Først når vi lærer om livet i havet, får vi et bedre havmiljø
Det er helt nødvendigt, at danskerne lærer naturen i havet bedre at kende. Kun ad den vej forstår vi nødvendigheden af at forbedre denne vigtige naturtype. Det er filosofien bag formidlingsprojektet ’Kend Dit Hav’, der netop er søsat på Aarhus Universitet.
Danmark er omgivet af hav, og alle danskere bor mindre end 50 km fra kysten. Som en nation med en unik marin natur og rig maritim kulturarv burde havet derfor spille en central rolle i vores opvækst og forståelse af naturen. Desværre er det ikke tilfældet for mange.
Med støtte fra AAGE V. JENSENS NATURFOND og Dampskibsselskabet NORDEN A/S, har Institut for Ecoscience og Institut for Biologi, Aarhus Universitet igangsat projektet "Kend Dit Hav". Formålet er at skabe større bevidsthed om det marine og maritime miljø og særligt inspirere den yngre generation til at handle aktivt, så vi både udnytter og beskytter vores havområder bedst muligt.
"Havets natur og biodiversitet har det skidt, og det kalder på konkrete tiltag. For at vi som samfund kan tage de rigtige beslutninger og genoprette et rigt havmiljø, er formidling og vidensdeling afgørende," siger Hanne Haack Larsen, direktør i AAGE V. JENSEN NATURFOND.
En ny generation af havambassadører
Gennem projekt "Kend Dit Hav" kommer børn, unge og voksne helt tæt på livet i havet, blandt andet gennem undervisning og formidling på skibe rundt om i landets fjorde og kystvande.
"Kun ved at opleve livet under havets overflade forstår man, hvor vigtigt det marine økosystem er. Og det får befolkningen til at tage ejerskab for havet. Vi tror på, det er afgørende for en varig forbedring af havets natur", siger Peter Bondo Christensen, projektchef, Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet.
Og den tankegang bakker flere fonde heldigvis op om.
Under projektet bliver havet også integreret i undervisningen på læreruddannelser over hele landet. Gennem dette initiativ bliver kommende lærere fortrolige med havets mange facetter, så de kan bringe denne viden videre til deres elever.
Med base på Aarhus Universitet kommer projektet til at formidle den nyeste forskning om havet på en let tilgængelig måde. Den forskningsbaserede viden om havets tilstand og behov når ud til hele landet til gavn for både undervisere, beslutningstagere og den brede befolkning.
"Kend Dit Hav" er et treårigt projekt, der trækker på en bred vifte af samarbejdspartnere, herunder Natur- og Nationalparker, læreruddannelserne og institutioner, der formidler havets natur og kulturarv. Projektet bliver synligt i hele landet og med en samlet national indsats er det håbet, at inspirere nye generationer til at tage ansvar for en fremtid med et rigt og sundt hav.
Fakta om "Kend Dit Hav"
Projektet igangsættes i september 2024 og løber over tre år. AAGE V. JENSEN NATURFOND bidrager med 5,5 millioner kroner mens Dampskibsselskabet NORDEN A/S bidrager med 4,4 millioner kroner.
Yderligere oplysninger:
- Peter Bondo Christensen, Projektchef, Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet; mail: pbc@ecos.au.dk, tlf.: 2261 7949
Kontakter
Peter BondoAarhus Universitet
Tlf:+4522617949pbc@ecos.au.dkFølg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Dansk forsker vinder nobelpris i bæredygtighed4.10.2024 13:01:26 CEST | Pressemeddelelse
Gennem 30 år har han forsket i, hvordan landbruget påvirker klimaet. Nu bliver han belønnet med en slags “lille” nobelpris.
Iltsvindet i de danske kystvande, Kattegat og Storebælt slår atter en dyster rekord4.10.2024 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et havområde større end Fyn og Sjælland tilsammen er lige nu ramt af iltsvind. Iltsvindet er 50% værre end i september sidste år, hvor det var rekordstort.
Største iltsvind i årtier4.10.2024 10:07:39 CEST | Pressemeddelelse
Arealet med iltsvind i de indre danske farvande er nu større end Fyn og Sjælland tilsammen.
Invitation til Q&A om iltsvind i de indre danske farvande3.10.2024 17:14:34 CEST | Presseinvitation
Mød seniorrådgiver Jens Würgler Hansen fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet.
Bovaer: Sådan sænker det køers klimaaftryk3.10.2024 08:03:00 CEST | Pressemeddelelse
Metan fra køers fordøjelse er en af landbrugets store klimaudfordringer, og det er forskningen i færd med at tackle. Med en ny klimaregulering forventes et krav om, at landmænd skal anvende enten fodertilsætningsstoffet Bovaer eller ekstra tilskudsfedt i foderet for at reducere metanudledningen fra malkekøer. Men hvad er et fodertilsætningsstof, og er det virkelig en genvej til store klimagevinster?
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum