Syddansk Universitet

Kurvblomsteksem i Danmark

Del

Overlæge, ph.d.  Evy Paulsen, Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet, skal forsvare sin disputats om kurvblomsteksem den 11. oktober.

Mælkebøtte
Mælkebøtte Colourbox Colourbox

Kurvblomsteksem er en allergisk hudreaktion, der opstår ved kontakt med planter fra kurvblomstfamilien (Compositae). Denne plantefamilie er en af de største i verden og omfatter velkendte planter som solsikke, marguerit, mælkebøtte, bellis, salat og artiskok. De vigtigste allergifremkaldende stoffer i denne familie er sesquiterpenlaktoner, som findes i tusindvis af varianter.

Kurvblomsteksem blev først beskrevet i USA som et udslæt, der dukker op om sommeren på hudområder, der ikke er dækket af tøj, som ansigt, hals, hænder og underarme. Diagnosen stilles ved at udføre eksemprøver, hvor små mængder allergen placeres på ryggen under et plaster. På grund af de mange forskellige arter og allergener i kurvblomstfamilien findes der ikke ét enkelt allergen, der kan identificere alle tilfælde. Derfor tester man med blandinger af allergener, planteudtræk eller friske planter.

Mellem 1990 og 2019 blev 14.728 patienter testet på Hudafdeling I og Allergicentret på Odense Universitetshospital. Her fandt man en hyppighed af kurvblomstallergi på 3,9%. De fleste allergikere var midaldrende kvinder, men allergien var også almindelig hos børn og unge, især dem med børneeksem (atopisk eksem).

Hos danske patienter optrådte kurvblomsteksem i tre hovedformer: 1) lokaliseret eksem på hænder eller ansigt, 2) eksem på hud, der ikke var dækket af tøj, og 3) eksem, der startede lokalt og senere spredte sig. Undersøgelser viste, at allergener fra kurvblomstplanter kan sprede sig gennem luften eller via plantebaserede cremer, som for eksempel dem med kamille eller arnika (guldblomme).

Disse forskellige måder at blive udsat for allergenerne kan forklare de forskellige former for eksem og gøre diagnosen mere udfordrende. Derfor bør testningen tilpasses den enkelte patients eksponering for planter for at stille den rigtige diagnose.

Evy Paulsen er overlæge på Odense Universitetshospital, Hudafdeling I og Allergicentret og gæsteforsker ved Klinisk Institut, Syddansk Universitet.

Evy Paulsen forsvarer sin doktordisputats, ”Kurvblomsteksem i Danmark (Compositae dermatitis in Denmark: Aspects of diagnosis, prevalence, clinical features, and allergen exposure)” den 11. oktober 2024 kl.14.00 i Dialogen, Nyt SUND, Campusvej 55, 5230 Odense M

Kontakter

Overlæge Evy Paulsen
Hudafdeling I og Allergicentret
Odense Universitetshospital
Kløvervænget 15, indgang 142, 2.sal
5000 Odense C
Telefon: 6541 2693
Mail: evy.paulsen@rsyd.dk


Chefkonsulent Tomas Homburg
Mail: thomburg@health.sdu.dk
Mobil: +45 6011 3059
Syddansk Universitet
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
www.sdu.dk

Links

Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Fem kommuner i centrum for nyt EU-projekt om langsigtet kystnær klimatilpasning14.11.2024 08:40:49 CET | Pressemeddelelse

Opdateringen af DMI’s klimaatlas taler sit tydelige sprog. Selv hvis verden stoppede alle udledninger af drivhusgasser i dag, vil havvandstandsstigningerne fortsætte langt ind i det næste århundrede. Samtidig vil stormfloder, som den vi oplevede i oktober sidste år, ramme os langt oftere end i dag. Nu skal et nyt dansk-tyskt projekt undersøge, hvordan vi som samfund griber denne nye virkelighed an set fra et borgerperspektiv.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye