Forsikringsselskab advarer: Sådan kan du sikre din bolig mod rekordhøjt grundvand
Grundvandet står mange steder historisk højt i det vestlige Danmark. Det øger risikoen for oversvømmelser i efteråret. Derfor opfordrer forsikringsselskabet Alm. Brand allerede nu danskerne til at tage deres forholdsregler for at beskytte deres hjem og ejendele.
I de senere år er der kommet en stigning i grundvandsniveauerne på grund af ændrede vejrforhold. I store dele af det vestlige Danmark står grundvandet nu rekordhøjt.
Det viser nye målinger ifølge De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), som er en uafhængig institution under Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.
Med et efterår der traditionelt byder på flere storme og skybrud end i sommerhalvåret, skal der ikke meget regn til, før der er risiko for oversvømmelser fra grundvand og vandløb i lavtliggende områder.
”Stigende grundvand er en voksende udfordring for mange boligejere i Danmark. Særligt for danskere, der bor i lavtliggende områder. Det er derfor vigtigt, at vi som samfund bliver mere bevidste om denne risiko og tager de nødvendige forholdsregler for at beskytte vores bolig og ejendele,” siger Jan Graversgaard, direktør i Skadesservice i Alm. Brand og uddyber:
”Det kan tage tid at sikre sin bolig mod oversvømmelser, og derfor informerer vi allerede nu danskerne om, hvilke forholdsregler man kan tage som boligejer, inden det sker,” siger han.
En analyse fra den grønne tænketank Concito viser, at op mod 600.000 helårs- og fritidshuse samt 120.000 erhvervsbygninger risikerer at blive påvirket af stormfloder eller ekstrem regn.
Samtidig viser tal fra forsikringsselskabernes brancheorganisation F&P, at det voldsomme vejr alene i 2023 førte til klimaskader for 3 mia. kr.
Som boligejer kan du tage en række forholdsregler ved stigende grundvand:
- Tjek husets dræn: Hvis dit hus er bygget med drænrør rundt om fundamentet, er det vigtigt at sikre, at disse dræn fungerer optimalt. Rens dem regelmæssigt og sørg for, at de leder vandet væk fra huset
- Installer en pumpebrønd: En pumpebrønd kan hjælpe med at lede overskydende grundvand væk fra din bolig. Denne pumpe kan automatisk tømme brønden, når vandstanden stiger, og dermed beskytte dit hus
- Sørg for god vandafledning: Sørg for, at tagrender og afløb er i god stand og leder vand væk fra huset. Regnvand, der ikke bliver ledt væk ordentligt, kan sive ned og forværre grundvandsproblemerne
- Tætn fundamentet: Få professionel hjælp til at tætne fundamentet mod vandindtrængning. Dette kan indebære vandtætningsmembraner eller fugtspærre på indersiden eller ydersiden af kældervægge
- Undgå befæstning af hele haven: Begræns fliser og asfalt i haven, da befæstede overflader forhindrer vand i at trænge ned i jorden. Brug i stedet permeable materialer, som tillader vand at sive ned, og hav områder med græs og planter, der kan absorbere regnvand
- Planlæg landskabet omkring huset: Sørg for, at terrænet omkring huset hælder væk fra bygningen, så overfladevand ikke samler sig ved fundamentet. Overvej at anlægge drænkanaler eller andre løsninger til at lede vand væk
- Installer højvandslukke i kloakken: Et højvandslukke kan forhindre, at kloakvand strømmer tilbage i din bolig gennem afløb ved store vandmængder og højt grundvand
- Søg rådgivning: Er du i tvivl om, hvordan du bedst beskytter dit hjem mod stigende grundvand, kan du kontakte Alm. Brand eller en tredjepart for rådgivning
- Følg med i grundvandsforholdene: Hold øje med lokale meldinger om grundvandsniveauer og reager tidligt, hvis der er fare for stigende grundvand
Ved at følge disse råd kan man mindske risikoen for oversvømmelse af boligen og beskytte ejendommen mod skader forårsaget af stigende grundvand.
Kontakter
Mikkel Luplau SchmidtPressechefAlm. Brand Group
Tlf:35473501abmilp@almbrand.dkAlm. Brand Forsikring
Alm. Brand Forsikring er en dansk finansiel koncern grundlagt i 1792. I dag driver vi virksomhed inden for forsikring som en del af Alm. Brand Group og dækker sammen med vores samarbejdspartnere alle finansielle behov hos vores kunder.
Se Alm. Brand Groups nyhedsrum
Følg pressemeddelelser fra Alm. Brand Forsikring A/S
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Alm. Brand Forsikring A/S
Alm. Brand: Flere hundrede danskere har søgt hjælp og vejledning efter storbrande i Los Angeles24.1.2025 13:54:54 CET | Pressemeddelelse
Forsikringsselskabet Alm. Brand har de seneste uger oplevet en stor stigning i antallet af henvendelser fra danskere, der er bekymrede for deres rejser til USA.
7 ud af 10 danske boligejere har ikke foretaget forbedringer på deres bolig mod vejrskader21.1.2025 08:06:42 CET | Pressemeddelelse
Mange danske boligejere ved godt, hvad de kan gøre for at sikre deres bolig mod vejrrelaterede skader. Alligevel har 7 ud af 10 ikke gjort det, og de forventer heller ikke at gøre det indenfor de næste fem år, viser en ny undersøgelse.
Ny undersøgelse: Klimabekymringer presser 8 ud af 10 boligejere13.1.2025 11:11:44 CET | Pressemeddelelse
Det danske vejr bliver stadig mere voldsomt, og det er en udvikling, som danske boligejere er bekymrede for. En ny undersøgelse fra Alm. Brand viser, at over 8 ud af 10 boligejere ville tænke over klimaforandringer, hvis de skulle købe en bolig i dag.
Alm. Brand: 298 skadesanmeldelser er færre end ventet efter stormen Floriane7.1.2025 17:23:05 CET | Pressemeddelelse
De seneste døgn har budt på en voldsom vejrcocktail med sne, regn og stormen Floriane, som efterhånden har tabt pusten tirsdag eftermiddag. Forsikringsselskabet Alm. Brand melder om 298 skadesanmeldelser, som fordeler sig over det meste af landet.
Alm. Brand rykkede ud til 42 stormramte danskere i løbet af natten til tirsdag7.1.2025 11:34:07 CET | Pressemeddelelse
I løbet af natten til tirsdag har Alm. Brands skadeservicefirma været på overarbejde for at hjælpe danskere med skader forårsaget af stormen, der har ramt store dele af landet. I alt har Alm. Brand assisteret 42 danskere på tværs af hele landet med alt fra oversvømmelser i boliger til sikring af løse tagsten.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum