FødevareDanmark

FødevareDanmark opfordrer ny minister til at sidestille dansk og udenlandsk oksekød

Del

Det er afgørende for landets slagterforretninger og slagtehuse, at dansk og udenlandsk oksekød bliver stillet lige, når den grønne trepart skal politisk behandles, lyder det fra FødevareDanmark.

Hvis den politiske behandling af den grønne trepart ender med, at dansk kød afgiftspålægges, ønsker FødevareDanmark, at importeret kød sidestilles med det danske og afgiftspålægges i samme omfang.
Hvis den politiske behandling af den grønne trepart ender med, at dansk kød afgiftspålægges, ønsker FødevareDanmark, at importeret kød sidestilles med det danske og afgiftspålægges i samme omfang.

Jeppe Bruus (S) har som ny minister for Grøn Trepart fået opgaven med styre den grønne trepartaftale sikkert igennem den kommende politiske behandling.

Opgaven bliver ikke alene teknisk kompliceret og politisk udfordrende. Den kommer også til at have afgørende indflydelse på slagterfagets udviklingsmuligheder i fremtiden.

Sådan lyder det fra Leif Wilson Laustsen, adm. direktør i FødevareDanmark, der på sine medlemmers vegne er særligt bekymret over udsigten til, at det efter alt at dømme kun er det danske oksekød, der bliver afgiftspålagt gennem en CO2-afgift på landbruget.

- Vi ved, at forbrugerne er særdeles prisfølsomme, så hvis de oplever, at det danske kød pludselig bliver en smule dyrere end det importerede, så kommer det utvivlsomt til at øge mængden af importeret kød, der havner på de danske middagstallerkener, og det er bestemt ikke i klimaets interesse, siger Leif Wilson Laustsen.

Han henviser til en rapport fra Aarhus Universitet fra 2018, der viser, at dansk oksekød fra malkekvæg har en CO2-udledning på 11,1 kg CO2e, mens et global gennemsnit af udenlandsk kvæg udleder 50 kg CO2e. Det vil sige, at udenlandsk oksekød udleder over fire gange så meget CO2 som det danske. Alligevel ser det ud til, at det udenlandske oksekød går fri af CO2-afgiften.

- Hvis den politiske behandling af den grønne trepart ender med, at dansk kød afgiftspålægges, ønsker FødevareDanmark derfor, at det importerede kød sidestilles med det danske og afgiftspålægges i samme omfang. Vi er helt med på den politiske målsætning om, at vi skal spise mindre af det røde kød. Men hvis resultatet blot er, at vi udskifter det danske kød med importeret kød, der har et højere CO2-aftryk, dårligere dyrevelfærd og ringere arbejdsforhold for medarbejderne, så er vi lige vidt, siger Leif Wilson Laustsen.

Ulige konkurrence
I aftaleteksten for den grønne trepart fremgår det, at CO2-afgiften på dansk landbrug vil føre til en prisstigning på én krone pr. 500 gram hakket oksekød.

FødevareDanmark savner dog indblik i regnestykket, der ligger til grund for den udmelding.

- Der er stor forskel på, om CO2-afgiften fører til en prisstigning på to kroner på hele dyret, eller om prisstigningen kun gælder dele af dyret. Det er nogle af de detaljer, som vi ønsker svar på i forbindelse med den politiske behandling af aftalen, siger Leif Wilson Laustsen, der udover den ulige konkurrence med det importerede kød og frygter konkurrencen mellem de små specialforretninger i yderområder og de store supermarkeder.

- Hvis det ender med, at det danske kød afgiftspålægges, kan det ramme fødevarehåndværkerne i de mindre byer ekstra hårdt. En specialforretning med omkring 100 varenumre har naturligvis dårligere muligheder for at smøre en CO2-afgift ud over flere varegrupper end hypermarked med 80.000 varenumre. Derfor frygter vi, at de store supermarkeder kan holde prisen på dansk kød kunstigt nede, hvilket vil give en ulige konkurrencesituation, siger Leif Wilson Laustsen.

FødevareDanmark er paraplyorganisation for en række fødevarehåndværkere – blandt andet Danske Slagtemestre. 

Nøgleord

Kontakter

FødevareDanmark er en paraplyorganisation for små og mellemstore virksomheder inden for fødevaresektoren. Organisationen blev grundlagt i 2015 af Danske Slagtermestre, Smagen af Danmark, Konditorbager A/S, Ostehandlerforeningen for Danmark, Danmarks Fiskehandlere og SMV Fødevarer. FødevareDanmark bygger på en grundlæggende tiltro på, at udviklingen kommer fra små og mellemstore virksomheder i Danmark, og FødevareDanmark fungerer således som talerør for denne del af fødevaresektoren, idet lovgivningen omkring fødevareproduktionen i Danmark typisk er lavet til fordel for de store virksomheder. Dermed er der behov for en organisation, der særligt kan tale netop disse virksomheders sag – både i pressen og over for politikere, myndigheder og andre beslutningstagere.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye