til for at kunne dokumentere deres arbejde og dermed blive certificeret. Derudover synes jeg, at dette vigtige arbejde vidner om, at Skandinavien er et lille innovativt marked, der er gode til at finde fælles løsninger og nødvendige kompromiser. For ved at Danmark sidder for bordenden, har vi endnu bedre muligheder for at bringe gode nordiske løsninger med om bordet og sikre et højt ambitionsniveau for den endelige standard", siger Jacob Færgemand, Country Chief Executive Nordics i Bureau Veritas, og international formand for arbejdet med SDG-standarden
Ledelsesstandarden udvikles i tæt partnerskab mellem UNDP, ISO og et væld af internationale og danske eksperter. Alle, der er interesseret, har mulighed for at være med til at sætte standarden for FN’s verdensmål.
https://www.ds.dk/da/udvalg/kategorier/ledelsessystemer/ledelsessystem-for-fn-s-verdensmaal
Kontakter
Helena Schou ØstergaardPresseansvarlig, Dansk Standard
Tlf:28864503hso@ds.dkBilleder
Links
Om Dansk Standard
Dansk Standard er Danmarks officielle standardiseringsorganisation og arbejder bl.a. for at sikre danske indflydelse på europæiske og internationale standarder. Dansk Standard tilbyder også rådgivning, kurser og undervisning.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Standard
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Standard
Nu bliver det nemmere for events og begivenheder at arbejde strategisk med bæredygtighed23.4.2024 13:31:34 CEST | Pressemeddelelse
En ny udgave af standarden for bæredygtighed i event- og mødebranchen, ISO 20121, er netop udgivet. Den skal gøre det enklere for alle – lige fra SMV’er til sommerens olympiske lege i Paris – at sikre og dokumentere arbejdet med den bæredygtige omstilling. Og her har Danmark haft en aktiv rolle i at udforme kravene i den reviderede standard.
Danmark i spidsen for historisk FN-samarbejde om international standard for verdensmålene3.11.2023 09:51:59 CET | Pressemeddelelse
FN og den internationale standardiseringsorganisation ISO er for første gang nogensinde gået sammen i et partnerskab om at udvikle en international ledelsesstandard for FN’s verdensmål. Danmark har taget initiativ til standarden og skal lede arbejdet, hvilket giver danske virksomheder og organisationer en unik mulighed for indflydelse.
Standardisering skal styrke dansk markedsposition inden for kvanteteknologi28.9.2023 16:33:59 CEST | Pressemeddelelse
Danmark skal som et af de førende lande inden for kvanteteknologi være med til at sætte retningen for fremtidens europæiske og internationale standarder og dermed sikre, at den danske styrkeposition fastholdes. Det slår regeringen fast i Danmarks Nationale Strategi for Kvanteteknologi, hvor del 2 netop er præsenteret.
OL 2024 skal bæredygtighedscertificeres31.7.2023 12:33:07 CEST | Pressemeddelelse
Danmark er med til at udvikle bæredygtighedsstandarden, som OL 2024 skal certificeres i.
Undgå kunstig intelligens, der diskriminerer20.4.2023 11:05:56 CEST | Pressemeddelelse
Ny vejledning hjælper virksomheder og kommuner med at undgå uønsket bias og forskelsbehandling i it-systemer
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum