Aarhus Universitet får ny professor i medicinsk bioinformatik og statistisk genetik
Jakob Grove anvender og udvikler bioinformatiske og statistiske metoder til at analysere store datasæt, navnlig genetiske, til at forstå den underliggende biologi bag psykiatriske lidelser som fx autisme. Fra d. 1. august er han ny professor på Institut for Biomedicin.
Med en baggrund i matematik og fysik har den nyudnævnte professor specialiseret sig i at udvikle og anvende avancerede statistiske og bioinformatiske metoder til at undersøge komplekse sygdomme og tilstande – bl.a. psykiatriske lidelser – ved hjælp af store biologiske datasæt.
Jakob Grove har særligt forsket i autisme og arbejdet med at håndtere heterogenitet i diagnoser, hvilket vil sige den variation i symptomer, forløb og sværhedsgrad, der kan forekomme inden for samme diagnose, og som kan være en udfordring både i klinikken og i forskningssammenhæng. Han undersøger også sygdomme, som autister har en højere risiko for at få end mennesker uden en autismediagnose. Håbet er at forstå og forebygge denne risiko.
”Min forskning må betegnes som grundforskning. Problemstillingerne, vi forsøger at forstå, er uhyre komplekse, og gevinsterne høstes generelt først på den lange bane. Jeg tror dog, at vores arbejde på autismeområdet inden for en overskuelig årrække kan bidrage til tidligere og mere præcise diagnoser til gavn for både autister og deres pårørende,” siger Jakob Grove.
Som professor fortsætter Jakob Grove med at bidrage til undervisningen af studerende. Han håber, at professoratet kan være en håndsrækning på to vigtige områder:
”Rent praktisk tænker jeg, at mit professorat vil være et rygstød ved fondsansøgninger og en hjælp ved rekruttering. Det er to ting, der har stor betydning for hvilken forskning, vi er i stand til at lave. Og så er udnævnelsen selvfølgelig også en anerkendelse af det arbejde, vi har udført i min gruppe, og det sætter jeg stor pris på,” fortæller Jakob Grove, der tiltrådte stillingen på Institut for Biomedicin d. 1. august 2024.
Kontakt
Professor Jakob Grove
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Telefon: 29 80 17 68
Mail: grove@biomed.au.dk
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse. Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab. Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Michael Baggesen Klitgaard bliver leder af Institut for Folkesundhed7.11.2024 11:17:35 CET | Pressemeddelelse
Det bliver professor Michael Baggesen Klitgaard, der fremover skal stå i spidsen for Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet. Han mener, at instituttet rummer et stort, fagligt potentiale og glæder sig især til at lære instituttets medarbejdere at kende og til at stå i spidsen for alt det, der skal løftes i flok.
Studie viser ingen forskel på to udbredte metoder til at redde liv ved hjertestop31.10.2024 18:33:00 CET | Pressemeddelelse
Forskning viser en tredjedel chance for at genskabe blodcirkulation under hjertestop, uanset om medicinen gives i blodbanen eller knoglemarven.
Ny doktor finder sammenhæng mellem infektioner og kræftdiagnoser31.10.2024 11:35:15 CET | Pressemeddelelse
Klinisk lektor og ph.d. Kirstine Kobberøe Søgaard har netop forsvaret sin doktordisputats fra Aarhus Universitet, hvori hun ved hjælp af epidemiologiske data undersøger sammenhængen mellem specifikke infektionssygdomme og forekomsten af kræft.
Spildevand skal afsløre danskernes forbrug af misbrugsstoffer30.10.2024 06:49:00 CET | Pressemeddelelse
Gennem spildevandsanalyse fra seks store byer vil Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet følge danskernes indtag af de mest almindelige misbrugsstoffer som fx kokain og opioider.
Ny viden om bakterie er vigtigt skridt i kampen mod antibiotikaresistente bakterier23.10.2024 10:27:19 CEST | Pressemeddelelse
En lille molekylærstreng kan være nøglen til svaret på et af vores største globale sundhedsproblemer. Det kan nemlig være dødsensfarligt, når bakterier udvikler resistens mod antibiotika, men nu har forskere fra Aarhus Universitet og University of Pittsburgh afkodet en del af bakteriernes forsvar.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum