Mere grøn boligrotation på vej til landdistrikterne
Landsbyer skal have flere seniorvenlige boliger og der skal fokus på energirenovering af de ældre huse. Det er målet med et fælles projekt, som Forenet Kredit og Landdistrikternes Fællesråd står bag, og som nu udrulles foreløbig til seks nye landsbyer.
Seks nye landsbyer skal forsøge at etablere flere seniorvenlige boliger og sætte fokus på energirenovering af byens ældre huse: Durup i Skive Kommune, Vorgod-Barde og Faster-Astrup i Ringkøbing-Skjern Kommune, St. Darum i Esbjerg Kommune, Bylderup-Bov i Aabenraa Kommune og Vester Åby i Faaborg-Midtfyn Kommune. Det sker som en del af projektsamarbejdet Grøn Boligrotation i Landdistrikterne mellem Forenet Kredit og Landdistrikternes Fællesråd, som løber frem til 2026.
- Jeg er meget glad for, at vi kan fortsætte det vigtige arbejde med at skabe boligrotation i de mindre landsbyer. For alt for mange seniorer hænger fast i for store og krævende boliger, hvor efterslæbet i forhold til energirenovering bliver større for hvert år, der går. Seniorerne har brug for et godt alternativ lokalt, så de kan blive i det lokalområde, de kender, samtidig med at nye beboere, eksempelvis børnefamilier, kan flytte til og bidrage til landsbyens videre udvikling, siger formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.
Demografien er under forandring i landdistrikterne. Frem mod 2030 vil der bo 48.000 flere over 65 år i landkommunerne, ligesom andelen af enlige er stigende. Derfor er der akut behov for et bredere boligudbud i de mindre landsbyer, som passer til efterspørgslen. En løbende rotation på boligmarkedet er desuden med til at forbedre ejendommenes energistandarder, da en ny ejer ofte vil lave energiforbedrende tiltag. Derfor rummer samarbejdet et skærpet fokus på energirenovering af landsbyernes ældre huse.
Forenet Kredit, der er med i projektet sammen med Landdistrikternes Fællesråd, er foreningen bag Nykredit og Totalkredit.
- Vi er meget interesserede i at understøtte det gode liv på landet. Nu har vi lavet en god værktøjskasse i regi af projektet om Grøn Boligrotation, og nu skal vi simpelthen ud over stepperne, og have det her fantastisk brugbare værktøj udbredt til så mange som muligt. Og så ser vi også en virkelig god mulighed for også at få skabt nogle mere energivenlige boliger, og få det gjort mere håndgribeligt, hvordan vi kan understøtte energiforbedring af huse på landet,” siger Michael Demsitz, formand for Forenet Kredit.
Projekt Grøn Boligrotation i Landdistrikterne blev første gang lanceret i 2023. Indtil videre har landsbyerne Givskud i Vejle Kommune, Asaa i Brønderslev Kommune og Ejby i Lejre Kommune indgået som en del projektet. De har blandt andet bidraget med at målrette anbefalinger til andre landsbyer, der drømmer om at skabe en borgerdrevet grøn boligrotation. Det er netop de anbefalinger, som de foreløbig seks nye landsbyer vil nyde gavn af. I forsommeren 2025 vil projektet blive udvidet med endnu en håndfuld landsbyer.
Læs mere om projekt Grøn Boligrotation på Landdistrikternes Fællesråds hjemmeside.
Nøgleord
Kontakter
Helle VendelboPressechefLanddistrikternes Fællesråd
Tlf:31718938hve@landdistrikterne.dkNikoline JakobsenAntropolog og projektlederLanddistrikternes Fællesråd
Tlf:53850125nik@landdistrikterne.dkFølg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikterne: Potentiale i grøn trepart, men bekymring for arbejdspladser og bosætning18.11.2024 14:33:42 CET | Pressemeddelelse
Den politiske aftale om grøn trepart er netop landet. Landdistrikternes Fællesråd er bekymret for, at aftalen vil medvirke til tab af arbejdspladser i de dele af landet, hvor landbruget og afledte erhverv har stor betydning. Derfor foreslår Landdistrikternes Fællesråd, at der laves en langsigtet vision og strategi for landdistrikternes udvikling, som går langt videre end den nylige politiske aftale på landdistriktsområdet.
Landdistrikter: Sundhedsaftale svækker regional udvikling i land- og yderområder16.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det er et tab for udviklingen i landdistrikterne, især i land-, ø- og yderkommuner, at sundhedsreformaftalen vil afskaffe regionernes opgaver inden for regional udvikling. Det vil svække den tværgående udvikling på en række væsentlige områder, mener Landdistrikternes Fællesråd.
Landdistrikter: Vigtigt med mere nærhed og geografisk ligestilling i sundhed15.11.2024 14:47:05 CET | Pressemeddelelse
Ny sundhedsaftale kan få stor betydning for den nære sundhed i landdistrikterne, især i land-, ø- og yderkommuner, mener Landdistrikternes Fællesråd, der fremhæver initiativer til bedre lægedækning.
Landdistrikterne roser økonomisk håndsrækning til 16 kommuner6.11.2024 15:16:33 CET | Pressemeddelelse
Det har stor betydning for velfærden i særligt land-, ø- og yderkommuner, at 16 kommuner får mulighed for at overgå til selvbudgettering, og dermed undgår et samlet milliontab på ca. 780 mio. kr. og markante velfærds- og serviceforringelser, mener Landdistrikternes Fællesråd.
Knallertværksted og madklubber øger trivslen i en række landsbyer30.10.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Lægemangel og større afstande til sundhedsydelser har skabt en geografisk ulighed i sundhed, som går særligt ud over folk i landdistrikterne. Imens man forsøger at løse udfordringen politisk, har seks landsbyer taget skeen i egen hånd. På rekordtid har de skabt nye mødesteder og aktiviteter i sundhedens tegn.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum