Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen er udkommet på dansk
Der er stigende forventninger til, at organisationer i alle brancher arbejder kvalificeret og dokumenteret med bæredygtighed. For at hjælpe aktører i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranche med at spille kvalificeret ind i den bæredygtige omstilling blev den internationale branchestandard ISO 20121 revideret i foråret. Nu er den nye version, ISO 20121:2024, blevet oversat til dansk, så endnu flere har mulighed for at anvende den.
Hvert år summer Danmark af liv i forbindelse med et væld af møder, sportsbegivenheder, musikfestivaler, kongresser og andre events i alle størrelser, der sætter et positivt aftryk i form af uforglemmelige oplevelser. Men set igennem en bæredygtighedsbrille, er der også negative aftryk.
Standarden ISO 20121 for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen er designet til, at både arrangører og leverandører kan forholde sig strategisk, dokumenteret og målbart til bæredygtighedens mange aspekter. Den danske udgave hilses derfor også velkommen af Ulrika Mårtensson, der er forperson for udvalget ’Bæredygtighed i event- og mødebranchen’ i Dansk Standard, som arbejder med ISO 20121, og direktør i BeeSustain Aps. Hun siger:
”Der er gang i mange bæredygtighedstiltag i den danske event- og mødebranche, hvilket er positivt. Men det er vigtigt, at vi arbejder troværdigt og transparent samt forholder os til hele ESG-spektret, hvilket man kan med ISO 20121 i hånden. Standarden er udviklet af den internationale standardiseringsorganisation til – og i samarbejde med – branchen og afprøvet i hele verden. Det gør den både ambitiøs og operationel for alle aktører, uanset organisationens størrelse”.
Gør arbejdet mere håndgribeligt
Man kan både bruge ISO 20121 som en vejledning til, hvordan man arbejder velfunderet med bæredygtighed og implementere den i organisationen samt hævde overensstemmelse med standarden.
Vælger man sidstnævnte, kan man også gå videre med en tredjepartspartcertificering. På dansk jord er bl.a. organiseringen af det danske EU-formandskab i 2012, Aalborg Kongres og Kultur Center, Bellagroup – der inkluderer Bella Center, Copenhagen Marriott Hotel, AC Hotel Bella Sky Copenhagen og Crowne Plaza Copenhagen Towers – og senest Copenhagen Event Company certificerede i standarden.
Copenhagen Event Company er en SMV, der endnu ikke er underlagt lovkrav om ESG-rapportering, men har kunder, der er, og som derfor efterspørger data, politikker etc. Certificeringen er med til at fremtidssikre eventbureauer, da ISO 20121 kræver, at man arbejder dokumenteret med både E, S og G og desuden minimerer negative påvirkninger og maksimerer positive bidrag til samfundet og kloden.
Standarden er altså et solidt fundament for både små og store spillere, der vil spille kvalificeret og dokumenteret ind i arbejdet med bæredygtighed.
”Vi har valgt at oversætte standarden til dansk, da det gør den mere lige til at arbejde med for alle i branchen, uanset om man er leverandører eller arrangører – eller en stor eller lille virksomhed. Det vil forhåbentlig betyde, at endnu flere kan komme i gang med at systematisere og dokumentere deres arbejde med bæredygtighed i alt lige fra energiforbrug, affald, tilgængelighed, diversitet og ansvarlig virksomhedsdrift,” fortæller Maria de Freiesleben Christoffersen, der er konsulent i Dansk Standard og har ansvaret for udvalget for ’Bæredygtighed i event- og mødebranchen’, der arbejder med ISO 20121.
Den danske oversættelse af DS/ISO 20121 udkommer på et belejligt tidspunkt set i lyset af den danske regerings nye turismestrategi. Strategien, som blev præsenteret i oktober 2024, har fokus på mere bæredygtig vækst, grønne initiativer og styrkelse af lokalsamfund gennem turisme. ISO 20121:2024 er et rigtigt godt værktøj til at identificere, hvor man skal sætte ind og arbejde strategisk med målbare, handlingsorienterede indsatser, der fx kan være med til at styrke Danmark som et ’grønt’ og attraktivt rejsemål. Turismestrategien fremhæver også vigtigheden af, at leverandører til branchen bliver bæredygtighedscertificeret. Blandt andet er ambitionen, at 70 % af de danske hoteller skal være certificeret i 2030. Her kan man fx vælge at arbejde med ISO 20121.
Faktaboks
Standarden bidrager til:
Læs mere her: ds.dk/20121
Hvem er certificeret: Alle olympiader er siden 2012 blevet certificeret efter ISO 20121, og standarden er bl.a. udbredt i Frankrig, Sverige og England. I Danmark er Aalborg Kongres & Kulturcenter, Bellagroup samt Copenhagen Event Company certificeret efter standarden ISO 20121. Derudover blev organiseringen af det danske EU-formandskab i 2012 under Udenrigsministeriet også certificeret efter standarden. Messe Center Herning og AV Group har tidligere i år meldt ud, at de arbejder på at blive certificeret. |
Nøgleord
Kontakter
Helena Schou ØstergaardPresseansvarlig, Dansk Standard
Tlf:28864503hso@ds.dkUlrika MårtenssonDirektørBeeSustain Aps
Tlf:23383072ulrika@beesustain.dkBilleder
Om Dansk Standard
Dansk Standard er Danmarks standardiseringsorganisation og arbejder bl.a. for at sikre dansk indflydelse på europæiske og internationale standarder. Dansk Standard tilbyder også rådgivning, kurser og undervisning.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Standard
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Standard
Ny guide giver SMV’er værktøjer til at navigere i EU’s krav til cybersikkerhed10.12.2024 14:29:00 CET | Pressemeddelelse
Med de mange cyberangreb på virksomheder, der har digitaliseret deres forretning, er cybersikkerhed blevet en nødvendig faktor. Alligevel mangler mange små og mellemstore virksomheder ressourcer og ekspertise til at tackle emnet, især med de nye lovkrav fra EU. Derfor har Alexandra Instituttet, FORCE Technology og Dansk Standard udviklet en guide, der hjælper med at forstå og leve op til reglerne.
Ny international guide kan hjælpe virksomheder med at leve op til FN’s verdensmål12.9.2024 16:53:31 CEST | Pressemeddelelse
Med Danmark i spidsen har ISO og UNDP netop lanceret en ny international guide, der skal hjælpe virksomheder med at integrere FN’s verdensmål direkte i deres forretningsstrategier og daglige beslutninger. Målet er at skabe reel forandring både internt og eksternt.
Nu bliver det nemmere for events og begivenheder at arbejde strategisk med bæredygtighed23.4.2024 13:31:34 CEST | Pressemeddelelse
En ny udgave af standarden for bæredygtighed i event- og mødebranchen, ISO 20121, er netop udgivet. Den skal gøre det enklere for alle – lige fra SMV’er til sommerens olympiske lege i Paris – at sikre og dokumentere arbejdet med den bæredygtige omstilling. Og her har Danmark haft en aktiv rolle i at udforme kravene i den reviderede standard.
Danmark i spidsen for historisk FN-samarbejde om international standard for verdensmålene3.11.2023 09:51:59 CET | Pressemeddelelse
FN og den internationale standardiseringsorganisation ISO er for første gang nogensinde gået sammen i et partnerskab om at udvikle en international ledelsesstandard for FN’s verdensmål. Danmark har taget initiativ til standarden og skal lede arbejdet, hvilket giver danske virksomheder og organisationer en unik mulighed for indflydelse.
Standardisering skal styrke dansk markedsposition inden for kvanteteknologi28.9.2023 16:33:59 CEST | Pressemeddelelse
Danmark skal som et af de førende lande inden for kvanteteknologi være med til at sætte retningen for fremtidens europæiske og internationale standarder og dermed sikre, at den danske styrkeposition fastholdes. Det slår regeringen fast i Danmarks Nationale Strategi for Kvanteteknologi, hvor del 2 netop er præsenteret.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum