Region Hovedstaden

Penge til psykiatrien: Patienter og medarbejdere skal sikres tryghed

Del

​Alle partier i regionsrådet i Region Hovedstaden blev her til aften enige om budgettet for 2025. I budgettet afsættes der 22,7 mio. kr. årligt til bedre sikkerhed i psykiatrien. Politikerne er også blevet enige om at afsætte 7,5 mio. kr. årligt til fødeområdet og prioriterer desuden en række indsatser, der skal styrke behandlingsmulighederne for udsatte.

Sikkerhed i psykiatrien, lighed i sundhed og mere behandling tæt på hjemmet. Det er nogle af overskrifterne i budgettet for sundhedsvæsnet i regionen i 2025. Et budget, som tager udgangspunkt i de udfordringer, sundhedsvæsnet står over for; hvor antallet af ældre stiger, og flere lever længere med sygdom, og hvor arbejdsbyrden på hospitalerne bliver større, og der stadig mangler arbejdskraft.

Regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S) lægger særligt vægt på, at samtlige partier har taget ansvar for at styrke sikkerheden i psykiatrien.

"Efter nogle tragiske hændelser de seneste år har vi haft en god dialog med medarbejdere om, hvordan vi kan gøre det tryggere for dem og patienterne i hverdagen. Nu sætter vi penge af til sikkerhedsassistenter på alle psykiatriske akutmodtagelser og på vores retspsykiatriske ambulatorier. Sikkerhedsassistenter kan være tidligere vagter, som skal uddannes i konflikthåndtering og kendskab til den særlige målgruppe. Det er en løsning, medarbejdere og ledelsen har ønsket – og jeg er meget glad for, at vi kan efterkomme det ønske, siger Lars Gaardhøj (S).

Særlige indsatser for socialt udsatte

I budgetaftalen har partierne afsat midler til familieambulatoriet på Amager og Hvidovre Hospital, som hjælper udsatte med en god start på livet som familie. Der er også sat penge af til sengeafsnit til behandling af patienter med rusmiddelproblematikker og til udbredelse af gadeplansteams til herberg og væresteder. Der er desuden afsat 2 mio. kr. til at styrke den opsøgende psykiatriske indsats til de socialt udsatte mennesker, der bor på herberger eller kommer på væresteder.

"Vi skal have et sundhedsvæsen, hvor der er plads til alle – også dem, der ikke passer ind i den måde, sundhedsvæsenet er indrettet på. Vi har rigtigt gode erfaringer med Flexklinikken på Bispebjerg Hospital, hvor socialt udsatte får hjælp til deres behandling på hospitalet og sendes godt videre fx til den kommunale rusmiddelbehandling. Nu opretter vi sengepladser i Flexklinikken, så patienterne kan blive indlagt der, hvor personalet kender dem og deres særlige situation. Med sengepladser bliver der også mulighed for et tæt samarbejde mellem Flexklinikken og psykiatrien, siger Lars Gaardhøj (S).

Udvalgte budgetinitiativer

  • Fødeområdet får tilført 7,5 mio. kr. årligt de næste fire år
  • 22,7 mio. kr. årligt de næste fire år til øget sikkerhed i psykiatrien; herunder sikkerhedsvagter.
  • 2,5 mio. kr. om året til en styrket palliativ indsats.
  • 4 mio. kr. årligt til bedre behandlingsmuligheder for patienter med rusmiddelproblematikker.
  • Udbredelse af gadeplansteams til herberg og væresteder. 2 mio. kr. i 2025 og 4 mio. kr. i årene efter.
  • 13,8 mio. kr. over de næste fire år til udkørende røntgen og blodprøvetagning på plejecentre og på sociale bosteder.
  • 14,6 mio. kr. over de næste fire år til at tiltrække udenlandsk arbejdskraft og øge antallet af evalueringsansættelser.
  • 2. mio. kr. årligt frem mod 2027 til udvikling af nye metoder til oprensning af PFAS-forurening.
  • 3,7 mio. kr. årligt til at styrke den kollektive trafik; herunder 2,7 mio. kr. til lokalbanerne og 1 mio. kr. til bedre natbetjening i den regionale kollektive trafik.
  • 44 mio. kr. i anlægsmidler i 2025 blandt andet til at genstarte renoveringsplanen

Læs budgetaftale for Region Hovedstaden 2025

Forligspartiernes reaktioner på budgetaftalen

Christoffer Buster Reinhardt (K)

"Vi indfører klimavenlig lattergas på fødeafdelingerne. I dag svarer brugen af lattergas ved en 4 timers fødsel til CO2-udslippet fra en tur i bil fra København til Paris! Det er et konkret eksempel på en grøn omstilling af hospitalerne. Vi øger indsatsen for de mest udsatte i regionen ved at lave gadeplanteams til bosteder og herberger. Og så har det i meget lang tid været et stort konservativt krav, at vi styrker sikkerheden for patienter og medarbejdere i psykiatrien. Der indføres sikkerhedsassistenter i både retspsykiatriske ambulatorier og i de psykiatriske akutmodtagelser"

Thomas Rohden (R)

"Med dette budget sikrer vi for tredje år i træk et markant økonomiske løft af psykiatrien. Det er vi i Radikale Venstre stolte af. Dette års aftale finansierer et meget nødvendigt løft af sikkerheden i psykiatrien, der bl.a. består af permanente sikkerhedsassistenter på de store psykiatriske ambulatorier. De skal være med til at skabe en sikker ramme og være garanten for tryghed for vores faglige personale og patienterne. 

Tormod Olsen (Ø)

"Jeg er rigtigt glad for, at vi har sikret et stort løft til psykiatrien. Samtidig har vi i Enhedslisten fået sat et stærkt grønt aftryk i budgettet med 9 mio. kr. over de næste 3 år til at gøre hospitalerne mere klimavenlige. Derudover er der afsat 3,5 mio. kr. til genbrug af byggematerialer og 4 mio. kr. om året til flere busser og tog om natten."

Peter Westermann (SF)

"Det glæder mig, at psykiatrien får en hårdt tiltrængt håndsrækning. Jeg er glad for, at vi sikrer mere administrativ hjælp til det sundhedsfaglige personale i børne- og ungepsykiatrien, så de får mere tid til at behandle. Vi forbedrer også sikkerheden for personale og patienter med sikkerhedsassistenter i alle akutmodtagelser. Det er også vigtigt for mig, at vi nu kan hjælpe vores mest udsatte borgere bedre med flere kræfter i vores psykiatriske gadeplansteams. Jeg er også meget glad for, at vi nu får kigget på mulighederne for, at sociolancen kan udvides til flere kommuner end København, hvor den i dag hjælper mange udsatte."

Randi Mondorf (V)

Regionens vigtigste opgave er at sikre, patienterne kan komme hurtigt til, når man skal udredes og behandles på hospitalet. Vi har stadig for lange ventelister, men vi forventer, at ventelisten til nytår igen er nede på samme niveau som før covid-pandemien. Vi har i årets budgetaftale lagt vægt på, at der bliver sat penge af til flere hospicepladser. Vi er også meget tilfredse med, at vi kan afsætte 38 mio. kr. over de næste 4 år til rehabilitering af patienter med erhvervet hjerneskade, hvor der lige nu er meget lang ventetid."

Finn Rudaizky (DF)

"Vores medarbejdere i psykiatrien skal kunne gå trygt på arbejde, og derfor er jeg tilfreds med, at vi har fundet penge til at løfte sikkerheden på vores psykiatriske afdelinger og ambulatorier. Jeg er også rigtig glad for, at vi i budgettet har prioriteret penge til vores sårbare og udsatte borgere, som vi i Dansk Folkeparti kerer os meget om. Sociolancen har kørt med stor succes i København, og vi har besluttet at undersøge, om succesen kan kopieres til flere kommuner i regionen."

Bergur Løkke Rasmussen (M)

"Som nybagt far og moderat sundhedspolitikker er jeg stolt over, at vi med budgetaftalen sikrer fokus på de næste generationer. Vi har fundet penge til både den samlede regionale fødeplan og specifikt til familieambulatoriet på Amager og Hvidovre Hospital. Vi har også afsat flere midler til at arbejdet med at tiltrække international arbejdskraft, hvilket er en mærkesag for Moderaterne, da det er med til at fremtidssikre vores sundhedsvæsen."  

Jesper Hammer (u.f.p.)

"Vi har her til aften landet en rigtig fin budgetaftale, som både giver hospitalerne økonomisk ro til at fortsætte deres gode arbejde, men også penge til en række politiske prioriteringer. Jeg er rigtig glad for, at vi med budgetaftalen har fundet penge til at adskille den psykiatriske akutmodtagelse fra den almindelige akutmodtagelse på Bornholms Hospital. Sammen med de øvrige initiativer i budgettet vil det hjælpe til at løfte sikkerheden for både patienter og medarbejdere."

Anne Ehrenreich (u.f.p.)

“Vi har haft nogle rigtig gode forhandlinger i år, og regionsrådet er blevet enig om at løfte flere af mine mærkesager. Vi har afsat penge til at løfte psykiatrien og hjælpe vores mest udsatte borgere med bl.a. opsøgende arbejde på gaden og særlige indsatser til mennesker, som har problemer med rusmidler. Vi har også styrket lokalbanerne og sikret, at flere kan tage den kollektive trafik om natten."

Kontakt

  • Regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S) via regionens pressevagt på 70 20 95 88
  • Christoffer Buster Reinhardt (K): 51 26 99 26
  • Thomas Rohden (R): 71903043
  • Tormod Olsen (Ø): 40309027
  • Peter Westermann (SF): 21 51 69 47
  • Randi Mondorf (V): 60 76 88 25
  • Finn Rudaizky (DF): 60 10 10 34
  • Bergur Løkke Rasmussen (M): 40 35 51 01
  • Jesper Hammer (u.f.p.): 27 88 93 08
  • Anne Ehrenreich (u.f.p.): 30 57 19 76​

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

Regionsrådsformand om regionens styrkede beredskab: Vi er nødt til at være endnu bedre beredt på trusler26.9.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Det nye trusselsbillede og de mange små og store kriser, som potentielt kan påvirke sundhedsområdet, betyder, at Region Hovedstaden har oprettet en tværgående beredskabsenhed. Den nye enhed skal understøtte, at alle regionens hospitaler, virksomheder og centre er godt rustet og kan arbejde på tværs og omstille sig hurtigt, når krisen rammer. Regionsdirektør Jens Gordon Clausen understreger, at det kræver øvelse – også med andre myndigheder

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye