ROMUROMU

Svensk forsker sætter mytiske kongeslægter under lup på Lejre Museum

Del

Gamla Uppsala i Sverige er – ligesom Lejre – hjemsted for et berømt sagnkongesæde med imposante haller, enestående grave og fornemt håndværk. I det andet af fire foredrag på Lejre Museum sammenligner seniorforsker og arkæolog ved Uppsala Universitet, John Ljungkvist, de to steder. Afsættet er forskningsprojektet ”Viking Dynasties”, som han er en del af.  

Kongesædet i Gamla Uppsala blev grundlagt på samme tid som kongesædet i Lejre, eksisterede i mange hundrede år og efterlod både sagnfortællinger og fantastiske fund til eftertiden - ligesom Lejre. I det andet af fire foredrag med afsæt i forskningsprojektet 'Viking Dynasties' fortæller John Ljungkvist fra Uppsala Universitet om Lejres svenske modstykke.
Kongesædet i Gamla Uppsala blev grundlagt på samme tid som kongesædet i Lejre, eksisterede i mange hundrede år og efterlod både sagnfortællinger og fantastiske fund til eftertiden - ligesom Lejre. I det andet af fire foredrag med afsæt i forskningsprojektet 'Viking Dynasties' fortæller John Ljungkvist fra Uppsala Universitet om Lejres svenske modstykke. Foto: WikimediaCommons

To steder i Norden er kendt for deres mytiske herskerslægter: Gamla Uppsala i Sverige og Lejre i Danmark. I Uppsala har man fundet spor efter et kongesæde, som ligner Lejres fra yngre jernalder - med store halbygninger og imposante gravmonumenter. Tilmed har svenskerne her haft sagnkongeslægten Ynglingene - en pendant til Lejres Skjoldungerne.
I det fælles forskningsprojekt "Viking Dynasties" sammenholder danske og svenske forskere de to dynastier.

Lejre og Gamla Uppsala går hånd i hånd

Arkæolog og seniorforsker ved Uppsala Universitet, John Ljungkvist, er en af nøgleforskerne på det storstilede projekt. Onsdag den 18. september indtager han scenen på Lejre Museum med foredraget "Uppsala - Lejres svenske Modstykke." 

Han karakteriserer Gamla Uppsala som ”Sveriges nærmeste ækvivalent til Lejre”:
”Her er tale om et kongesæde, der bliver grundlagt på omkring samme tid, eksisterer i mange hundrede år, og som tilmed har en fantastisk arkæologi. Lejre og Gamla Uppsala supplerer hinanden på så mange spændende måder,” siger seniorforskeren.

Steder var forbundet med guddommelighed

John Ljungkvist fremhæver en lighed mellem Gamla Uppsalas og Lejres kongesæder, som i særlig grad optager ham og hans forskningskolleger: 

”Et af de mest fascinerende fællestræk ved de to steder er, at de begge står navngivet i de gamle skandinaviske myter. For vikingetidens mennesker er her tale om urgamle pladser, som var forbundet med guddommeligheder og beboet af fortidens herskere.”

En anden ting, forskeren hæfter sig ved, er arkæologien:
”Den fremstår med sine store halbygninger og grave og mange andre ting, fra dyr til håndværk, utroligt fascinerende,” siger John Ljungkvist.

Forskere inspirerer hinanden

Resultaterne af forskningsprojektet, der blev søsat i 2017, udkommer i storværket "Viking Dynasties." John Ljungkvist kalder værket ”banebrydende formidling”:
”Jeg tror, det er første gang, at to store skandinaviske steder beskrives og sammenlignes så nuanceret i ét og samme projekt. Det har været utroligt spændende at arbejde så intensivt sammen og lære af hinanden gennem de hele syv år, indsatsen strækker sig over.”

Forskere fører en fælles debat

De aktuelle forskningsresultater fra henholdsvis Uppsala og Lejre vil påvirke den fremtidige formidling af historien, der knytter sig til stederne og til menneskene, der boede der, betoner John Ljungkvist:

”Med denne bog får læseren et bredt overblik over de arkæologiske pladser og deres rolle i sagaer og middelaldertekster. Det er en bog, hvori vi forskere fører en fælles diskussion af pladsernes rolle og oprindelse. Vi ser på forskelle og ligheder mellem skandinaviske kongehuse og på dynastiernes placeringer. Både før og under vikingetiden.”

På Lejre Museum ser museumsinspektør Maja Kvamm frem til en spændende aften med den svenske forsker, hvis foredrag er det andet i en række på fire.

”Vi glæder os helt vildt til at byde John Ljungkvist velkommen og blive klogere på den nye viden, sammenligningen af kongesæderne i Lejre og Uppsala har ført med sig.”

Få overblik over foredragsserien

De i alt fire foredrag i efterårets række på Lejre Museum er programsat sådan her:

Onsdag 18. september:
Uppsala – Lejres svenske modstykke v/ John Ljungkvist, arkæolog og seniorforsker ved Uppsala Universitet.
NB: Kun få billetter

Torsdag 24. oktober:
Kongeslægter i Lejre og Uppsala – mellem arkæologi og (sagn)historie, v/ Tom Christensen, arkæolog og leder af forskningsprojektet Viking Dynasties.
NB: Foredraget er udsolgt.

Tirsdag 26. november
Fra Lejre til Uppsala i sagnkongernes kølvand, v/ Ole Kastholm, arkæolog og seniorforsker i ROMU.
NB: Foredraget er udsolgt.

Det første foredrag i rækken - Skibssætningerne i Lejre genfortalt, v/ Julie Nielsen, arkæologisk chef i ROMU - fandt sted onsdag den 4. september. 

Fakta om ”Viking Dynasties”

Forskningsprojektet blev sat i gang i 2017.

Formålet er at undersøge sammenhænge mellem de mytiske og de faktiske kongesæder i Lejre og Uppsala.

Forskningsresultaterne bliver udgivet i storværket "Viking Dynasties – The Royal Families of Lejre and Uppsala between Archaeology and Text".

Forskningsprojektet er blevet til på initiativ af og er fuldt finansieret af Krogagerfonden.

Kontakter

Billeder

Kongesædet i Gamla Uppsala blev grundlagt på samme tid som kongesædet i Lejre, eksisterede i mange hundrede år og efterlod både sagnfortællinger og fantastiske fund til eftertiden - ligesom Lejre. I det andet af fire foredrag med afsæt i forskningsprojektet 'Viking Dynasties' fortæller John Ljungkvist fra Uppsala Universitet om Lejres svenske modstykke.
Kongesædet i Gamla Uppsala blev grundlagt på samme tid som kongesædet i Lejre, eksisterede i mange hundrede år og efterlod både sagnfortællinger og fantastiske fund til eftertiden - ligesom Lejre. I det andet af fire foredrag med afsæt i forskningsprojektet 'Viking Dynasties' fortæller John Ljungkvist fra Uppsala Universitet om Lejres svenske modstykke.
Foto WikimediaCommons
Download

Om ROMU

ROMU har som statsanerkendt museum det kulturhistoriske ansvar for Roskilde, Frederikssund, Lejre og Egedal kommuner. ROMU har til opgave at indsamle, registrere, bevare, forske i og formidle kulturarven og gøre den vedkommende for borgere og samfund. ROMU udspringer af Roskilde Museum, der blev etableret i 1929. I dag driver museumsorganisationen 10 museer og besøgssteder.

ROMU har ansvaret for daglig ledelse og drift af Fondsorganisationen bag kulturarven ved Roskilde Domkirke og står overordnet for realiseringen af Verdensarvscentret.

Følg pressemeddelelser fra ROMU

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra ROMU

Presseinvitation til særarrangement: 'Kashmir - The Good Life'3.9.2024 10:28:30 CEST | Presseinvitation

Ny spotudstilling og ny bog dykker ned i Kashmirs skelsættende album, 'The Good Life', der i år kan fejre 25-års jubilæum. Pressen inviteres til et særarrangement på Danmarks Rockmuseum, RAGNAROCK, når museet sammen med forlaget Multivers markerer både åbning af spotudstilling og bogudgivelse. Kasper Eistrup, Mads Tunebjerg og Henrik Lindstrand fra Kashmir vil være til stede ved arrangementet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye