Unge slagtersvende involveres i kampen mod lukningen af slagterbutikker
Talentmassen i slagterfaget har aldrig været bedre. Alligevel tøver mange unge slagtersvende med at starte egen butik. Det skal der laves om på, hvis specialforretningerne skal have en fremtid, lyder det fra FødevareDanmark.

De seneste år er en række slagterforretninger lukket. Ikke fordi kunderne har vendt butikkerne ryggen, og at økonomien er gået i rødt. Men slet og ret fordi, at slagtermesteren har sat kniven i knivblokken for sidste gang og valgt at gå på pension. Og hvis der ikke står nogen egnede kandidater klar i kulissen, ender det i mange tilfælde med, at selv veldrevne og økonomisk lukrative virksomheder må lukke ned.
Sådan lyder det fra Leif Wilson Laustsen, direktør i FødevareDanmark, der derfor har iværksat en kampagne og et netværks- og uddannelsesforløb, der skal klæde talentfulde slagtersvende på til at tage skridtet og kaste sig ud i en karriere som selvstændig.
- Det er en af branchens allerstørste udfordringer lige nu. Vi har nogle ufatteligt dygtige og talentfulde unge mennesker ude i butikkerne, der gang på gang viser, at de er kreative, innovative og fantastisk godt rustet til at flytte vores fag, så landets små slagterforretninger og specialforretninger også i fremtiden kan være med til at diktere den danske madkultur. Men de unge mennesker tøver alligevel, når snakken falder på, om de er klar til at drive mesters butik videre på et tidspunkt, siger Leif Wilson Laustsen.
Brug for specialforretninger
FødevareDanmark har derfor taget initiativ til at samle nogle af landets mest talentfulde slagtersvende i et landsdækkende netværk med det formål at få de unge mennesker til at tale sammen og få nedbrudt nogle af de barrierer, der gør, at de ikke umiddelbart vælger en karriere som selvstændig.
- De unge mennesker skal vide, at der er et stærkt netværk omkring dem, som kan hjælpe med alt det, der kan virke en smule overvældende og uoverskueligt for en dygtig fødevarehåndværker. Vores budskab til de unge er, at det ikke behøver at være så svært, og at vi er klar til at hjælpe dem i gang og drive en række af de opgaver, som lige nu holder dem fra at starte som selvstændige, siger Leif Wilson Laustsen.
Direktøren peger på, at initiativet ikke blot handler om at udvikle og forny slagterfaget. Hele den danske fødevaresektor har brug for stærke specialforretninger, lyder det.
- Meget af den innovation, som sker i fødevaresektoren og på den danske madscene udspringer fra specialforretningerne, hvor en dygtig fødevarehåndværker har mulighed for at arbejde med smage, konsistenser, kvaliteter, som efterfølgende kommer på menukortet hos nogle af vores internationalt anerkendte restauranter eller bliver skaleret op hos nogle af de større producenter. Den innovation, som sker ude i specialforretningerne, er ofte med til at sætte standarden for hele sektoren, siger Leif Wilson Laustsen.
Foreløbigt består det nye netværk af 14 talentfulde slagtersvende fra hele landet, men målet er at udvide gruppen det kommende år. FødevareDanmark støtter blandt andet sine medlemmer med bogholderi, regnskab, elektronisk egenkontrol, udvidet HR, markedsføring, webshop samt hjælp til dialog med myndighederne.
Nøgleord
Kontakter
Leif Wilson LaustsenDirektør i FødevareDanmark
Tlf:23 25 14 06leif@wlaustsen.dkFødevareDanmark er en paraplyorganisation for små og mellemstore virksomheder inden for fødevaresektoren. Organisationen blev grundlagt i 2015 af Danske Slagtermestre, Smagen af Danmark, Konditorbager A/S, Ostehandlerforeningen for Danmark, Danmarks Fiskehandlere og SMV Fødevarer. FødevareDanmark bygger på en grundlæggende tiltro på, at udviklingen kommer fra små og mellemstore virksomheder i Danmark, og FødevareDanmark fungerer således som talerør for denne del af fødevaresektoren, idet lovgivningen omkring fødevareproduktionen i Danmark typisk er lavet til fordel for de store virksomheder. Dermed er der behov for en organisation, der særligt kan tale netop disse virksomheders sag – både i pressen og over for politikere, myndigheder og andre beslutningstagere.
Følg pressemeddelelser fra FødevareDanmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra FødevareDanmark
Anklager opgiver sag mod Ikast-slagter29.10.2025 07:39:04 CET | Pressemeddelelse
Efter fødevareminister Jacob Jensen tidligere på måneden gik ind og ændrede på reglerne for fødevarekontrollen, har Midt- og Vestjyllands Politi nu formelt opgivet sagen mod slagtermester Lene Hammer Larsen fra Østerport Slagter i Ikast.
Tican bliver en del af FødevareDanmark13.10.2025 14:10:56 CEST | Pressemeddelelse
Tican melder sig ind i brancheorganisationen, FødevareDanmark. Indmeldelsen sker for at styrke sammenhængen og forståelsen på tværs af fødevarebranchen og sikre en stærkere samlet stemme for den danske fødevareproduktion.
FødevareDanmark ansætter ny chef for politik og presse9.10.2025 10:21:29 CEST | Pressemeddelelse
42-årige Mikkel Tholstrup Dahlqvist er ansat som ny presse- og public affairs-chef i brancheorganisationen FødevareDanmark. Ansættelsen skal være med til at styrke organisationens stemme i den offentlige debat.
ÆG eller æg? Nu ændrer fødevareministeren reglerne3.10.2025 10:00:28 CEST | Pressemeddelelse
FødevareDanmark glæder sig over, at fødevareministeren nu ændrer reglerne for fødevarekontrollen efter en sag, hvor en slagtermester blev idømt en bøde på 40.000 kr. for at skrive ’æg’ med små bogstaver på pakke hjemmelavede frikadeller.
Politikerne har medansvar for stigende priser på oksekød18.8.2025 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Prisen på oksekød er steget markant over de seneste år, og det får nu interesseorganisationen FødevareDanmark til at advare mod politiske tiltag, der får priserne til at stige yderligere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum