Kriminalforsorgen

Nye regler for telefoni for indsatte er sendt i høring

Del

Kriminalforsorgen har vurderet, at prisstigninger på udlandstelefoni vil betyde et øget pres på sagsbehandlingen for kriminalforsorgens ansatte og samtidig reelt afskære nogle indsatte fra at opretholde kontakten til deres pårørende i udlandet. Justitsministeriet lægger på den baggrund op til at ændre bekendtgørelsen for telefoni for indsatte.

Indsatte i landets fængsler har efter bestemmelserne i telefonbekendtgørelsen ret til at føre telefonsamtaler med deres pårørende i det omfang, det er praktisk muligt. Udgifterne afholdes som udgangspunkt af den indsatte selv, men kriminalforsorgen kan afholde en del af udgiften, hvis særlige omstændigheder taler for det.

En regulering af statens forpligtende aftale om telefoni har betydet en markant prisstigning for indsatte i kriminalforsorgens lukkede fængsler, når de ringer til visse lande via den såkaldte korttelefonordning. Helt konkret er minutprisen steget fra 0,61 kr. op til 17,99 kr. til en lang række lande i Afrika, Asien og Sydamerika. Det har den konsekvens, at flere indsatte får store udgifter til opkald til familie og andre pårørende, hvilket reelt kan afskære nogle indsatte fra at opretholde kontakten til deres pårørende. Denne markante stigning i de indsattes udgifter til telefoni vurderes også at kunne skabe udfordringer af kriminalitetsforebyggende og sikkerhedsmæssig karakter.

På den baggrund vurderer kriminalforsorgen, at det er nødvendigt at ændre reglerne med henblik på at sikre, at indsatte fortsat kan opretholde kontakt til familie i udlandet og mindske sagsbehandlingspresset på kriminalforsorgens medarbejdere. Justitsministeriet lægger derfor op til at indføre en generel ordning for delvis dækning af indsattes udgifter til udlandstelefoni.

Ændringen betyder også, at Direktoratet for Kriminalforsorgen fremover kan fastsætte en fast øvre grænse for indsattes egenbetaling, så kriminalforsorgens medbetaling ikke skal vurderes og sagsbehandles i hvert enkelt konkrete tilfælde, hvilket kræver et uforholdsmæssigt stort ressourcetræk for blandt andet fængselsbetjentene.

”Vi er meget glade for den ordning, der lægges op til med de nye regler. De indsatte kan opretholde kontakten til deres pårørende, samtidig med at fængslets personale ikke skal bruge tid på at sagsbehandle evt. medbetaling af hvert enkelt telefonopkald til udlandet,” siger Lea Holst Reenberg, chef for Koncern Kriminalitetsforebyggelse i Direktoratet for Kriminalforsorgen.

I første omgang fastsættes den øvre grænse til 7 kr. i minuttet for indsattes egenbetaling. Direktoratet for Kriminalforsorgen vil løbende følge udviklingen i udgifter for såvel indsattes egenbetaling og kriminalforsorgens medbetaling med mulighed for at justere den øvre grænse


Fakta

Høring
Justitsministeriet har den 9. september 2024 sendt udkast til ændring af bekendtgørelse for telefoni for indsatte i høring.

Udkast til bekendtgørelse, høringsbrev og høringsliste er tilgængelig på: Høringsportalen

Gældende regler
Centrale bestemmelser i de gældende regler, som reguleres af Telefonbekendtgørelsen (retsinformation.dk)

§ 1. Indsatte, der udstår fængselsstraf eller forvaring, har, i det omfang det er praktisk muligt, ret til at føre telefonsamtaler, jf. straffuldbyrdelseslovens § 57, stk. 1, og i øvrigt reglerne i denne bekendtgørelse.

§ 3. De indsatte afholder selv udgifterne til telefonsamtaler.

Stk. 2. Hvis særlige omstændigheder i det enkelte tilfælde taler derfor, kan det uanset bestemmelsen i stk. 1 tillades den indsatte at føre telefonsamtale for kriminalforsorgsområdets regning.

Ændringer i reglerne
§ 3. De indsatte afholder selv udgifter til telefonsamtaler, jf. dog stk. 2 og 3.

Stk. 2. Hvis særlige omstændigheder i det enkelte tilfælde taler derfor, kan det uanset bestemmelsen i stk. 1 tillades den indsatte at føre telefonsamtale for kriminalforsorgsområdets regning.

Stk. 3. Direktoratet for Kriminalforsorgen kan fastsætte en grænse for, hvor høj en takst pr. minut de indsatte selv skal afholde ved benyttelse af telefonordningen efter § 13.

Statens forpligtende aftale om udlandstelefoni
Kriminalforsorgen er forpligtet af den statslige aftale til og med den 31. december 2025, og kriminalforsorgen kan ikke umiddelbart frigøres fra denne aftale.

Direktoratet for Kriminalforsorgen har undersøgt, om der kan peges på alternative løsninger for telefoni, men det har ikke været muligt at finde løsninger, der både tilgodeser afregning af de enkelte opkald til den indsatte og samtidig tilgodeser sikkerheden omkring løsningen ved kontrol med godkendte telefonnumre og optagelse af samtalerne med henblik på efterfølgende stikprøvekontrol.

Nøgleord

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Kriminalforsorgen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kriminalforsorgen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye