Instituttet for Fremtidsforskning

Ny rapport: Danmark ligger helt i bund i behandlingen af tredjehyppigste dødsårsag

Del

Kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL – også kendt som kronisk bronkitis) påvirker hvert år mellem 300 millioner og 400 millioner mennesker verden over med store menneskelige og samfundsmæssige omkostninger til følge. Sygdommen er således den tredjehyppigste dødsårsag i Verden og forventes at koste verdensøkonomien over 4 billioner dollars frem mod 2050. Det viser en ny rapport, forfattet af Instituttet for Fremtidsforskning i forbindelse med lanceringen af et dataværktøj, Respiratory Health Initiative, der indekserer forebyggelses- og behandlingsindsatsen på tværs af 34 lande.

Instituttet for Fremtidsforskning
Instituttet for Fremtidsforskning

Det nye indeks afslører, at Danmark ligger helt i bund på en række væsentlige parametre. Danmark har den højeste sygdomsbyrde blandt alle lande og den næsthøjeste dødsrate ved KOL, kun overgået af Kina. Det skyldes blandt andet, at vi er for længe om at diagnosticere og at vi har for få specialister på området. 

Et af de væsentlige problemer, som rapporten peger på, er den generelle mangel på finansiering. KOL tegner sig for en betydelig del af sundhedsudgifterne. I EU udgør luftvejssygdomme cirka 6 % af det årlige sundhedsbudget og KOL tegner sig for 56 % af de samlede omkostninger forbundet med luftvejssygdomme. Samtidig er beløbet til at håndtere byrden af ​​KOL uforholdsmæssigt småt, da kun 0,1 % af EU4Health-programmet for 2021-2027 er allokeret til kroniske luftvejssygdomme.

“En indsats med KOL vil gøre en stor forskel for samfundsøkonomien og borgernes livskvalitet. I bund og grund kan man forebygge og undgå KOL fuldstændigt. Særligt i et rigt land som Danmark. Desværre viser vores indeks, at der mangler kendskab og fokus på sygdommen. Under halvdelen af landene i indekset har en strategi, kun fire har retningslinjer for behandling, så der er virkelig plads til forbedring,” forklarer Bogi Eliasen, som er Director of Health ved Instituttet for Fremtidsforskning.

Med det nye værktøj, som er udviklet i samarbejde med et uafhængigt ekspertudvalg, håber  Instituttet for Fremtidsforskning at gøre det nemmere for politiske og sundhedsfaglige interessenter at vurdere indsatser og dermed udvikle mere effektive tiltag. 

“Vi har samlet erfaringer og hele 1500 datapunkter på, hvordan de 34 OECD-lande håndterer KOL i et indeks med en dedikeret rapport for hvert land. Ved at gøre den frit tilgængelig, giver vi de enkelte landes sundhedsfaglige myndigheder overblik og indsigt. Forhåbentligt inspireres de til at udforme nye politiske tiltag og implementere den mest effektive praksis,” forklarer Bogi Eliasen, som er Director of Health ved Instituttet for Fremtidsforskning.

Indekset og den ledsagende rapport, som er lavet med støtte fra Sanofi og Regeneron, blev præsenteret på European Respiratory Summit i Wien den 7. september.

For mere information om KOL-indekset og for at få adgang til rapporten, besøg venligst: respiratoryhealth.org.

For interviews, billeder og mere information, kontakt venligst:

Mikkel Boris, mb@ponder.dk, +45 28158714.

Kontakter

Billeder

Vedhæftede filer

Links

Instituttet for Fremtidsforskning

Instituttet for Fremtidsforskning er en uafhængig, almennyttig fremtidstænketank - grundlagt i 1969. Vi inspirerer og udruster individer og organisationer, beslutningstagere og befolkningen til at tage beslutninger om fremtiden i dag.

Følg pressemeddelelser fra Instituttet for Fremtidsforskning

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Instituttet for Fremtidsforskning

Ny bog: Medarbejdere vil uundgåeligt blive mere uafhængige af kontoret3.10.2023 14:58:52 CEST | Pressemeddelelse

En ny e-bog fra Instituttet for Fremtidsforskning om fremtidens kontorarbejdsplads fastslår, at udviklingen forventeligt vil bevæge sig mod stadig større muligheder for, at medarbejderne kan arbejde mere frit og uafhængigt af tid, sted og rum. Den store underliggende udvikling er drevet og muliggjort af digitalisering. Med mulighed for at arbejde – og ikke mindst samarbejde – digitalt følger mere fleksibilitet. Instituttet for Fremtidsforskning har skrevet "Hybrid Workplace 2033" med input fra Dansk HR, Dansk Facilities Management, Dansk IT og Microsoft Danmark.

Severe Asthma Index: Lancering af nyt globalt værktøj, der adresserer manglen på forståelse og prioritering omkring behandling af svær astma.2.5.2023 18:18:01 CEST | Pressemeddelelse

Globalt lever mere end 334 millioner mennesker med astma, og omkring 5-10% af dem lever med en svær grad af sygdommen, som har negativ påvirkning på livskvalitet, søvn, daglige aktiviteter, arbejde, skole, forhold og mental sundhed samt leder til disproportionalt høje grader af hospitalisering og endda død. Dette kommer yderligere med enorme samfundsomkostninger på grund af mistet produktivitet og højt forbrug af sundhedsydelser. På trods af sygdommens signifikante konsekvenser mangler der fortsat forståelse omkring svær astma, der I mange lande ikke anerkendes som en sundhedsprioritet. The Severe Asthma Index er blevet lanceret for at skabe opmærksomhed omkring denne mangel. Det er et første af sin slags, gratis at anvende, evidensbaseret værktøj, som giver et holistisk indblik I, hvordan forskellige lande håndterer behandling af astma.

Fremtidens Filantropi: Nyt initiativ fra Philea & Instituttet for Fremtidsforskning2.5.2023 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Forbund for Europæisk Filantropi, Philea, har sammen med Instituttet for Fremtidsforskning netop lanceret initiativet Futures Philanthropy. Et nyt program, der har til formål at skabe og dele fremtidstænkning inden for filantropi og civilsamfundet. Programmet vil samle fonde og filantropiske organisationer i et fællesskab, hvor der vil blive tilbudt lærings- og samarbejdsmuligheder. Målet er at styrke evnen til fremtidstænkning i sektoren og skabe partnerskaber med andre sektorer.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye