Aarhus Universitet får ny professor i medicinsk bioinformatik og statistisk genetik
Jakob Grove anvender og udvikler bioinformatiske og statistiske metoder til at analysere store datasæt, navnlig genetiske, til at forstå den underliggende biologi bag psykiatriske lidelser som fx autisme. Fra d. 1. august er han ny professor på Institut for Biomedicin.

Med en baggrund i matematik og fysik har den nyudnævnte professor specialiseret sig i at udvikle og anvende avancerede statistiske og bioinformatiske metoder til at undersøge komplekse sygdomme og tilstande – bl.a. psykiatriske lidelser – ved hjælp af store biologiske datasæt.
Jakob Grove har særligt forsket i autisme og arbejdet med at håndtere heterogenitet i diagnoser, hvilket vil sige den variation i symptomer, forløb og sværhedsgrad, der kan forekomme inden for samme diagnose, og som kan være en udfordring både i klinikken og i forskningssammenhæng. Han undersøger også sygdomme, som autister har en højere risiko for at få end mennesker uden en autismediagnose. Håbet er at forstå og forebygge denne risiko.
”Min forskning må betegnes som grundforskning. Problemstillingerne, vi forsøger at forstå, er uhyre komplekse, og gevinsterne høstes generelt først på den lange bane. Jeg tror dog, at vores arbejde på autismeområdet inden for en overskuelig årrække kan bidrage til tidligere og mere præcise diagnoser til gavn for både autister og deres pårørende,” siger Jakob Grove.
Som professor fortsætter Jakob Grove med at bidrage til undervisningen af studerende. Han håber, at professoratet kan være en håndsrækning på to vigtige områder:
”Rent praktisk tænker jeg, at mit professorat vil være et rygstød ved fondsansøgninger og en hjælp ved rekruttering. Det er to ting, der har stor betydning for hvilken forskning, vi er i stand til at lave. Og så er udnævnelsen selvfølgelig også en anerkendelse af det arbejde, vi har udført i min gruppe, og det sætter jeg stor pris på,” fortæller Jakob Grove, der tiltrådte stillingen på Institut for Biomedicin d. 1. august 2024.
Kontakt
Professor Jakob Grove
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Telefon: 29 80 17 68
Mail: grove@biomed.au.dk
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse. Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab. Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Nu skal læger også uddannes i Herning14.4.2025 12:00:22 CEST | Pressemeddelelse
Medicinstuderende fra Aarhus Universitet får nu mulighed for at gennemføre deres kliniske del af medicinuddannelsen ved Regionshospitalet Gødstrup i Herning. Kandidatoptaget er netop blevet godkendt af Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Aarhus Universitet får ny professor i ortodonti11.4.2025 09:24:38 CEST | Pressemeddelelse
Peter Stoustrup er fra d. 1. april 2025 ny professor i ortodonti på Institut for Odontologi og Oral Sundhed ved Aarhus Universitet. Professoratet styrker både forskning og uddannelse i tandregulering og dentofaciale lidelser og sikrer udvikling af fremtidens ortodontiske behandlingstilbud.
Ny forskning baner vej for bedre behandling af slagtilfælde7.4.2025 13:20:02 CEST | Pressemeddelelse
Danske forskere har fremlagt en ny detaljeret kortlægning, om hvordan blodkarrene i hjernen reagerer efter et slagtilfælde. Resultaterne kan føre til bedre behandling og færre komplikationer for patienterne, vurderer forsker.
Ny forskning giver bedre indblik i kroppens forsvar mod skadeligt hæmoglobin27.3.2025 14:04:54 CET | Pressemeddelelse
CD163 er måske ikke verdens mest spændende navn. Men bag det gemmer sig en af kroppens vigtigste forsvars-receptorer, som træder til når røde blodceller går i stykker og frigiver skadeligt hæmoglobin. Nu har forskere fra Aarhus Universitet som de første i verden kortlagt, hvordan CD163 arbejder.
Partnerskab for Børneforsknings forskningsprogram 2025 har stærkt fokus på små børns vilkår20.3.2025 10:12:41 CET | Pressemeddelelse
Partnerskab for Børneforskning annoncerer forskningsprogrammet for 2025, der blandt andet fokuserer på vilkår for børn i alderen 0-6 år. Der søges praksisnær forskning i samarbejde mellem forskningsinstitutioner, pædagogiske uddannelser og kommunal og pædagogisk praksis, med mulighed for at søge op til 6-8 mio. kr. Ansøgningsfrist er 16. september 2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum