Ny teknologi kan revolutionere behandlingen af slidgigt
Forskere fra Syddansk Universitet, King’s College London og Boston University har videreudviklet en laserteknologi, så man for første gang nogensinde kan få detaljerede og dybdegående billeder af levende væv uden at beskadige vævet. Studiet er netop publiceret i Nature Communications.
Otte ud af ti danskere får slidgigt, når de har passeret de 50 år. Og den primære årsag til, at sygdommen opstår, er skader på bruskvævet, som ikke kan gendanne sig selv.
I svære tilfælde kan man ved hjælp af såkaldt vævsteknologi – på engelsk tissue engineering – fremdyrke ny brusk i et laboratorie og transplantere det ind i leddet, især i knæet. Men eftersom det er en dyr og besværlig proces, er den forbeholdt meget få patienter.
Det ændrer sig måske nu.
Forskere fra King’s College London, Syddansk Universitet og Boston University har netop publiceret et studie i Nature Communications om en videreudvikling af teknologien raman-spektroskopi, der benytter laserlys til at analysere molekylerne i et stof. Det er lykkedes forskerne at bruge metoden til at tage billeder dybt ind i levende væv.
Og det er et væsentligt fremskridt, skriver de, for det betyder, at man med raman-spektroskopien nu kan undersøge store stykker væv uden at beskadige dem.
Ifølge forskerne kan opdagelsen derfor bruges til at fremme udbredelsen af vævsteknologi og halvere omkostningerne ved fremdyrkelse af brusk i et laboratorie.
Kun ét sæt brusk
Som det er nu, er en af udfordringerne ved vævsteknologi nemlig, at man er nødt til at fremstille to sæt brusk. Ét, som man undersøger for at sikre sig, at det er lavet rigtigt, og at det er sikkert at transplantere ind i kroppen, og ét til den faktiske transplantation.
Det er nødvendigt at gøre sådan, fordi de nuværende metoder til at undersøge vævet bruger fluorescerende stoffer, der ødelægger vævet.
Et andet problem er, at man ikke kan være helt sikker på, at de to fremstillede stykker væv faktisk er identiske, selv om de bliver produceret på samme måde.
Alt dette løser man ved den nye teknologi, fordi man vil kunne nøjes med ét sæt brusk, som både undersøges og transplanteres.
Mange potentielle anvendelser
Og forskerne bag ser i fremtiden mange flere potentielle anvendelser af teknologien end blot transplantation af brusk.
For eksempel håber de, at man vil kunne bruge den kirurgisk i operationsstuer, når man fjerner tumorer. Det vil mindske behovet for tidskrævende forundersøgelser af tumorerne, hvilket i sidste ende vil kunne redde liv.
- Det her system åbner for adskillige muligheder for at tage billeder af væv, ikke kun i forhold til vævsteknologi, men også i behandlingen af kræft og autoimmune sygdomme, siger Martin Hedegaard, lektor i biofotonik på Syddansk Universitet og en af forfatterne til studiet.
- For første gang er Raman ikke mest af alt en overfladefølsom teknologi. Nu kan vi se gennem en større mængde væv og få informationer om, hvor specifikke signaler stammer fra. Det vil være værdifuldt, når man skal undersøge spredningen af kræft og udviklingen af autoimmune sygdomme som f.eks. leddegigt.
Forskerne er lige nu i gang med at kommercialisere teknologien og skabe en spinout-virksomhed med støtte fra Spinouts Denmark.
Kontakter
Martin Hedegaard
Lektor, Det Tekniske Fakultet, SDU
+45 65507413
marhe@igt.sdu.dk
Sebastian Wittrock
Journalist, Det Tekniske Fakultet, SDU
+45 20135212
sewitt@tek.sdu.dk
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Nu kan du lægge hele H.C. Andersens forfatterskab i baglommen2.10.2024 10:28:17 CEST | Pressemeddelelse
Fra i dag bliver læsernes møde med H.C. Andersens samlede værker meget lettere. Med premieren på hcandersen.dk bliver hele det omfattende forfatterskab nemt og gratis tilgængeligt for alle. H.C. Andersen Centret ved Syddansk Universitet, og H.C. Andersens Hus, Museum Odense står bag med en bevilling fra Kulturministeriet.
På mission for en mere effektiv klimatilpasning i byerne30.9.2024 12:29:53 CEST | Pressemeddelelse
Klimatilpasning er en af de store og komplekse problemstillinger, som samfundet står over for de næste år. Det kræver et godt samarbejde på tværs af sektorer og forvaltninger, samt inddragelse af de mange forskellige interessenter, der er i de enkelte områder. Et nyt dansk-tyskt samarbejdsprojekt under ledelse af SDU Climate Cluster skal undersøge, hvordan den nuværende praksis kan udvikles og derved bidrage til hurtigere og mere effektiv klimahandling i kommunerne så regionerne bliver klimatilpasset. Projektet har modtaget støtte fra Interreg Deutschland-Danmark og Den Europæiske Union.
Fremtidens telefon kan sende dufte26.9.2024 10:16:33 CEST | Pressemeddelelse
Projektet TeleScent på SDU har netop modtaget en bevilling fra Villum Fondens Experiment-program. Forskerne bag vil tilføje lugtesansen til vores digitale kommunikation, så fremtidens telefonsamtale ikke kun bliver med lyd og video, men også duft.
Forsker: Vi kan genanvende vindmøllevinger fra i morgen24.9.2024 09:37:40 CEST | Pressemeddelelse
Udtjente vindmøllevinger bliver i dag ofte deponeret, altså smidt i et hul i jorden. I sin ph.d.-afhandling har Kristine Wilhelm Lund fra SDU undersøgt, om genanvendelse af vingerne er mulig rent praktisk, logistisk og økonomisk. Og det er det.
Nu begynder byggeriet af SDU’s banebrydende robotcenter på Lindø23.9.2024 11:23:56 CEST | Pressemeddelelse
1. oktober 2024 tages det første spadestik i byggeriet af det ambitiøse danske robotcenter SDU Center for Large Structure Production (LSP) på Odense Havn. Byggeriet er støttet af A.P. Møller Fonden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum