Syddansk Universitet

Blå innovation skal sætte skub i klimatilpasning i den dansk-tyske grænseregion

Del

Et nyt Interreg-projekt, Poseidon, har fokus på at udvikle og udbrede løsninger til vandrelateret klimatilpasning i Danmark og Tyskland. Frem til 2027 danner projektet rammen om etablering af målrettede innovationssamarbejder, hvor problemejere som fx kommuner og forsyningsselskaber, matches op med virksomheder og vidensinstitutioner, der kan bidrage til at løse de konkrete vandproblemer.

Med udsigt til et varmere, vådere og mere ekstremt klima vokser samfundets behov for effektiv håndtering af vandrelaterede problemstillinger. Det gælder både ved for lidt vand i forbindelse med langvarige varmeperioder, og i situationer med for meget vand, som højtstående, terrænnært grundvand og ved oversvømmelser i forbindelse med skybrud, stormfloder samt stigende havvandstand.

- Det sidste års rekordvåde vejr har tydeligt vist, at vi som samfund allerede nu skal rustes langt bedre til at håndtere vandet smart. I lyset af fremtidige klimaforandringer, skal vi lære at tilpasse os vandet på måder, hvor vandet gør mest mulig gavn og mindst mulig skade. Den store vandopgave ser vi i Poseidon frem til at bidrage med løsninger til, siger klimaprofessor Sebastian Mernild, leder af SDU Climate Cluster og videnskabelig leder af Poseidon-projektet.

Klimarobusthed rimer på smarte vandløsninger

Det nye dansk-tyske Poseidon-projekt har fokus på vand og klimatilpasning og skal på tværs af grænseregionen sætte skub i den blå innovation og teknologioverførslen indenfor vandteknologi og naturbaserede vandløsninger. Målet er at lære af hinanden og sammen bidrage til at gøre den dansk-tyske grænseregion mere klimarobust.

- Vi har længe talt om behovet for grøn omstilling i kampen for at holde den globale temperaturstigning nede, altså reducere klimaforandringerne. Det skal vi fortsat. Samtidig skal vi markant øge fokus på den blå transformation, der kan hjælpe os med at tilpasse samfundet til de forskelligartede vandudfordringer, der følger med de klimaforandringer, vi uundgåeligt ser ind i. Det kræver blå innovation og udbredelse af gode vandløsninger, siger Sebastian Mernild.

Styrken ved at arbejde på tværs af grænser

Poseidon-projektet gennemføres i et samarbejde mellem danske og tyske universiteter, virksomheder og offentlige organisationer. Projektet modtager 14 mio. kroner i støtte fra Interreg Deutschland-Danmark med midler fra den Europæiske Union og løber frem til marts 2027.

Det første år har særligt fokus på kortlægningen af danske og tyske aktørers behov for løsninger til vandrelateret klimatilpasning. De behov bliver herefter udgangspunktet for udvælgelse af den række af blå innovationssamarbejder, der i regi af projektet skal etableres mellem dem, der har problemerne og de virksomheder og vidensinstitutioner, der sammen med problemejerne kan bidrage til at løse dem.

- Som klimaforsker er jeg vandt til at arbejde med klimaet som et sammenhængende system. Det perspektiv er særligt vigtigt, når vi beskæftiger os med vandet. For vand hverken kender eller respekterer grænser. På tværs af den dansk-tyske grænse betyder det, at vi deler mange af de samme problemstillinger. Det giver derfor god mening at være fælles om at finde løsningerne og lære af hinanden, som netop et Interreg-projekt som Poseidon giver mulighed for, siger Sebastian Mernild.

Læs mere og følg med i Poseidon-projektet på https://poseidon-klimatilpasning.dk/

Kontakt:

Projektleder Julie Skødt Clausen, SDU Climate Cluster

Mobil: 93 53 39 88

Mail: jclau@sdu.dk

Kontakter

Birgitte SvennevigJournalistDet Naturvidenskabelige Fakultet og SDU Climate Cluster, Syddansk Universitet

Tlf:27 59 86 79birs@sdu.dk

Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

På mission for en mere effektiv klimatilpasning i byerne30.9.2024 12:29:53 CEST | Pressemeddelelse

Klimatilpasning er en af de store og komplekse problemstillinger, som samfundet står over for de næste år. Det kræver et godt samarbejde på tværs af sektorer og forvaltninger, samt inddragelse af de mange forskellige interessenter, der er i de enkelte områder. Et nyt dansk-tyskt samarbejdsprojekt under ledelse af SDU Climate Cluster skal undersøge, hvordan den nuværende praksis kan udvikles og derved bidrage til hurtigere og mere effektiv klimahandling i kommunerne så regionerne bliver klimatilpasset. Projektet har modtaget støtte fra Interreg Deutschland-Danmark og Den Europæiske Union.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye